Vad finns det för olika system?

Hemautomation har funnits och utvecklats ett tag och det finns en uppsjö olika system. En del av dem fungerar med varandra, andra gör det inte. De tidigaste varianterna finns inte längre kvar och en del är så små att de inte är intressanta.

Det handlar dels om vilken metod som används för signalöverföringen mellan enheterna, dels om vilken kontrollenhet som används för att faktiskt styra dem. Vi börjar med signalerna och ett urval av de system som är aktuella i dag.

Z-wave

Detta är en mycket stor aktör med över tusen produkter från olika tillverkare på marknaden. Det handlar om ett trådlöst kommunikationsprotokoll som i Europa använder frekvenserna 868,42 och 869,85 megahertz och kan ha en räckvidd på upp till 20 meter inomhus. Finns flera enheter förlänger de automatisk varandras signaler.

Protokollet medger att anslutna enheter svarar. Tänder du en lampa kan du alltså veta att signalen gått fram och att lampan faktiskt tänts. Före användning paras enheterna ihop ungefär som med bluetooth.

Det finns massor av produkter som alla passar ihop, från lampstyrning till termostatstyrning och temperaturmätning. Systemet är dock dyrt – enkel utrustning för att tända en lampa kan kosta 300 kronor och avancerade saker kan dra iväg rejält i pris.

Rörmokeri. Kan du byta termostat på en radiator kan du också fjärrstyra den med Z-wave. Räkna med runt 600 kronor per element.
Kan du byta termostat på en radiator kan du också fjärrstyra den med Z-wave. Räkna med runt 600 kronor per element.

Zigbee

En konkurrent till Z-wave som fungerar likartat, använder samma frekvenser och har samma för- och nackdelar. Systemet är mindre vanligt i Sverige.

433 MHz

Protokollet kallas ibland Nexa eller Nexa-kompatibelt, eftersom detta företag var först att använda det. Som framgår av namnet utnyttjas frekvensen 433 megahertz. Räckvidden inomhus är 10 till 20 meter och signalerna kan inte förlängas.

Systemet är enkelriktat och det går alltså inte att veta om en signal faktiskt gått fram till den mottagande enheten, vilket innebär att det ofta är lämpligt att skicka en signal flera gånger för säkerhets skull.

Kommunikationen sker helt öppet och systemet är därför inte särskilt säkert. Däremot är det mycket billigt. Brytare för att till exempel styra lampor brukar säljas i trepack för några hundralappar. Det finns också termometrar, fuktmätare, dörrkontakter och en hel del annat.

Philips Hue

Detta system består enbart av lampor med inbyggd styrning. Philips använder Zigbee-protokollet och lamporna kan styras från andra kontrollenheter än Philips egna. En lampa kostar ett par hundralappar. Räckvidden inomhus är 10 till 15 meter och varje lampa förstärker signalen.

Ikea Trådfri

En produkt som har stora likheter med den föregående. Det handlar om glödlampor med inbyggd fjärrstyrning och även här utnyttjas Zigbee-protokollet. En lampa kostar ungefär 200 kronor.

Homekit

Detta är för Apple-älskarna, deras egna produkter som utnyttjar en Ipad eller en Apple TV som hemmahubb för fjärrstyrning. Systemet använder bluetooth och räckvidden är därför ungefär tio meter. Systemet är ganska nytt och produktutbudet ännu lite begränsat, men det finns exempelvis magnetkontakter, rörelsedetektorer, termostater och vädermätare. En lampa eller en brytare kostar ungefär 500 kronor.

X10

Ett gammalt system som ursprungligen använde husets elektriska ledningar för signalen, vilket kan innebära en del nackdelar. Det utökades så småningom till att även kommunicera över 433 megahertz. Systemet ersätts allt mer av andra alternativ.

Wifi

Detta är precis vad det låter som: trådlöst nätverk. Det handlar om prylar som kommunicerar direkt med ditt trådlösa nätverk. Ingen särskild kontrollenhet behövs därför, vilket gör systemet både hyfsat billigt och enkelt. Det finns inget stort produktutbud, utan du är i princip begränsad till lampor och brytare för att slå av och på saker, vilket kostar ungefär 500 kronor.

Gsm

Mobiltelefoni av klassiskt snitt för fjärrstyrning av utrustning där det inte finns internet, till exempel i sommarstugan. Kostnad för att komma igång är ungefär 1 500 kronor. Vi går inte närmare in på detta här, men några produktexempel kan du läsa om i denna artikel: pcforalla.se/overvakning.

Hur styr jag?

Till flera av ovanstående system finns det fjärrkontroller som ser ut och fungerar ungefär som den till tv:n. Att använda en sådan kanske inte riktigt är vad som rubriceras som hemautomation, men i många fall kanske det kan vara fullt tillräckligt.

Annars behövs någon form av kontrollenhet som är ansluten till ditt nätverk och som också kan vara internetansluten. Detta gäller förstås inte för wifi-enheter, som redan är nätverksanslutna. Via en app eller ett webbgränssnitt kan du styra eller läsa av dina anslutna enheter och schemalägga tidsstyrning av dem.

Alla de olika systemen ovan har egna kontrollenheter, även Ikea och Philips. Oftast ingår dessa i något startpaket, kombinerat med en eller flera lampor, brytare eller detektorer. En webbsida eller en app används sedan för att ställa in och välja olika åtgärder.

Om du vill kunna kombinera flera olika system, till exempel det billigare 433 MHz för enklare och mindre viktiga anslutningar och det dyrare Z-wave för sådana som du måste kunna lita på, bör du redan från början investera i en kontrollenhet som kan hantera båda.

Tellstick Znet Lite Ver 2

Telldus senaste kontrollenhet klarar både Z-wave och 433 MHz.

Vera

Denna kontrollenhet finns i tre modeller: Edge, Plus och Secure. Vera Plus hanterar Z-Wave, Zigbee, bluetooth och wifi. Med tilläggsmodulen RFXtrx433E klarar den också 433 MHz. Samtliga protokoll knyts ihop i ett smidigt gränssnitt.

Många system. Kontrollenheten Vera Plus kan hantera flera system samtidigt – praktiskt. Pris runt 2 000 kronor.
Kontrollenheten Vera Plus kan hantera flera system samtidigt – praktiskt. Pris runt 2 000 kronor.

Hur installerar jag?

Installationen är ofta enkel. Att skruva i en glödlampa eller sätta i en stickpropp med inbyggd brytare klarar alla. De flesta kan också byta en termostat och sätta upp detektorer. Allt beror förstås på hur avancerad du vill vara.

Valfrihet. Det finns många olika appar att styra Vera med, både för IOS och Android. Sök bara i App Store eller Google Play.
Valfrihet. Det finns många olika appar att styra Vera med, både för IOS och Android. Sök bara i App Store eller Google Play.

Konfigurationen av scheman och åtgärder, samt vanliga från- och tillslag, görs sedan oftast i en app eller ett webbgränssnitt. Svårigheten varierar, men det är sällan särskilt komplicerat.