Gmail

Det har gått tretton år sedan Google lanserade Gmail, en gratistjänst som fortfarande är mycket populär runt om i världen.

Gmail har en minimalistisk design och det mesta av skärmen tas upp av inkorgen. Vill du se både inkorgen och ett mejl samtidigt kan du aktivera funktionen Förhandsgranskningsfönster genom att öppna inställningarna och leta reda på fliken Labs. Där kan du även hitta andra ”experimentfunktioner” som ger dig alltifrån en ikon för olästa meddelanden till snabblänkar.

Det går inte att organisera meddelanden med hjälp av mappar, i stället använder du dig av etiketter som du kan döpa till lämpliga saker som jobb, familj och vänner. Vill du sedan hitta alla mejl som taggats med ”jobb” är det bara att välja just den etiketten. Det hela fungerar riktigt smidigt när man väl vant sig.

Gmail

Det finns många olika sätt att visa mejlen och förvalet är logiskt nog att visa dem i datumordning. Vill du markera vissa meddelanden som extra viktiga kan du använda dig av stjärnor i olika färger, för att byta färg är det bara att klicka på stjärnan tills du är nöjd.

Det är enkelt att importera mejl och kontakter från andra tjänster, så om du vill kan du komma åt alla dina e-postmeddelanden från samma plats.

Det inbyggda skräpfiltret fungerar riktigt bra, men för säkerhets skull kan det vara värt att kolla bland skräpposten emellanåt så att inte något viktigt mejl har hamnat där av misstag.

Tycker du att standardutseendet är lite väl trist kan du använda dig av teman och byta till en roligare bakgrundsbild. Eller så nöjer du dig med att ändra bakgrundsfärgen, höja kontrasten eller göra det ljusare.

Gmail är en utmärkt mejltjänst, men det bör påpekas att långtifrån alla är bekväma med att Google samlar på sig information om innehållet i mejlen. Detta kan sedan användas för att välja ut vilken reklam som ska visas för dig. 

Icloud

Om du har en apparat från Apple, till exempel en Mac, Iphone eller Ipad, har du tillgång till molntjänsten Icloud och därmed även gratis mejl. Den webbaserade versionen saknar en del funktioner, men vill du komma åt mejlen från en Windows-dator är det den du får nöja dig med.

I webbversionen delas innehållet upp på tre paneler med mapparna längst till vänster, inkorgen i mitten och det valda mejlet längst till höger. Upplägget är lätt att förstå sig på och fungerar för de flesta användare. Tyvärr är det inte mycket du kan anpassa efter eget tycke och smak, vilket du kan med Gmail eller Outlook.

Vill du sortera dina mejl kan du skapa mappar och sedan är det bara att dra och släppa dina meddelanden till rätt mapp. Vill du sortera dina meddelanden automatiskt kan du sätta upp regler som fixar biffen. 

Icloud

Meddelanden från särskilt viktiga personer hamnar i en speciell VIP-brevlåda, men då krävs det att du först bestämt vilka som ska vara VIP.

Ett potentiellt problem är att lagringsutrymmet på 5 gigabyte kan ta slut och då måste du antingen rensa eller betala för mer utrymme. Har du dina säkerhetskopior på Iphone och Ipad i molnet lär det inte ta lång tid innan du överskrider gränsen.

Är du en normalanvändare kan det räcka långt med Icloud, men om du vill ha mer kontroll över mejlen och fler inställningar är Gmail eller Outlook ett bättre val.

Outlook

Det är inte bara Google och Apple som erbjuder gratis mejl, utan även Microsoft.

Nuförtiden går Microsofts mejl under namnet Outlook och du kan välja mellan att använda programmet med samma namn eller webbversionen. Oavsett vilket du väljer är utseendet snarlikt med mapparna till vänster och resten till höger. Du kan välja om du vill visa mejlen under inkorgen eller bredvid, vilket som är bäst beror på hur stor skärm du har och vad du är van vid.

Du kan antingen flytta dina meddelanden till rätt mapp manuellt eller genom att skapa regler för automatisk sortering. Du kan också arkivera mejl för att få mer ordning i inkorgen eller flagga mejl för att hitta dem snabbare. Vill du hitta dina olästa meddelanden är det bara att titta under avdelningen Quick views till vänster, där kan du även hitta mejl med bilagor eller bilder.

Outlook

Det är enkelt att importera mejl och kontakter från andra konton, inklusive Facebook. Vill du radera meddelanden kan du välja alla från en viss användare eller alla som är äldre än ett visst datum. Skräpfiltret tar å sin sida hand om oönskade mejl.

Sammanfattningsvis är Outlook en mycket bra tjänst som kan mäta sig med Gmail när det kommer till funktioner. Har du investerat i Office-paketet kan det vara extra smidigt att använda sig av just Outlook.

Ladda ned Outlook.com för Android
Ladda ned Outlook.com för IOS
Ladda ned Outlook.com för Windows
Surfa till www.outlook.com

Yahoo Mail

Nuförtiden är det kanske inte lika många som använder sig av Yahoo som för några år sedan, men det kan ändå vara värt att testa om du är missnöjd med din nuvarande tjänst.

Webbversionen av Yahoo Mail har ett hyfsat modernt utsende och bjuder på flera användbara funktioner. Det stora dragplåstret är att du får inte mindre än en terabyte lagring på köpet.

Vad gäller själva gränssnittet är det logiskt utformat med genvägar och mappar till vänster och själva mejlen till höger. Vill du se inkorgen och mejlen samtidigt går det att ordna utan större problem.

Som vanligt kan du välja mellan att sortera dina meddelanden manuellt eller automatiskt. Om du vill kan du stjärnmärka särskilt viktiga mejl.

Yahoo Mail

Sökfunktionen har förbättrats på sistone, något som gör det enkelt att hitta rätt bland alla meddelanden, filer och kontakter. Om du söker efter en viss person ser du hela konversationshistoriken.

Vidare är det enkelt att lägga till andra e-postkonton, på så sätt kan du se alla dina meddelanden på ett och samma ställe. Det går även att importera kontakter från både Facebook och Google.

Om du väljer att installera Yahoos app på din Iphone eller Ipad kan du ångra skickade mejl, men observera att du bara har tre sekunder på dig. I vilket fall som helst är det en funktion som borde finnas hos fler tjänster.

Ladda ned Yahoo Mail för Android
Ladda ned Yahoo Mail för IOS
Surfa till mail.yahoo.com


Protonmail

Protonmail: Schweizisk mejl med hög säkerhet

Sedan förra året finns schweiziska Protonmail på marknaden för gratis e-post. Det här är en tjänst som har utvecklats av forskare från Cern och MIT.

Protonmail lockar med säkerhet och integritet. All kommunikation är exempelvis krypterad, så inte ens Protonmail kommer åt informationen.

Ladda ned Protonmail för Android
Ladda ned Protonmail för IOS
Surfa till www.protonmail.com