Tyskland har nu röstat igenom en ny lag där Facebook, Google, Twitter och andra sociala medieföretag kan åka på ordentliga böter på så mycket som 50 miljoner euro (cirka 485 miljoner kronor) om de inte tar bort material som är att klassa som uppenbart olagligt inom 24 timmar. Detta innefattar då saker som hets mot folkgrupp, ärekränkning och uppmaning till våld.

Missa inte: Läckta dokument avslöjar - Så ser Facebook på sex, hot och våld

Lagen, som kommer träda i kraft i oktober, har på förhand varit kontroversiell och enligt The Verge kritiserats av flera digitala rättighetsgrupper för att hota yttrandefriheten samt att ge teknikföretag ett orimligt stort ansvar i att avgöra vad som är lagligt online.

Den tyska justitieminster Heiko Maas och andra som stödjer lagen argumenterar samtidigt för att den är nödvändig för att motarbete den stora mängden fall av hets mot folkgrupp och hatpropagande som uppstått i samband med den pågående flyktingkrisen.

Tyskland, som har strängt reglerade lagar gällande hets mot folkgrupp, har sedan tidigare haft ett samarbete med Facebook, Twitter och Google om att ta bort olagligt innehåll från sina plattformar inom 24 timmar. En ny rapport från 2017 konstaterade dock att ingen av företagen lyckats nå upp till de etabliserade målen.