Minns du installationsdisketterna? När Windows var nytt levererades systemet på disketter och för att installera Windows 98 krävdes faktiskt 39 stycken – eller en cd-skiva.

Idag är Windows-installationen enklare och de flesta behöver inte ens tänka på den. När vi köper en ny dator är Windows nästan alltid färdiginstallerat och när det är dags att skicka datorn i graven så följer Windows med.

Numera kommer Windows nämligen som regel i en oem-version. Det betyder att datortillverkaren redan har installerat det, och att själva licensen är knuten till den aktuella datorn. Till skillnad från förr kan du med andra ord inte flytta över din Windows-licens till någon annan dator.

Till vardags gör det här att vi användare inte måste hålla koll på produktnyckeln till vår Windows, och det går även att göra vanliga systemåterställningar utan den.
Ska du däremot byta komponenter eller göra något annat större ingrepp i datorn kan den behövas.

Gratis program

Beroende på hur du skaffade din dator kan du ha ett klistermärke eller äkthetsintyg där din produktnyckel står. Vissa tillverkare har dock av säkerhetsskäl slutat med detta, utan allt sparas innanför skalet.

Men oavsett om du har slarvat bort din Windows-nyckel eller aldrig har fått någon går det att plocka fram den med hjälp av gratisprogrammet Produkey.

Vad Produkey gör är helt enkelt att söka igenom datorn efter produktnyckeln och skriva ut den i klartext. Det kan även leta upp produktnyckeln till ditt Office-paket. Om någon sådan finns eller inte beror på hur din licens ser ut.

Virusvarning i onödan

Observera att ett fåtal antivirusprogram kan varna för Produkey, men det beror inte på att själva programmet skulle vara farligt. Orsaken är i stället att det kan anses riskabelt att extrahera känsliga data, exempelvis produktnycklar.
Tillverkaren Nirsoft är ett företag som anses pålitligt, och som inte ens installerar reklamprogram (adware). Det bör dock som alltid tilläggas att du installerar programmet på egen risk.

Produkey

1. Hämta…

Surfa till www.nirsoft.net så kommer du till en informationstung sajt med själva nedladdningslänken långt ned på sidan. Klicka på Download ProduKey for x64 (eller Download ProduKey (In Zip file) om du har en gammal dator som inte har 64-bitarssystem.


Produkey

2. … och öppna

Spara filen på Skrivbordet. Som du ser är det en zip-fil, alltså en komprimerad fil. Den måste ”packas upp” och det gör du genom att högerklicka och välja Extrahera alla. Vill du inte ha den på Skrivbordet kan du välja Bläddra och lägga den någon annanstans.


Produkey

3. Byt språk

Om du vill ha programmet på svenska går du tillbaka till sajten och klickar på Swedish. Spara filen på Skrivbordet och öppna den. Högerklicka på ProduKey_lng och välj Kopiera. Gå nu till mappen du valde i steg 2, högerklicka och välj Klistra in.


Produkey

4. Kör programmet

Produkey behöver inte installeras på din dator, utan du kör det direkt. Öppna alltså bara mappen och dubbelklicka på programfilen ProduKey. Det är den ikon som har en liten nyckel på sig.


Produkey

5. Titta på nyckeln

Nu visas produktnyckeln för Windows, tillsammans med ett antal övriga produktnycklar. Vilka beror på vilken dator du har. Om du vill se all information dubbelklickar du på produkten för att ta fram ett informationsfönster.


Produkey

6. Spara din nyckel

Du kan förstås skriva av uppgifterna eller ta en skärmdump. Det går också att högerklicka på en produkt och välja Kopiera produktnyckel. Som du ser kan du också välja att spara den som en fil på lite olika sätt.