Testad produkt: Microsoft Surface Laptop 2
Pris: 13.109,31 kronor hos Microsoft. (OBS: i7)

Efter att ha släppt surfplattor på löpande band bestämde sig Microsoft 2017 för att lansera Surface Laptop, en helt vanlig 13-tums bärbar dator. Eller så vanlig som Microsoft kan göra den. med samma höga skärmformat som plattorna, pekskärm och unik design med avfasade kanter och filtytor.

Två år har passerat och gamla Surface känns väldigt akterseglad idag. Därför var nyheten att en ny modell var på väg välkommen. Nu är den här – Surface Laptop 2 har gått att förbeställa sedan i februari och har i skrivande stund funnits i butik i några veckor.

Få nyheter i Surface Laptop 2

Till en början undrar vi dock om det verkligen är en ny dator över huvud taget. Till det yttre är det endast en sak som skiljer den från föregångaren: den går, precis som senaste versionen av Surface Pro, att få i en mattsvart finish. Det är ett snyggt tillskott till de befintliga grå, röda och turkosa modellerna.

Surface Laptop 2 stängd
Den nya mattsvarta ytan gör att Surface Laptop 2 smälter in bättre bland andra kontorslaptops. Om det nu är det man vill. Annars går det bra att skaffa en av de mer färgglada istället.

Men för övrigt är det exakt samma dator. Tunn och lätt, men inte extrem på någon av dessa punkter, avfasade kanter och plana ytor i ett aluminiumchassi och filtyta runt mus och tangentbord, samt 13,5-tumsskärm med 3:2-bildförhållande bakom en Gorilla Glass 3-yta.

Byggkvaliteten i toppklass och mus, tangentbord och pekskärm är svåra att klaga på – förutom att bakbelysningen i tangentbordet är på tok för svag för vissa situationer. Microsoft fortsätter också med ovanan att sätta på/av-knappen som en knapp inne i tangentbordet, vilket gör att man lätt kommer åt den av misstag.

Anslutningar – fortfarande gamla portar

Datorn har också samma uppsättningar externa anslutningar; en usb 3.0 av gammal typ a, en mini-displayport och en hörlursport, samt egna Surface Connect-porten för medföljande laddare och dockning. I laddaren sitter också ett extra usb-uttag.

Det här klagade vi på redan när föregångaren kom. Resten av branschen har gått över till usb typ c, för både laddning, displayport-anslutning och data, ofta med extra mångsidiga thunderbolt 3-portar. Men Microsoft envisas med denna antika – och dessutom minimala – uppsättning kontakter.

Surface Laptop 2
En stor usb och en halvstor displayport. Det är allt.

Skärmen är fortfarande riktigt snygg och högupplöst, har färgomfång precis under srgb-klass, och ljusstyrka strax under 400 cd/m2. Det är bra för en laptop. Men det är en ny panel med djupare svärta än tidigare, vilket maxar kontrasten. Det gör den ännu bättre för användning utomhus. Däremot verkar den ha tappat den extra fina färgkorrektheten i Surface Laptop.

Kraftfulla inbyggda högtalare med Dolby Audio Premium-stöd levererar bra tryck för musik och film. De har inte den där riktiga finessen och detaljeringen som vissa konkurrenter, men är välbalanserade och ger en snygg stereospridning.

Ikapp i prestanda

De stora nyheterna sitter på insidan, med en välbehövd uppgradering av processorn. Nu får Surface Laptop äntligen en åttonde generationens fyrkärnig Core-processor och kommer ikapp konkurrenterna i prestanda.

Det här är den standard vi förväntar oss av en 13-tummare 2019, om den inte är extra tunn och fläktlös, vilket Surface Laptop 2 inte är. Här sitter det ett fläktutblås i springan framför skärmen. Den kan få obekvämt varmt luftflöde över skärmytan, vilket märks om du vill använda pekskärm, men annars märks det knappt av. Fläktarna är trevligt dämpade.

Kanske hade det varit bra med lite mer flås ibland, för vi upplever prestandatopparna i datorn som ojämna, vilket kan vara ett tecken på att processorn inte kyls av effektivt. Att rendera samma videoklipp i Adobe Premiere Pro går till exempel 20-30 procent olika snabbt vid olika tillfällen. Nu är det kanske inte alla som tänker använda en Surface Laptop 2 till sådana tunga sysslor, men blir det aktuellt är det en sak att eventuellt vara beredd på.

Surface Laptop 2 bildskärm
Skärmen är en av de bästa sakerna med Surface Laptop 2, med hög upplösning, bra ljusstyrka och ökad kontrast.

Datorn går att få med Core i5 eller Core i7-processor, 8 eller 16 GB ram-minne och olika storlek på ssd, från 128 GB till 1 TB. Vår testade modell är en av de enklare, med Core i5, 8 GB ram och en 256 GB ssd. Den kostar 16 000 kronor hos Microsoft, och går att få för upp till 1 000 kronor billigare i enskilda butiker. Det är aningen dyrt sett till vad man får, men den fina byggkvaliteten och framför allt ergonomin och skärmen kan kanske vara värda det.

Batteritid: Räcker hela dagen

Med ny processor och högupplöst skärm är frågan om batteritiden håller. Och ja då, den är inte lika långlivad som Surface Laptop – men nästan. Vi får ut närmare 16 timmars arbetstid ur den som mest. Microsoft själva uppger 14,5 timmar videouppspelning. Vi försöker upprepa det, men landar på cirka 11 timmar, vilket fortfarande får anses bra.

Surface Laptop levererades med låsta (men säkra) Windows S, som bara kunde köra Microsoft Store-appar – du kunde själv välja att växla till vanliga Windows 10. Det var det tydligen så många som gjorde att Microsoft fattade vinken: nu kommer Surface Laptop 2 med Windows 10 direkt. Den säljs med Windows 10 Home till privatpersoner, men företag kan köpa den i Pro-version.

Som alltid är det en ren och avskalad Windows-installation. Men inte ens detta upplevs som särskilt rent längre, då Microsoft är ivriga att sälja på oss Windows Store-appar och inkluderar länkar till diverse egna- och tredjepartsappar i startmenyn.

Surface Laptop 2 kamera
Surface Laptop 2 har ingen fingeravtrycksläsare, men du kan logga in biometriskt då den har en Windows Hello-kompatibel ir-klamera intill webbkameran.

Omdöme

Det finns mycket att gilla i Surface Laptop 2. Datorn har uppgraderats till modern prestandanivå, och det som var bra med den 2017 är fortfarande bra med den idag – den stilrena designen, ergonomin, ljud och bild.

Men det som var mossigt redan för två år sedan är ännu mer mossigt idag, framför allt portarna. Microsoft säger sig släppa datorer och plattor för att visa vägen för andra tillverkare hur de tycker att datorer ska se ut. Att de då släpar efter på en sådan enkel punkt känns obegripligt.

Specifikationer

Modell: Microsoft Surface Laptop 2 i5 8GB
Testad: April 2019
Tillverkare: Microsoft
Processor: Intel Core i5-8250U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,5 tum blank ips, 2256x1504 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, ir
Anslutningar: Usb 3.0, mini displayport, 3,5 mm headset, Surface Connect
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: TPM, ansiktsigenkänning, usb-port i laddaren
Batteritid: 1h 55min (hög belastning), 15h 40min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-35 dBa
Storlek: 30,8 x 22,3 x 1,45 cm
Vikt: 1,25 kg
Rek. Pris: 15 999 kr
Pris: 13.109,31 kronor hos Microsoft. (OBS: i7)
Fler Surface-erbjudanden finns hos Microsoft

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 349 poäng
Geekbench 4, cpu: 10 197 poäng
Geekbench 4, gpu (OpenCL): 35 366 poäng
Disk, läsning: 677,3 MB/sek
Disk, sökning: <0,1 ms

plus

Utmärkt byggkvalitet
Bra skärm och ljud
Dämpad kylning
Uppgraderad prestanda

minus

Omoderna opraktiska anslutningar, fortfarande
Ojämn i prestanda
Något dyr för vad man får

Betyg: 4 av 5