Att resa med tåg är både klimatsmart och roligt, men ska du resa utomlands är det rätt krångligt. Ett av problemen är att köpa biljetter, men det finns faktiskt ett antal sajter och appar som kan hjälpa dig.

Trainplanet

Ny tjänst för att köpa biljetter

Du som vill köpa biljetter i förväg till dina tågresor i Europa får räkna med krångel. Nu kan du dock få hjälp av den nya tjänsten Trainplanet.

Precis som när du ska flyga är det bara att fylla i tid och plats – och du kan sedan köpa biljetterna direkt i appen.

Tyvärr är Tranplanet i skrivande stund ganska ofullständig, och det är många biljetter du inte kan hitta.


Trainline

Jämför tåg och buss

På vissa platser behöver man kombinera tåg och buss, och då är Trainline ett intressant alternativ. Precis som hos Trainplanet kan du både kolla turlistor och köpa biljetter på tjänsten, som även finns för din smartphone.


Omio

Alla resor på en sajt

Omio (före detta Go Euro) ger dig ännu fler möjligheter. Här finns nämligen både tåg, buss och flyg. Tjänsten hjälper dig alltså att köpa biljetter – oavsett hur du vill resa.
Bahn.com

Tyskt verktyg för hela Europa

Ingen av nätbutikerna är heltäckande, så för att kolla tågtider är det klokt att surfa till Bahn.com. Det här är tyska järnvägsbolaget DB:s tjänst, men den täcker inte bara Tyskland utan även resten av Europa.


Tidtabeller utan internet

EN. Ska du resa mycket kan ett tågluffarkort vara lönsamt. Företaget bakom Interrail-kortet har inte bara en fullmatad sajt, utan även en app med tidtabeller. En smart sak är att den fungerar utan internet, vilket är välkommet när du är på resande fot.


Resrobot
 

Res i Sverige

För din Sverigesemester är Resrobot ett bättre tips. Den täcker resor mellan hela 50 000 hållplatser i Sverige. Tidigare har tjänsten både funnits som sajt och app, men numera finns det bara en webbaserad lösning som går att använda på alla plattformar.