För somliga är Google Drive en näthårddisk där man kan lagra sina filer. För andra är det ett kontorspaket som utmanar Microsoft Office. Men sedan en tid ingår även ett kompetent fotoverktyg i paketet. Det heter Google Foto, och i den här artikeln ska vi titta närmare på det.

Fler guider om Google Drive:

Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg att Google tidigare hade ett fotoprogram som hette Picasa. Det installerades på datorn och sedan synkroniserade det dina bilder mot molntjänsten Picasaweb.

Förra året gick dock Picasa i graven, och företaget satsar nu helhjärtat på tjänsten Google Foto, som är en del av Google Drive. Du når den via valfri dator eller via en app för Android, Iphone och Ipad. Dina bilder lagras alltså på Googles servrar, så att du kommer åt dem överallt och så att du kan dela dem.

Det här är förstås smidigt, men att enbart spara sina bilder i molnet är lite dumdristigt. Visserligen är risken för en Google-konkurs knappast överhängande, men däremot är det förstås möjligt att du själv gör något dumt. Det är lätt att i ett obetänksamt ögonblick radera en bild från molnet och i värsta fall betyder det att den är för borta evigt.

Ett bra tips är därför att även lagra säkerhetskopior någon slags extern hårddisk. Grundtanken är förstås att risken att något ska hända på två olika ställen samtidigt är liten – och vill du vara extra säker ska du förstås ha dubbla säkerhetskopior.

Den andra brasklappen rör förstås din personliga integritet. Allt Google gör handlar om att skapa en bild av dig – för att på så sätt kunna exponera dig för reklam. Genom att dela dina bilder med Google får företaget ännu mer kunskap om just dig. Om det här är läskigt eller oproblematiskt är i grund och botten något var och en av oss måste ta ställning till själva.Börja använda Google Drive – i fyra enkla steg

1. Surfa till drive.google.com. Om du har en Gmail-adress är det bara att logga in – annars klickar du på Skapa konto.

2. Fyll i ditt namn och välj ett användarnamn, som också blir din Gmail-adress. Vill du inte ha en sådan kan du välja Jag föredrar att använda min nuvarande e-postadress.

3. Fyll i dina uppgifter, klicka på Nästa steg och följ instruktionerna. När du är klar kan du börja använda alla Drive-tjänster.

4. Vill du använda mobilen eller surfplattan behöver du hämta några appar. Google Drive använder du för att hålla koll på alla dina dokument, men den klarar inte av att redigera dem. För att göra det behöver du Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer. Du hämtar hem dem via Google Play (Android) eller App Store (Iphone/Ipad). Samma sak gäller Google Foto, som vi använder i den här artikeln.
 

Fem sätt att föra över bilder

Det finns flera olika sätt att flytta dina bilder till och från Googles molntjänster. Så här gör du.

1. Automatiskt i mobilen

Appen Google Foto kan automatiskt ladda upp alla bilder till Googles servrar. Aktivera funktionen med hjälp av menyknappen till vänster och välj Inställningar, Säkerhetskopiera och synkronisera. Slå på funktionen med reglaget och välj vilka mappar du ska säkerhetskopiera. Du kan också ändra Överföringsstorlek. Om du byter till Original komprimeras bilderna inte, vilket betyder att kvaliteten inte försämras. Nackdelen är att bilderna tar upp mer plats och att du därmed riskerar att fylla upp hela det fria lagringsutrymme du har på Google Drive.

2. Manuellt i mobilen

Du kan ladda upp bilder manuellt via appen Google Drive. Öppna den, tryck på plusikonen och välj Ladda upp. Du kan också använda telefonens eget galleriprogram. Markera en bild, välj Dela, Spara på Drive, Spara.

Spara

3. Via webbläsaren

Om du använder en traditionell kamera är det enklaste att först föra över bilderna på datorn. Surfa sedan till photos.google.com och välj Ladda upp. Du kan även surfa till drive.google.com och välja Nytt, Filöverföring.

FIlöverföring

4. Via synkprogrammet

En smidig lösning i datorn är att installera Google Drives synkroniseringsprogram. Det skapar en speciell Google Drive-mapp på hårddisken, och allt du lägger här kopieras automatiskt till Googles servrar. Du hämtar programmet gratis här.

Program

5. Hämta bilder
Vill du spara bilder från Google Foto på hårddisken? Öppna vyn Foton, markera en eller flera bilder genom att klicka till vänster. Öppna menyn Alternativ uppe till höger och välj Ladda ned. När du är inne i ett album behöver du inte markera alla bilder manuellt. Här kan du välja Ladda ned alla.

Det finns också en genväg som låter dig hämta alla bilder på en gång. Det här gör du genom att använda tjänsten Google Takeout. Surfa bara till takeout.google.com/settings/takeout. Markera Google Foto, välj dina album och klicka på Nästa.

Ladda ned

Så funkar Google Foto

Google Foto har två olika funktioner: Den håller ordning på dina bilder, och låter dig redigera dem. För att komma igång surfar du till sajten photos.google.com eller öppnar appen Google Foto. I våra exempel fokuserar vi på sajten, men appen ser nästan likadan ut.

Så funkar Google Foto
Klicka på bilden för att se i stort format.

Håll ordning på bilderna...

Det första du ser är alla dina bilder i kronologisk ordning. Du bläddrar dig nedåt för att få se äldre bilder och det finns en tidslinje (A) för snabba genvägar. I datorn visas den när du för muspekaren till höger och i appen när du väl börjar bläddra.

Du kan förstås också söka efter en bild i sökfönstret (B).

Har du många bilder kan du skapa album. I datorn trycker du på Skapa (C) och i mobilen använder du Fler alternativ, alltså de tre punkterna uppe till höger. När du har valt Album får du välja vilka bilder som ska ingå och ge det ett namn.

Du hittar alla album via Album-ikonen (D). För att byta namn, lägga till nya bilder, ändra bildordning och göra liknande saker öppnar du ett album och väljer Fler alternativ, Redigera album.


Skapa album
Klicka på bilden för att se i stort format

... och redigera dem

Google Foto kan även användas för att redigera dina bilder. Klicka på valfri bild och välja Redigera så kan du beskära, rotera och justera färgerna (E). Det finns dessutom färdiga filter för olika coola effekter (F). Genom att klicka på bilden visas hur originalet såg ut så att du kan jämföra.

Om du är nöjd väljer du sedan Klar (G) och är du missnöjd kan du Ångra ändringar (H). Du kan också välja Fler alternativ (I), Spara en kopia för att behålla originalet.

Dela med dig

Givetvis kan Google Foto även användas för att dela bilderna med andra. Om du vill dela en enskild bild öppnar du den bara och använder delningsverktyget, som består av tre prickar och två streck. Du kan dela via mejl, Facebook eller Twitter, och du kan också välja Hämta länk. Bilden får då en unik webbadress som du kan dela på valfritt sätt. För att dela ett album är det bara att öppna och sedan använda dela-verktyget, på samma sätt som du gör med en enskild bild.

Du kan också skapa ett delat album redan från början. Tryck på Skapa, Delat album och välj vilka bilder som ska ingå. Tryck på Skapa, Dela så kan du redan från början bjuda in till delning.

Arkivera

Du som är van att använda Gmail har använder kanske funktionen Arkivera, som betyder att ett mejl inte längre visas i inkorgen, men fortfarande går att plocka fram.

Samma funktion finns numera i Google Foto. För att göra en bild osynlig klickar du på den, väljer Fler alternativ och klickar på Arkivera. För att visa dina dolda bilder klickar du på menyknappen till vänster och väljer Arkivera.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning