Efter att ha gjort Surface-plattor i fem har nu Microsoft äntligen breddat sitt egna datorutbud till ett par mer traditionella format. I höstas visades allt-i-ett-datorn Suface Studio upp och tidigare i vår fick vi se Surface Laptop som är en, just det, laptop. I förra veckan släpptes bägge för försäljning i Sverige och går nu att få tag på både i Microsofts webbutik och i flera stora butiker. Vi började med att testa Surface Laptop. Håll ögonen öppna för vårt test av Surface Studio senare i veckan.

Surface Laptop är en notebook i 13-tumsformat som på en och samma gång känns med traditionell än Surface-plattorna och mer udda än de flesta andra Surface-produkterna. Till skillnad från Surface Book som kom tidigare i vår med sin notebookliknande tangentbordsdocka är det här alltså en äkta notebook, med datorkomponenterna i nederdelen och tunn skärm upptill. Den är också fäst med ett enkelt traditionellt gångjärn, inte den snygga men lite opraktiska flerledade lösning Surface Book har.

Surface Laptop
Surface Laptop säljs än så länge i Sverige bara i denna gråa färg, men tre andra toner finns, en blå, en dovt röd (officiellt burgundy) och en med guldton. De "kommer snart" enligt information på Microsofts webb.

Surface-stil

Surface Laptop behåller till stor del designdragen från Surface-plattorna. Raka linjer, avfasade kanter och en metallgrå, matt yta med en stor silvrig Windows-logga mitt i skärmlocket. Chassit är en kombination av magnesium och aluminium och är överlag solitt och välbyggt, vilket vi förväntar oss av en Surface-produkt. Det ser rent och snyggt ut, men den är med sina 1,25 kilo och 1,45 centimeter varken lättast eller tunnast i klassen, och då blir de tydliga kanterna en liten nackdel om du vill bära runt på den.

Skärmytan är jämnsvart och helt täckt med Gorilla Glass 3, och givetvis är det en pekskärm. Den stödjer både multitouch med fingertopparna och digitizer-penna, och bägge funkar klanderfritt när vi testar, även om man får vara försiktig att inte trycka för hårt. Skärmlocket är förhållandevis tungt vilket kan göra att hela datorn tippar bakåt om man är en för hårdhänt pekskärmsanvändare.

Surface Laptop
Surface Laptop behåller den strama stilen som utmärker Surface.

Annorlunda yta

Det som verkligen känns unikt är att ytan runt tangentbordet är täckt med samma matta filtliknande yta som tangentbordet Type Cover till Surface Pro 4-plattan. Den ser till och med ännu mer luddig ut, och är en klart annorlunda känsla att vila handlederna på när du sitter och skriver på det. Annorlunda på ett bra sätt, det är utmärkt bekvämt och dessutom mycket tåligare mot fysiska påfrestningar som repor än vad man först kan tro.

Tangentbordet håller hög klass med skönt distinkt känsla i knapparna tydlig bakbelysning i fyra steg och bra layout på knapparna. Vi har heller inga klagomål på musplattan. Den gör sitt jobb pålitligt. Det vi inte riktigt är säkra på är hur bra den matta ytan tål sådant som damm, smuts, handsvett och fukt, det skulle vi behöva konstant användning i ett par-tre månader för att på allvar kunna avgöra.

Surface Laptop
Surface Laptop

Logga in med nyllet

En sak vi däremot saknar från Type Cover-tangentbordet är fingeravtrycksläsare. Visserligen har Surface Laptop Windows Hello-inloggning med ansiktsigenkänning och den funkar överlag bra, men det tycker vi aldrig har fungerat lika smidigt som att sätta dit ett finger. Det blir ofta problem med igenkänning på grund av ljussättning, glasögon, användarens positionering framför skärmen, och så vidare.

Det här är inget som är unikt för Surface Laptop, utan ett problem som alla laptops med ansiktsinloggning i dagsläget dras med. Det funkar bättre på stationära datorer där variationen framför kameran är mindre eller med en platta som du har enklare att vinkla rätt. En bärbar pc har du ju med dig i alla möjliga miljöer, situationer och arbetsställningar.

Bakåtsträvande kontakter

När vi pratar om saker som saknas så går det inte att komma ifrån att Microsoft fortsätter att envisas med att skippa usb typ c-anslutning. De hävdar att marknaden ”inte är reda för det” ännu, vilket enligt oss är fullständigt nonsens. Varenda annan datortillverkare har anammat det nya formatet med usb 3.1-portar och thunderbolt 3, och nya prylar att ansluta släpps på löpande band.

Än mer frustrerande är att Microsoft inte heller istället ger oss flera stora usb-portar, trots att Surface Laptop-chassit borde ha gott om plats för det. Bara en enda. För övrigt hittar vi ett hörlursuttag och en en annan relik, en mini displayport – något som de flesta andra tillverkare numera också har i usb c-format.

Surface Laptop
Det här är allt du har för att ansluta med. Förutom Microsofts proprietära laddningskontakt, samma som på Surface-plattorna, som tsitter på andra sidan. 

Hög och skarp skärm

Bildskärmen har precis som i de senaste Surface-plattorna bildförhållandet 3:2, lite högre på höjden än vad som är mer eller mindre standard bland laptops för övrigt och det du har i din tv. Det ger en bekväm arbetsyta i många situationer, lite mer översikt och mindre att scrolla i dokument och webbsidor, och en viss fördel om du kör touchgränssnitt i till exempel Microsoft Office, eftersom verktygsraden där tar upp extra utrymme på höjden.

Enda egentliga nackdelen är att videor i vanligaste 16:9-formatet ger svarta kanter upptill och nertill på skärmen när de spelas upp. Enstaka spel har också svårt med formatet, men det här är ju knappast en dator att spela spel på, då den enbart har Intels inbyggda grafik. Pixelantalet är 2256 x 1504 bildpunkter, det vill säga nära 1440p QHD-upplösning och vi får en skönt skarp bildupplevelse med drygt 200 pixlar per tum.

Skärmpanelen är av ips-typ och har en övertygande ljusstyrka på strax över 360 cd/m2. Det kan jämföras med 340 cd/m2 i en 12 tums Macbook, men ligger långt efter den nya toppnoteringen bland bärbara, nya Macbook Pro med över 500 cd/m2 i skärmen. 360 är dock ljust nog i för de allra flesta situationer. Kontrasten är också den mycket bra med fint djup i svärtan och jämna toningar och en färgrymd en bra bit över srgb-standarden.

Surface Laptop
Skärmen är både ljusstark och har bra kontrast. Hör skiner den med bara ca 40 procents styrka och är även då klar och tydlig. 

Standard-prestanda

För vanligt kontorsjobb och för media är skärmen utmärkt, och speciellt för media så gläds vi också åt riktigt bra inbyggda högtalare. Är du kräsen med färgkorrektheten är skärmen dock en viss besvikelse. Den verkar ha samma klass på panelen som Surface Pro 4, som inte heller imponerade på den punkten. Här är till exempel Surface Laptop mycket bättre, om du till exempel vill jobba professionellt med design eller foton på den.

Inte för att Surface Laptop är någon direkt mobil arbetsstation, utan den är utrustad med ungefär med den hårdvara vi kan förvänta oss av en moden ultrabook, en dubbelkärnig Core i5 i Kaby Lake-generationen och en måttligt snabb men duglig 256 GB stor ssd. 8 GB minne är godkänt i den här prisklassen, vår model kostar precis under 15 tusen kronor. Det finns en del konkurrenter till samma pris där du istället får 16 GB, men för det mesta är det 8 GB som gäller.

Mellanmodellen testad

Det finns också en billigare modell än den vi testade, med samma hårdvara men i mindre ssd. Samt par dyrare modeller med Core i7-processor och upp till 512 GB ssd. I den maxade modellen får vi också 16 GB ram, men då får vi betala nästan tio tusen till för den. Det är det tveksamt om det är värt.

Vi tycker nog att denna modell är den som ligger bäst till för pengarna. Den ger oss goda prestanda för kontorsjobb generöst med lagring och utmärkt tyst drift, för det mesta helt ljudlöst eller som bäst ett väldigt diskret fläktsus. Batteritiden är också utmärkt, speciellt om vi ställer ner ljusstyrkan på skärmen.

Systemet är givetvis relativt rent från bloatware eftersom det är Microsofts originalinstallation av Windows, men Microsoft kan inte helt hålla sig ens i en ren Windows-installation från att trycka onödiga nerladdningslänkar till spel och appar vi inte bett om i startmenyn.

Surface Laptop
Precis som till exempel en del Acer och Asus-notebooks har Surface Laptop på-knappen som en knapp mitt bland alla andra. Det får de alla gärna lägga av med, vi kan inte räkna gångerna då vi av misstag stängt av datorn när vi ville trycka Delete.

Nerbantat Windows...

Surface Laptop levereras med Windows 10 S. Det är alltså Microsofts nya låsta Windows-variant som inte kan köra ”vanliga” tredjeparts Windows-program utan bara appar som finns tillgängliga via Windows Store. Vilket inte är så många… eller så bra. Men om du bara vil ha din dator för att surfa, mejla, köra Office och en handfull av de bättre appar som faktiskt finns där (Instagram, Netflix, Facebook, Photoshop Express med flera) kan det vara ett smart alternativ. I alla fall så länge du accepterar Edge som webbläsare.

Det har fördelen att vara betydligt säkrare än Windows, då du inte kan köra en massa skumma exekverbara filer med okänt ursprung ens om du vill. Nu har det dock visat sig att det finns vissa sårbarheter även här, till exempel via skript i Office, men risken bör vara betydligt lägre. Windows 10 S är också utomordentligt snabbladdat, och apparna ska ta upp mindre minne än motsvarande traditionella Windows-program.

..med frihet att byta upp sig

Men de flesta av oss vill nog ha lite mer frihet att kunna köra de program vi vill. Därför är det tur att en gratis uppgradering till Windows 10 Pro ingår. Det är bara att leta upp den i Windows Store, trycka på en länk och låta den ladda ner och växla över till Pro på egen hand. Eller så får du valet att göra det om du försöker köra ett program (till exempel en nerladdad installationsfil) som inte Windows 10 S stödjer.

Vi valde att testa bägge systemen och kan konstatera att förutom snabbare uppstart så upplever vi ingen större skillnad. Våra prestandamätningar är gjorda på Windows 10 Pro, eftersom benchmarkprogrammen inte fungerar i Windows 10 S.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Microsoft Surface Laptop i5 8GB 256GB Pris vid test: 14490 kr.

Bästa pris just nu: 8990 kr