Oavsett hur bevandrad du är i Androids ekosystem så finns det ett antal fundamentala inställningar som alla borde känna till. Dessa handlar bland annat om att begränsa dataanvändning, ta viktiga molnbackuper och spara batteri.

Vi har samlat sju inställningar som garanterat hjälper dig att få ut mer av din Android-smartphone. Guiden är baserad på en Nexus 5X-telefon som kör Android 7 och en Oneplus 5 som nyligen uppdaterats till Android 8 Oreo. Observera: Hur du hittar inställningarna kan variera beroende på varumärke och Android-version - tittar du efter liknande formuleringar i dina menyer så borde du hamna rätt.


1: Sätt på databesparing

Databesparing Android

Om det nu inte är så att du tecknat upp dig för ett av de nya, obegränsade dataabonnemangen är du antagligen ganska mån om att spara på surfen. Vissa Androidappar är ökända för att sluka mobildata (ja, vi tittar på dig, Facebook), särskilt när de arbetar i bakgrunden.

Det här är skälet till att du omedelbart bör aktivera Android-funktionen Databesparing. Med denna påslagen kommer din telefon att begränsa bakgrundsanvändandet av mobildata, och hjälper dig att spara den tills dess att den verkligen behövs.

Gå via Inställningar > Dataanvändning > Databesparing för att aktivera funktionen.

Att blockera bakgrundsanvändning av mobildata har dock sina nackdelar. Funktionen kommer exempelvis få Gmail att sluta synka med din telefon. Detsamma gäller exempelvis Twitter, som slutar hålla dig uppdaterad om du inte manuellt tar fram ett färskt flöde. Det fina i kråksången är dock att du själv kan välja ut undantag från databesparingsregeln och på så vis skräddarsy funktionaliteten. Tryck bara på Databesparing för att få upp de undantag du eventuellt vill hantera.