Har du en enda e-postadress? Grattis – du kan sluta läsa nu. Ja, den som enbart har en mejladress slipper många av de problem som vi andra brottas med.
 

Har du däremot flera olika adresser har du säkert märkt att det här kan vara lite osmidigt. Man måste surfa till olika sajter för att kolla mejlen, och det är lätt att missa någonting viktigt.
 

Det här problemet drabbar alla oss som har en privat mejladress och en som är kopplad till jobbet eller skolan. Det drabbar också alla som har fått en e-postadress genom exempelvis en förening eller ett eget företag – eller som har kvar en gammal adress.
 

Smidig standard

Som du ser i rutan nedan finns det olika tekniska lösningar för att hantera mejl, exempelvis imap, pop och smtp. Lyckligtvis handlar det om standardlösningar, och de flesta e-postleverantörer använder en helt öppen teknik. Du är med andra ord inte tvingad att läsa mejlen på det sätt som din leverantör rekommenderar, utan du kan samla allt på ett och samma ställe.

De flesta stora webbmejltjänster, till exempel Gmail och Yahoo Mail erbjuder den här möjligheten, men i vårt exempel använder vi Microsofts kostnadsfria mejltjänst Outlook.com. Upplägget är dock det samma oavsett vad du kör.

Observera att det vi använder är webbtjänsten Outlook.com, vilken inte ska blandas ihop med pc-programmet Outlook eller Windows 10-appen E-post. Outlook.com är en tjänst som du når via valfri webbläsare på valfri dator. Du behöver med andra ord inte installera något program för att kunna läsa din post.
 

Det här betyder förkortningarna

Pop3. Post Office Protocol är det vanligaste protokollet för att läsa e-post. Du använder det när du vill hämta din mejl till en dator eller surfplatta.

Imap. Internet Message Access Protocol är en konkurrent till pop. Du använder det när du vill läsa e-post direkt från mejlservern (i stället för att hämta hem det). Imap innehåller fler funktioner och blir allt mer populärt.

Smtp. Simple Mail Transfer Protocol är det protokoll som används för att skicka mejl (till skillnad från pop och imap, som alltså handlar om att hämta).

SSL. Secure Sockets Layer är en teknik som används för att öka säkerheten. När du surfar används ssl om webbadressen börjar med https.

Port. Du måste välja vilken port som ska användas när du ställer in din e-post, till exempel port 993. Porten är olika om du använder ssl eller inte, men du får alltid informationen från din mejlleverantör.

Steg för steg: Så lägger du till mejlkonton

1. Logga in

Surfa till www.outlook.com och logga in med ditt Microsoft-konto, alltså samma som du normalt använder i Windows 10. Om du inte redan har något sådant måste du skaffa det genom att klicka på Registrera dig och följa instruktionerna.
 

Logga in

2. Öppna inställningarna

Klicka på E-postinställningar, alltså ikonen som ser ut som ett kugghjul och välj Anslutna konton. För att lägga till ett klickar du på Andra e-postkonton. Föredrar du att lägga till en Gmail-adress hoppar du direkt till steg 5.
 

Öppna inställningarna

3. Lägg till information

Du får nu fylla i namn, mejladress och lösenord till den mejltjänst som du vill lägga till. Dessutom får du avgöra om du vill att mejl från det nya kontot ska få en egen undermapp eller om den ska blandas med dina befintliga. Bekräfta med OK.
 

Lägg till information

4. Ställ in manuellt

Om detta inte funkar bockar du för att du vill konfigurera manuellt under Avancerade inställningar. Du får då göra inställningar för smtp, pop, imap. Vad du ska välja står som regel på din e-postleverantörs sajt. Bekräfta med OK.
 

Ställ in manuellt

5. Lägg till Gmail

Om du vill kunna läsa Gmail via Outlook.com så är det ännu lättare. Klicka bara på Gmail i steg 2 och välj hur din mejl ska hanteras. Klicka på OK så får du logga in via Googles gränssnitt och ge Outlook rätten att hämta din mejl.
 

Lägg till Gmail

6. Ändra

För att i efterhand kontrollera dina mejlkonton klickar du på E-postinställningar och väljer Anslutna konton. Markera ett konto och klicka på Redigera (pennan) kan du ändra inställningarna. Du kan också helt ta bort det med Ta bort (papperskorgen).
 

Ändra