Det är svårt att säga om F-Secure Sense ska ses som en produkt eller som en tjänst. I grund och botten är det en router för hemmet, med grundläggande funktionalitet och wifi-kapacitet i mellanklass. Lagom för en lägenhet eller kanske till och med en mindre enplansvilla.

Missa inte: Här hittar du bästa router

Bara som router är Sense en stilig och kompakt enhet med dolda antenner, dubbla frekvensband och ac-wifi med upp till 1 750 megabit per sekund i kapacitet. Det är långt ifrån den mest högpresterande router vi testat, men den duger utan problem för att få full täckning med bra hastighet i alla hörn i en två till tre rums lägenhet. Behöver du längre täckning så går det alltid att gå ner på 2,4 GHz, så länge du inte behöver maxad hastighet, eller komplettera med vanliga homeplugs och extenders.

F-Secure Sense
F-Secure Sense är en stilren ebhet i grått och vitt, helt byggd för att skötas från en smartphone

Kom igång med app

Sense gör som många andra moderna routrar just nu och satsar på extra enkel installation och konfiguration. Den har inbyggd bluetooth för det, och allt du behöver göra är att ladda hem en app plugga in strömkontakten och följa enkla steg-för-steg-instruktioner på skärmen. Appen hittar automatiskt routern, konfigurerar den, och ansluter telefonen till dess wifi när allt är klart.

Sedan har du alla kontroller till routern i samma app, med ett fåtal inställningsmöjligheter i ett avskalat och snyggt gränssnitt. Det här är inte en router för kontrollfreak som vill tweaka sitt nätverk i detalj, utan för dig som bara vill ha ett som funkar stabilt och bra till det mesta. Kanalval, QoS, wifi-säkerhet och brandvägg är helautomatiska och ingenting du kan ta kontroll över. Du kan välja wifi-lösenord och nätmask till wan och lan, men det är i stort sett allt i traditionell routerväg som går att göra.

F-Secure Sense
F-Secure Sense har en wan-port och tre lan, alla i gigabit-klass.

Trådlöst åt två håll

Som hemmarouter är den i skrivande stund ganska funktionsfattig. Du kan inte sätta upp gästnätverk, den har ingen föräldrakontrollfunktion, och trots att den är utrustad med usb 3.0-port så har den såvitt vi kan se varken fildelnings- eller skrivarserverrutiner. F-secure har dock en lista på funktioner som ska komma i framtida uppdateringar till routern. Föräldrakontroll och skyddade gästnätverk hör dit. Likaså en vpn-funktion och ryktesbaserad säkerhetsklassning av uppkopplade enheter.

F-Secure Sense
Användargängssnittet ät inte direkt proppfullt med funktioner. en befrielse för vissa användare, men ett minus för andra.

En lite annorlunda egenskap är att Sense både kan ansluta till wan – din internetuppkoppling – med fast nätverkskabel och som wifi-klient. Så har du redan ett wifi så kan du lägga till Sense som ett separat, och extra säkert wifi och köra bägge parallellt.

Det kan vara praktiskt i vissa enskilda situationer, om du har svårt att placera Sense så att du får täckning hela hemmet om du är sladdbunden. Men för det mesta rekommenderar vi fast anslutning till den (och att du den stänger av din befintliga routers wifi), kör du Sense som wifi-klient så tar det upp hela 5 GHz-bandet och vi kan sedan bara koppla upp oss via 2,4 GHz.

F-Secure Sense
Första installation sker i samma app och är lättbegripligt och smidigt. 
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning