Det smarta hemmet har blivit ett modeuttryck, men faktum är att det som en gång var tekniskt väldigt avancerat har blivit relativt enkelt. Utan alltför mycket krångel kan du skapa ditt eget automatiska hem.

Hur avancerat det behöver bli beror förstås på vad du vill åstadkomma. Hur mycket det kommer att kosta beror på vilken nivå av kontroll du vill ha över det hela. Att tända en lampa är billigt. Vill du också veta att den faktiskt tändes blir det dyrare.

Vad är egentligen hemautomation?

I de här sammanhangen pratar man ofta om ”hemautomation”. Det är ett ganska vitt begrepp som täcker in det mesta som har att göra med automatiska funktioner och fjärrstyrning i en bostad. Så här skriver Wikipedia:

”Det är automatisering av hem, hushållsarbete- eller aktivitet. Hemautomation kan inkludera centraliserad styrning av belysning, vvs (uppvärmning, ventilation och luftkonditionering), apparater och andra system, för att underlätta, förbättra bekvämlighet, energieffektivitet och säkerhet.”

Mörkläggning. Anslut en tubmotor till din rullgardin och styr den från mobilen.
Mörkläggning. Anslut en tubmotor till din rullgardin och styr den från mobilen.

Några exempel på vad du kan göra i ditt hem:

  • Tända och släcka belysning vid solnedgång respektive soluppgång.
  • Tända belysning eller starta någon utrustning när något händer.
  • Slå på motorvärmaren vid en viss temperatur och tidpunkt.
  • Slå på värmen i sommarstugan innan du åker dit.
  • Stänga av vattnet automatiskt om det är fuktigt på golvet.
  • Få ett larm i telefonen om det är för varmt i frysen.
  • Mäta din energiförbrukning.
Koll på rörelse. Rörelsedetektorer kan inkluderas i ditt system och utlösa larm eller styra en händelse.
Rörelsedetektorer kan inkluderas i ditt system och utlösa larm eller styra en händelse.

Varför behöver jag det?
Varför man behöver ett automatiserat hem går inte att besvara generellt, det är ju helt upp till dig. Du kanske inte behöver det alls, men förutom att det är spännande och roligt att pyssla med kan det ge dig kontroll och kanske minska din oro.

Du kan känna dig säkrare mot inbrott, du kan automatisera saker som du brukar glömma och du kan bespara dig en del besvär. Hur mycket du vill automatisera är också en smaksak. Du kan nöja dig med en enda lampa eller du kan koppla in varenda pryl i hela bostaden.

Vad du än väljer är det dock fortfarande långt till det helautomatiska huset från science fiction-filmerna, som du kan prata med och som lyder din minsta vink…

Hur är det med säkerheten?

Säkerhet är alltid viktigt och när det gäller ditt smarta hem vill du naturligtvis inte att det ska kunna hackas och att andra ska kunna styra dina prylar. Det kan till och med vara farligt om någon okänd kan låsa upp din dörr eller slå på ett värmeelement.

Du kanske också har läst om att sakernas internet numera används för massattacker på nätet. Tusentals internetuppkopplade grejer utnyttjas av skurkar för att för att rikta angrepp mot datorer och webbplatser.

Läs mer: Därför slåss teknikjättarna om en plats i ditt vardagsrum

Säkra lösenord är därför A och O. Det gäller helt enkelt att inte ge någon chansen att komma åt dina anslutna saker – samma sak som alltid, med andra ord. Koppla aldrig in något till internet utan att omedelbart ändra det förinställda användarnamnet och lösenordet! Och se som vanligt till att välja ett långt lösenord och att inte använda samma lösenord överallt, så kan du känna dig ganska trygg.

Det finns också en annan liten säkerhetsrisk, nämligen om du väljer att använda de enklare och billigare enheter som utnyttjar 433 megahertzbandet. Exempel på sådana är de enkla fjärrströmbrytare du kan köpa i paket om tre med en liten fjärrkontroll på till exempel Clas Ohlson.

Dessa har nämligen ett begränsat antal frekvenser och systemet är helt öppet. Så om din granne också använder sådana enheter och har råkat välja samma kanal kan ni råka manövrera varandras prylar… Händer detta får ni väl komma överens om en kanaluppdelning.

Givetvis kan det också utnyttjas av utomstående, men att någon skulle orka stå utanför ditt hus med en fjärrkontroll och prova med olika kanaler för att se vad som händer är nog lite långsökt.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning