Vad kostar systemen?

Priserna varierar oerhört, beroende på system, där 433 MHz är klart billigast. Men räkna med minst 1 500 kronor för en kontrollenhet som kan hantera flera system. Enkla brytare av Nexa-modell kostar runt hundralappen, medan du får räkna med 500 kronor om det handlar om Z-wave. Mer avancerade prylar kan dra iväg rejält i pris.

Z-wave är dyrt. Fibaro är ett känt märke inom hemautomation med många produkter på marknaden. Men smakar det, så kostar det.
Z-wave är dyrt. Fibaro är ett känt märke inom hemautomation med många produkter på marknaden. Men smakar det, så kostar det.

Så ska du automatisera hela ditt hem får du räkna ganska högt. Men börja med ett baspaket att leka med och testa om det är något för dig. Möjligheterna är oändliga.

Var handlar jag?

Många av prylarna och paketen kan du köpa i din närmaste hemelektronikbutik eller hos butiker som Kjell & Company, Clas Ohlson och Jula. Mer specialiserade försäljare finns på nätet. Några exempel:

Programmerbar hemassistent

Om du känner dig lite våghalsig, inte är rädd för krångliga programmeringsliknande inställningar och vill ha full kontroll över ditt automatiska hem i ett webbgränssnitt som du fixar till själv ska du kanske prova gratisprogrammet Home Assistant.

Det är idealiskt att köra i en Raspberry Pi om du vill ha ett energisnålt system, men det går också att använda en dator som alltid är igång. Du kanske redan har en server eller mediedator som står på, eller en Home Assistant-kompatibel nas.

Avancerat. Home Assistant kan vara lite krångligt att komma igång med, men ger dig enorma möjligheter, till exempel ihop med en Raspberry Pi.
Home Assistant kan vara lite krångligt att komma igång med, men ger dig enorma möjligheter, till exempel ihop med en Raspberry Pi.

Det spännande med Home Assistant är att systemet automatiskt kan upptäcka och ansluta en hel del smarta produkter som du kanske redan har i ditt hem, som exempelvis Google Chromecast, Belkin Wemo, Philips Hue, Plex media server och några andra mediaservrar, Netgear-routrar och en massa annat.

En annan stor poäng med Home Assistant är att du kan använda det för att slå ihop en massa olika system i samma gränssnitt. I stället för att behöva sköta om Telldus i en app, Vera Plus i en annan, Nexa Bridge i en tredje, och så vidare, kan du styra allihop från ett enda ställe. Det kan ju vara värt lite besvär.

Du hittar information, instruktioner och nedladdningar här.

Conrad kopplar samman prylarna till lågpris

Postorderföretaget Conrad har nyligen gett sig in i internetbranschen och lanserat en molntjänst för det smarta hemmet. Med hjälp av tjänsten Conrad Connect kan sakernas internet-produkter från olika leverantörer kopplas ihop och fås att samverka.

Tjänsten, som är gratis, finns på conradconnect.se och fungerar med ett hela tiden ökande antal olika varumärken, däribland Philips Hue, Osram, Logitech, Netatmo, Nest, Garmin, Telldus och Fitbit.