6. Bild i bild

 Något som vi tar för givet när vi använder våra datorer är möjligheten att ha flera fönster öppna samtidigt. Det här länge fungerat klumpigt (eller inte alls) på våra Androidmobiler, men från och med Android 8 Oreo finns det åtminstone en officiell bild i bild-funktion. Tyvärr omfattas den dock av krångliga förutsättningar och begränsningar – Netflix kräver exempelvis Android 8.1 medan Youtube erbjuder funktionen för prenumeranter på betaltjänsten Youtube Red. Google Maps-navigering och videor du spelar upp direkt i Chrome via exempelvis Vimeo fungerar dock som tänkt. 

Bild i bild

Det är lätt att ta reda på vilka av dina installerade appar som på pappret stöder bild i bild-läge. Börja med att välja Inställningar > Appar > Särskild åtkomst Du får då upp en lista på vilka installerade appar som för tillfället stödjer funktionen, och sedan är det fritt fram att välja vilka du vill aktivera.

För att sedan använda bild i bild-läget krävs det oftast att du öppnar upp en video i fullskärm eller startar en navigation i Google Maps. Sedan är det bara att dutta på hemknappen för att få upp en ändringsbar miniruta som i bildexemplet ovan. Svep den nedåt för att ta bort den från hemskärmen.


7. Dölj notifikationer

Notifikationer är supertrevliga – när vi vill ha dem. Hur många gånger har du inte, av bara farten, råkat godkänna att app X eller Y skickar notifikationer för minsta lilla händelse? Som tur är kan du rätt enkelt tämja dessa ettriga påminnelser om det är så att de skulle störa dig.

Notifikationer

Ta vägen Inställningar > Aviseringar eller motsvarande. Här får du upp en lista över alla appar som har möjlighet att skicka notifikationer till din telefon. Nu gäller det bara att komma ihåg vilken app som irriterar dig, och välja den. Här kan du stänga av notifikationer helt och hållet, välja att visa dem ljudlösa eller åsidosätta stör ej-läget från notifikationsschemat. Fippla runt för hjärtans lust tills du hittar en bra notifikationsmix som passar dig!