Några vill vänta medan andra vill göra det redan nu. Oavsett när det känns tryggt att resa så har intresset för tågresor ökat stort i klimatkrisens spår. Att hitta passande resor kan vara svårt, men här finns det sajter och appar som kan hjälpa dig.

ETC Tåg

Inspiration på svenska

Om du vill ha inspiration inför tågsemestern – eller behöver hjälp att köpa biljetter kan du använda tjänsten ETC Tåg. Skriv bara vart du vill resa så får du ett antal förslag. ETC Tåg bygger på tjänsten All Aboard (se nedan), men en fördel med att använda ETC-varianten är att sajten är svenskspråkig.


Tåg
Mer än bara direkttåg
Att använda All Aboard är enkelt. Ange bara vilka platser du vill resa mellan så kommer sajten med förslag, och det handlar inte bara om den snabbaste vägen. Du får även tips om hur man kan skapa en resa med roliga stopp på vägen eller alternativ där du kan sova ombord på tåget.
All Aboard kan även användas för att köpa biljetter.


Trainplanet

Smart tjänst för att köpa biljetter

En annan tjänst som kan hjälpa dig är Trainplanet. Precis som hos All Aboard är det bara att fylla i tid och plats – och du kan sedan köpa biljetterna direkt i appen.

Tyvärr är Tranplanet i skrivande stund ganska ofullständig, och det är många biljetter du inte kan hitta.
Trainline

Jämför tåg och buss

På vissa platser behöver man kombinera tåg och buss, och då är Trainline ett intressant alternativ. Precis som hos Trainplanet kan du både kolla turlistor och köpa biljetter på tjänsten, som även finns för din smartphone.


Omio

Alla resor på en sajt

Omio (före detta Go Euro) ger dig ännu fler möjligheter. Här finns nämligen både tåg, buss och flyg. Tjänsten hjälper dig alltså att köpa biljetter – oavsett hur du vill resa.


Bahn.com

Tyskt verktyg för hela Europa

Ingen av nätbutikerna är heltäckande, så för att kolla tågtider är det klokt att surfa till Bahn.com. Det här är tyska järnvägsbolaget DB:s tjänst, men den täcker inte bara Tyskland utan även resten av Europa.


Tidtabeller utan internet

Ska du resa mycket kan ett tågluffarkort vara lönsamt. Företaget bakom Interrail-kortet har inte bara en fullmatad sajt, utan även en app med tidtabeller. En smart sak är att den fungerar utan internet, vilket är välkommet när du är på resande fot.


Resrobot

Res i Sverige
För din Sverigesemester är Resrobot ett bättre tips. Den täcker resor mellan hela 50 000 hållplatser i Sverige. Tidigare har tjänsten både funnits som sajt och app, men numera finns det bara en webbaserad lösning som går att använda på alla plattformar.