Att packa upp Philips BDM4037UW känns mer som att ha och göra med en mindre tv än en datorskärm. 40 tum är rejält mycket att ställa på ett skrivbord. Skärmen har en kant runtom på en dryg centimeter och själva skärmpanelen är också ungefär en centimeter tjock. Dessutom är den försiktigt böjd.

Den ser stiligt slimmad ut på avstånd, men på nära håll tappar den lite av det goda intrycket med osnygga skarvar och glipor i konstruktionen. Baksidan är i vit plast och nedre halvan där elektronik, fästen och anslutningar sitter sticker ut en hel del.

Philips BDM4037UW
Böjen är subtil och ger Philips BDM4037UW mer av en känsla av extra närvaro än en påtagligt förvrängd bild.

Svag böj

Krökningen är 3000/r vilket innebär en cirkel med tre meters radie om den hade gått hela vägen runt. Ska du sitta så att du har samma vinkel mot skärmen åt alla håll är din ”sweet spot” alltså på tre meters håll.

Nu är ju inte det helt nödvändigt, utan en böjd skärm ger ju mer närvarokänsla även om du sitter lite närmare. Men att sitta på normalavstånd för jobb, runt en armslängd från skärmen, blir en nästan bisarr upplevelse, speciellt med Windows navigeringselement väldigt långt bort i vardera nedre hörn.

Läs även: Vi spanar in Asus ultrabreda skärm med G-Sync och HDR

Brillians BDM4037UW presenteras av Philips som en kontorsskärm, och det finns en del egenskaper som gör den lämplig för det, som snabbhanterad bild-i-bild-funktion och möjlighet att dela skärmen på upp till fyra bildkällor á 1080p. Har du bara två bildkällor blir det också 1080p. Det är lite synd, det hade varit coolt med två gånger 1440p på höjdled istället. Baktill hottar vi också en usb-hubb för fyra extra usb 3.0-portar, alltid en praktisk och uppskattad sak när en skärm har sådant inbyggt.

Philips BDM4037UW
Förutom fyra digitala bildingångar kan du koppla in gammal analog vga, och mata skärmen med stereoljud.

Lätt att sköta, med och utan dator

Baktill på ena sidan sitter en fyrvägs-styrknapp som kontrollerar skärmens inställningsmeny. Det tar ett litet tag att vänja sig vid hur den fungerar, men sedan är det relativt lätt att navigera runt i det rejält fula men redigt indelade och svenskspråkiga menyerna. Det går även att komma åt sådant som växling av bildkälla och bild-i-bildlägen som snabbval.

Philips har också ett pc-program som du kan installera för att kontrollera flertalet av skärmens inställningar. Det heter Smart Control och kan laddas ner från skärmens supportsidor på webben. Tyvärr går inte alla dess inställningar att nå, för att ställa in bild-i-bild måste du till exempel fortfarande använda skärmens inbyggda gränssnitt.

Philips BDM4037UW
Menykontrollen baktill är lätt att använda. Den och hela baksidan är dock lätt mottaglig för damm och smuts.

Vi tror nog att de som främst lockas av den här skärmen inte är kontorsjobbare utan hemmaanvändare som har klippt kablarna till tv-abonnemang och vill ha en Netflix- och gaming-monitor. Kanske inte för den kräsna pc-gamern, här finns inga funktioner som till exempel g-sync eller extra hög frekvens (den maxar ut på 60 Hz även i 1080p-läge), och svarstiden är bra på 4 ms grått-till-grått, men saknar G-sync eller Freesync-stöd vilket gärna en pc-gamer vill ha. Men för den som skaffat en Playstation 4 Pro och vill avnjuta ett och annat spel i 4k är det här en utmärkt skärm, speciellt om du bor kompakt och inte har plats med alltför stor tv.

Fina färger i rätt läge

Bildpanelen här är av va-typ och inte ips som de flesta datorskärmar nu för tiden. En va-panel ger dig en högre statisk kontrast än en ips, men har en del andra nackdelar, som färgskiftningar i även måttliga betraktningsvinklar. Inte på tok lika mycket som i en gammal tn-panel men fortfarande mer än med ips. Det gör sig extra påmint här då vi har att göra med en böjd skärm. Sitt framför den och det ser bra ut. Stå lite snett bakom den som jobbar framför skärmen och du får en påtagligt annan färgupplevelse.

Philips BDM4037UW
En 4k-skärm ger dig en enorm arbetsyta om du bara ska ha den för ditt skrivbord.

Från rätt vinkel får vi dock både korrekta färger och god färgrymd, en bra bit över srgb-standarden. Det är också en 10-bitars-panel vilket ger den extra fin nyansering. Tyvärr inte med den där extrema stunsen i ljusa partier som en hdr-tv med upp emot 1000 cd/m2 klarar av. Den har inte heller såvitt vi kan se stöd för HDR10-standarden, så den är lite begränsad i vilket hdr-material du kan se.

Kräver lite finlir

Skärmen verkar till en början blek i svärtan, men det beror främst på att den i standardläge har kontrasten nerställd och ljusstyrkan på max, efter lite mekande med reglagen lyckades vi få till en riktigt krispig bild, och det finns ett läge kallat SmartImage som för det mesta kan sköta det dynamiskt åt dig utefter vad du tittar på. Däremot kan vi inte komma ifrån att den påtagligt verkar läcka bakbelysningsljus, och det flammigt och ojämnt över skärmytan. Det lär sällan märkas, förutom i alltför mörka filmscener.

Till en början var det också en del saker som störde med hur skärmen återgav svartvit text. Efter att ha läst på lite visade det sig att skärmen hade de tre färgerna rött grönt och blått arrangerade på annat sätt per pixel än i de flesta skärmar, vilket förvirrade kantutjämningen på text. Lösningen var att justera om ClearType-text i Windows, vilket gick smidigt. Sedan såg det helt plötsligt bättre ut. I alla fall på någon meters avstånd. Närmre än så rekommenderar vi inte att du använder skärmen i alla fall.

Philips BDM4037UW
Med två displayport- och två hdmi-bildkällor kan vi jobba på en dator, surfa på en annan, spela blu-rayfilm på en tredje och spela Playstaion 4 på en fjärde. Samtidigt. 

Ser bra ut, låter illa

Så för allmänt användande får den väl godkänt. Som film- och spelmonitor eller en stor multiskärm för en riktigt flitig användare kan den definitivt vara värt att kolla in. En sak som däremot drar ner betyget är dess fullständigt usla högtalare. Det låter platt och avhugget, men samtidigt vasst och skränigt, mer som en megafon instängd i ett kylskåp än som end ett par anständiga speakers i en billig bärbar dator.

Det är väldigt trist att de (eller höra, snarare) när Philips tv-sortiment konstant hör till de bästa när det kommer till ljud. Även billigare modeller brukar imponera med riktig bra ljud. Borde inte Philips kunna utnyttja styrkan därifrån, även om datorskärmar är en separat division inom detta jätteföretag? Skärmen har i alla fall en 3,5 millimeters ljudutgång, så lyckligtvis kan du koppla den vidare till ett par anständiga separata högtalare eller en soundbar om du vill. Eller så ser du till att skaffa ljud med hdmi-passthrough.

Philips BDM4037UW
Foten är fast, skärmen går att tilta bakåt, men det är allt.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Philips Brilliance BDM4037UW Pris vid test: 6990 kr.

Bästa pris just nu: 5959 kr