En bra webbkamera kan vara svår att hitta, oavsett om du vill ha den för att ringa videosamtal, streama dig själv till omvärlden eller vlogga ditt liv. Ofta är kameran i din laptop inget vidare, och har du en stationär pc på skrivbordet är det inte säkert att du har någon webbkamera alls. Selfiekameran på mobilen är oftast ett mycket bättre alternativ.

En av de som leder utvecklingen för webbkameror för datorn är Logitech, och en av deras senaste skapelser med namnet Brio imponerar på flera sätt. Det mest uppenbara med den, och något som hittills gör den unik, är att den låter dig filma eller fota i 4k. Den maximala upplösningen är 4096 x 2160 bildpunkter och då klarar den som bäst av att filma med 30 bilder per sekund.

Logitech Brio
Logitech Brio är en lite större webbkamera än de flesta, men att kalla den otymplig vore lögn. 

Detaljerat och snyggt

Så om du verkligen vill dokumentera varenda por och näshår när du filmar dig själv vid skrivbordet är det här kanske kameran för dig. Och den gör verkligen ett bra jobb på den punkten. Med autofokus med riktigt pålitlig ansiktsspårning och manuell fokus om du föredrar det, går det att få knivskarp skärpa. Tillsammans med aktiv flimmerkompensering, hdr-filter för att framförallt lätta upp mörka ytor och bra automatisk vitbalans levererar Brio övertygande bild i de flesta ljusförhållanden. Dämpad belysning, speciellt med varma färgtoner i bilden, kan orsaka en del irriterande brus.

För att göra detaljerande inställningar behöver du ett speciellt program från Logitech som laddas hem från deras supportsidor. Utan programmet kan du fortfarande köra Brio som en ”vanlig” webbkamera i Windows eller MacOS, det är bara att plugga in och köra. Men då får du inte möjlighet att ställa in sådant som färgbalans, hdr, zoom och utsnitt.

Logitech Brio
Skärmfästet går att plocka loss och under sitter en gänga för valfritt foto-eller filmstativ.

Kul men amatörmässig ”green screen”

Missa inte att också ladda hem och installera tillägget Background Replace Control. Med det får kameran ”smart” objektigenkänning och ska kunna skilja människan framför linsen från bakgrunden, och kan sedan ersätta den med en green screen, göra bakgrunden oskarp eller ersätta den med en valfri bild.

Det funkar sisådär när vi testar, och det är väldigt känsligt för ljusförhållandena i rummet. Men med lite tur och experimenterande med ljussättning går det att få en effekt som nästan påminner om en ”riktig” green screen.

Logitech Brio
Backgrund Replace gör inte ett helt klockrent jobb, men kan säkert bara användbart i vissa lägen.

Optiken i kameran är rätt så vidvinklig och som mest har den ett 90 graders synfält. Vill du ställa ner det för att få inzoomning på dig går det ut över maxupplösningen, men med tanke på att du har 4k att röra dig med så går det fortfarande att få full hd-kvalitet med rejäl digital zoom. Kör du i lägre upplösning kan du också få bättre bildfrekvens. 60 bilder per sekund i 1080p och 90 per sekund i 720p.

Kanske är det just det 4k-sensorn i kameran är mest användbar för. Du lär troligen inte kunna strömma samtal i 4k-upplösning i alla fall. Inte bara för att det tar upp enorm bandbredd, utan för att de flesta strömningstjänster och videochattar inte stödjer det. Det finns enstaka videokonferenssystem som stödjer 4k, och det går i teorin att strömma i 4k med Youtube, men i bägge fallen är det i dagsläget knappt värt besväret.

Logitech Brio
Logitechs program för överigt är fullt med användbara inställningar av allt från bildutsnitt till manuell skärpa, kontrast och vitbalans. 

Logga in med ir

Förutom 4k-kameran har Brio också en separat infraröd sensor. Med den kan Brio också användas för ansiktsigenkänning och inloggning med Windows Hello. Vi ser inte att den används till någon annat än just det, men det är möjligt att ir-sensorn också hjälper till med avmaskningen om du vill filtrera bort bakgrunden.

Slutligen får Brio tummen upp för sina dubbla, inbyggda mikrofoner som gör ett utmärkt jobb med att fånga upp rösten från de som pratar i kamerans synfält, och dämpa (om inte helt filtrera bort) annat onödigt buller i rummet. Ljudbilden är lite platt för allt annat än just röst, och är du ambitiös så är givetvis en separat kvalitetsmikrofon att föredra, men för vardagsjobb gör den ett väl godkänt jobb.  

Det enda vi egentligen inte gillar med Brio (förutom ett saftigt pris) är det medföljande fästet för att hänga upp den på en datorskärm. Det är stelare och bökigare än de som vi sett till andra Logitech-webbkameror tidigare, och det krävs en hel del hårdhänt hantering för att rikta in kameran rätt. Dessutom är det helt en gummiyta som blixtsnabbt drar till sig damm och smuts. Lyckligtvis är det standardgänga för stativ på undersidan, så du kan montera den i valfri annan upphängning.

Logitech Brio
Det medföljer också en "privacy protector", vilket kort och gott är en plastbit du kan fästa på ovansidan av webbkameran och fälla ner för att täcka över linsen. 

Omdöme

Bra valBrio är en webbkamera i toppkvalitet, men dess stora dragplåster, att den kan filma i 4k, är inte det bästa med den. Att göra det går visserligen bra, men bara i ett fast och extra brett bildutsnitt. Den högupplösta sensorn gör dock hanteringen på lägre upplösningar smartare och smidigare.

Men är det verkligen värt att betala runt dubbla priset för jämfört med en riktigt bra 1080p-webbkamera? Kanske om du verkligen vill ligga i framkant, eller verkligen känner att du behöver kunna filma i 4k lokalt.

Fakta Logitech Brio

Tillverkare: Logitech
Funktion: Webbkamera
Anslutning: Usb 3 typ c (kabel typ c till typ a ingår)
Max upplösning: 4096 x 2160 bildpunkter, 30 Hz
Max bildfrekvens: 60 Hz upp till 1080p, 90 Hz upp till 720p
Övrigt: Mikrofon, ir-sensor, Windows Hello-stöd
Systemkrav: Windows 7 eller senare, MacOS 10.10 eller senare, Intel Core2Duo, 2 GB ram eller bättre, usb 2.0-port (usb 3.0 för högupplöst video)
Storlek: 10,2 x 2,7 x 2,7 cm
Vikt: 63 gram
Pris: 2 300 kr
 

plus

Bra skarp bild i de flesta situationer. 
Lätt att digitalzooma med 4k-sensor. 
Windows Hello-stöd Bra mikrofon.

minus

Viss brusighet i dämpat ljus. 
Bakgrundsfunktionen mer rolig än bra. 
Opraktiskt fäste.

Betyg 8 av 10

Logitech Brio Pris vid test: 2253 kr.

Bästa pris just nu: 1771 kr