Vill du låna ut din Android-telefon utan att riskera att lånaren kommer åt alla dina bilder, ser dina meddelanden och kan skriva i din Facebook? De riskerna finns ju alltid och det finns väl alltid någonting i telefonen som vi helst vill ha för oss själva.

Så hur gör du om du vill slippa hänga över axeln på din vän som tillfälligt vill använda din telefon? Från och med Android 5.0 (Lollipop) finns en behändig funktion som heter gästläge. Det fungerar lite som en gästanvändare i Windows – inga behörigheter och inte tillgång till alla funktioner.
Det går snabbt att ställa in telefonen och sedan kan du känna dig trygg.

Android

1. Inställningar

Dra två gånger från överkanten (eller dra en gång med två fingrar) för att öppna snabbinställningsmenyn (observera att det som vanligt kan se något olika ut i olika telefoner).Android

2. Användare

Klicka på användarikonen i överkanten för att komma till användarmenyn. Klicka sedan på Lägg till gäst för att starta telefonens gästläge, som är en tillfällig användare.


Android

3. Byte

Telefonen tar en stund på sig för att byta läge. Sedan ser allt lite annorlunda ut – färre appar, ingen bakgrund och full säkerhet. För att byta tillbaka, gå till snabbinställningarna och välj Ta bort gäst.


Android

4. Ring inte

Om du också vill hindra din gäst från att ringa, gå först till Användare i inställningarna. Klicka på kugghjulet vid användaren Gäst och se till att reglaget vid Aktivera telefonsamtal är avstängt.