Surface Studio är egentligen ingen pinfärsk dator utan Microsoft presenterade sin läckra allt-i-ett redan förra hösten och den har sålts under våren i flera länder. Det är dock först nu som den kommer till Sverige. Precis som med Surface Book innebär det att vi suktat länge efter den, och att när den nu är här är det tyvärr detaljer med den som känns just ett knappt år gamla.

Äldre, kraftfull och kostsam

Framförallt processor och grafik som bägge är av förra generationen från Intel respektive Nvidia. Inte för att det innebär att det är dåliga saker. Surface Studio går att få med en fyrkärnig Core i5 och Geforce GTX 965M-grafik, Core i7 samma grafikkort, eller en Core i7 och extra kraftfulla Geforce GTX 980M. Sedan är det också lite variation i ram-minne och diskstorlek.

Surface Studio
Surface Studio har en underbart minimalistisk design. Och trots att allt är väldigt kompakt så har den rejält med prestanda.

Vi fick in den absoluta värstingmodellen för test, som alltså har Core i7 6820HQ-processor, GTC 980M-grafik med 4 GB grafikminne, 32 GB ram och en två terabyte hybriddisk med 128 GB ssd-cache. Den har det smått svindlande priset 48 700 kronor. ”Budget”-varianten är inte så billig den heller, billigaste konfiguration kostar 34 500 kronor.

Bland konfigurationerna finns det tyvärr ingen möjlighet att få en vanlig ssd, utan här finns bara två varianter av hybriddiskar på en eller två terabyte. Det innebär att en del saker som ligger i cachen går blixtsnabbt och annat går segt. Med tanke på att det här är en dator som vill rikta in sig på mediaproffs, vilka hanterar stora mängder dokument, hade ett ssd-tillval varit värdefullt.

Snålt med portar

Microsoft fortsätter med samma envisa vägran att satsa på usb c och thunderbolt 3 som i de bärbara Surface-enheterna. Här har vi dock till skillnad från nya Surface Laptop hyfsat många usb-portar. Datorn har inga bildingångar så det går inte att använda skärmen till andra bildkällor. En extern utgång fört den som vill koppla in ytterligare skärmar finns, en mini displayport.

Surface Studio
När det gäller externa portar ligger Microsoft efter konkurrensen. 

Med tanke på vad Surface Studio konkurrerar mot – 27 tums Apple Imac med jämförbara om än inte lika vassa prestanda samt sin grymma 5k-skärm får väl ses som främsta rivalen – är det faktiskt lite oroande högt pris för vad man får. Nu erbjuder ju Surface Studio sina användare en extra dimension för användandet med sin pekskärm, fällbara skärm, penn-stödet och den nya innovativa Surface Dial, men frågan om hur mycket pengar det är värt. Det får du och din plånbok avgöra.

Snygg som få

Det är i alla fall en dator som drar blickarna till sig på skrivbordet. Hela datorn sitter i en rätt så kompakt och platt fot, med usb-anslutningar, strömkontakt med mera på baksidan av foten. Den kan bli lite högljudd ibland när processor och grafik belastas hårt. Det hade inte gjort så mycket tycker vi om chassit var lite större så att det fått plats med lågvarvig kylning. Men det är ingen stor nackdel, vi har stött på allt-i-ett-datorer som väsnats betydligt mer än Surface Studio.

Den eleganta skärmen med helsvart glasyta framtill och solid och centimetertjock ram i aluminium sitter upphängd i ett par kromglänsande armar som ger den både ordentlig höj- och sänkbarhet och möjlighet att fälla ner den i nästan horisontellt läge.

Surface Studio
Luta ner, och använd Surface Studio som avancerad digital kreativitetsstation.

Tanken med det är att du ska kunna ha den som lätt lutande ritbord och jobba med medföljande pekpennan Surface Pen direkt på skärmen som med sina 1024 nivåers tryckkänslighet ska ge direkt kontroll för till exempel illustratörer. Det är en ambitiös tanke och Microsoft lyckas relativt bra med det. Men vi känner inte att responsen och nyanseringen, speciellt vid lättare tryck är lika bra som till exempel i en bättre separat ritplatta från Wacom.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning