Ljusstark, högupplöst och färgglad

Skärmen är i samma 2:3-format som de flesta Surface-produkterna på senare tid, och här med respektingivande upplösningen 4500 x 3000 bildpunkter, vilket ger oss en punkttäthet på 192 punkter per tum. Sitter du hukad över den med penna i handen så lär du bli varse enskilda pixlar, men på normalt arbetsavstånd i vanligt mus-och-tangentbords-läge är den utmärkt skarp.

Surface Studio
Skärmen har riktigt fin stuns i färgerna. Kanske för mycket stuns för en del. Det går att ställa om så att den matchar srgb eller dci-p3 istället för standardläget "Vivid".

Ljusstyrkan ligger på höga 420 cd/m2, nästan lika bra som nya Imac, och med 148% av srgb och ca 95% av Adobe rgb är färgrymden riktigt imponerande. Den har dock inte hdr-stöd så vitt vi kan se, men ska kunna kompensera för det med rutiner för att optimera färgvisningen.

Riktigt var Microsoft har gömt högtalarna i Surface Studio är vi inte helt säkra på, men det låter som om det sitter små stereohögtalare i vardera nedra hörna v skärmen som sedan hjälps upp av mer mellanregister och framför allt bas inbyggt i datorbasen. Ljudformatet är mycket riktigt uppgett som 2.1 Dolby surround. I vilket fall som helst låter det väl godkänt. Det är lite tunt i fylligheten, men mycket rent och med bra stereospridning.

Bra tillbehör och nyskapande bluetooth-ratt

Medföljande mus och tangentbord ansluter med bluetooth. Vi är osäkra på om de kommer parkopplade från början för den som köper en Surface Studio, vårt testexemplar hade fått en systemåterställning innan den levererades till oss så det är möjligt att den tappade dessa då. Om inte var det i alla fall lätt att hitta och installera dem.

Surface Studio
Baksidan av skärmen är en flat aluminiumgrå yta. 

Tangentbordet håller hög kvalitet. Metallram och slimmad design med platta knappar som på en bärbar dator, men med lite extra slaghöjd jämfört med de flesta laptops. Det har även separat nummersats, vilket är ett plus i kanten. Tyvärr saknar det bakbelysning, vilket vi antar är ett sätt att spara batteri då det är trådlöst. Musen är även den välbyggd och överlag bekväm. Möjligen har den lite låg profil, men det kan vara en smaksak.

Det kanske mest intressant förutom den uppseendeväckande designen är Surface Dial, Microsofts nya lilla fristående mojäng som du kan styra valda delar av din dator med. Det är kort och gott en ratt du kan vrida på eller trycka ner för ett knappklick. Den ansluts till datorn med enkel bluetooth-parkoppling och sedan är det fritt fram att använda den.

Fäst Dial var du vill

Antingen har du den fristående vid sidan av datorn, som ett komplement till tangentbord, mus och penna, eller så placerar du den direkt på skärmen. Undersidan har en gummiyta som gör att den greppar bra på skärmens glas, och faktiskt sitter still på den om du har skärmen i ritbordsläge. Lutar vi upp skärmen lite mer så börjar Surface Dial dock sakta att glida neråt.

Surface Dial
Placerar du Surface Dial på skärmen, eller håller dess knapp intryckt i en sekund om du vill ha Dial vid sidan av, så får du upp en kontextmeny där du kan välja mellan de just nu aktuella funktioner den har i aktiv app. Det är riktigt snyggt, men ibland är det nog enklast att göra samma saker med musen istället. 

Ratten gör olika saker beroende på vilket program du kör. Den kan kontrollera högtalarnas volym, scrolla eller zooma i webbsidor och andra dokument. I andra appar kan vi cykla mellan olika verktyg, kontrollera reglage, och så vidare. Du byter mellan olika funktioner med knappfunktionen i ratten.

Det hela är snyggt, känns för det mesta väldigt genomtänkt, och snabbar upp hanteringen av många moment enormt. Nu behövs bara mängder av smarta tillämpningar i tredjepartsappar. Ju fler desto bättre. Och sen hade det ju varit kul om Microsoft kunde slängt med en Surface Dial på köpet när datorn ändå är så dyr som den är. Den säljs separat och kostar en dryg tusenlapp.

Surface Dial
Penna, Surface Dial, en bakåtlutad Surface Studio och en god portion talang kan producera imponerande resultat. Vi hade allt utom det sista.