Känner du dig sugen på att automatisera saker i ditt hem? Att, utan att du behöver göra det själv, dra igen persiennerna när solen bländar, tända lampor vid solnedgången, slå på motorvärmaren vid en viss utetemperatur eller stänga av vattnet när diskmaskinen läcker. Eller vill du kanske kunna slå på värmen i sommarstugan innan du åker dit eller starta kaffebryggaren från telefonen när du är på väg hem.

Det här kallas för hemautomation, och det finns olika system för att åstadkomma detta. Det absolut billigaste av dessa arbetar på frekvensen 433 megahertz. Det är simpelt, öppet och okodat och har därmed vissa nackdelar, men det är en utmärkt början om du vill prova på det här med hemautomation.

Om du upptäcker att det är något för dig kan du så småningom uppgradera och byta upp dig till mer avancerade och betydligt dyrare saker.

Vi ska kika på Telldus, ett svenskt system som har några år på nacken. Företaget använder sig av öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan skriva program som kan komma åt de olika produkterna. Det innebär att det finns flera olika appar för olika telefonsystem och att du kan hitta massor av tips på nätet.

Du behöver en kontrollenhet från Telldus, men kan sedan gå ut i närmaste hemelektronikbutik och köpa prylar att använda ihop med den. 433-megahertzsystemet är enkelriktat – en ansluten enhet kan antingen ta emot signaler för till exempel av- eller påslag, eller skicka signaler som temperatur eller indikation på någonting.

Det här behöver du:

  • Dator eller mobil för att styra systemet.
  • Internetuppkoppling.
  • Prylar som du vill styra.
  • Prylar att styra dem med.

Kom igång med Telldus-systemet

Det är lämpligt att börja med ett startpaket, så får du en enkel start och kan sedan komplettera.

Telldus har funnits några år och det finns flera olika produkter på marknaden. Vad vi rekommenderar och använder här är Tellstick Net, som kopplas direkt till din router. Det finns också usb-anslutna kontrollenheter, men de kräver att datorn de används med är igång.

När du går ut och handlar kan du hitta olika varianter av Tellstick Net. De äldre brukar säljas för lägre pris och erbjuder kanske ändå vad du behöver. Men den senaste Tellstick Net Version 2 är lite vassare och vill du vara helt framtidssäker ska du kanske vänta tills den nya Tellstick Znet Lite Ver 2 finns i lager. Den har nämligen fördelen att den kan hantera både 433 megahertz och Z-wave. Det innebär att du kan fortsätta att använda samma kontrollenhet och samma gränssnitt om du så småningom vill börja uppgradera till det dyrare, men säkrare och mer flexibla Z-wave.

Två möjligheter. Kontrollenheten till vänster är lite dyrare, men stöder även Z-wave och är ett framtidssäkert alternativ.
Kontrollenheten till vänster är lite dyrare, men stöder även Z-wave och är ett framtidssäkert alternativ.

Kontrollenheten kan köpas i ett startpaket som också innehåller lite andra prylar, så att du snabbt kan komma igång. Även här finns lite olika varianter, men sådant som kan ingå är en eller flera brytare som sätts i vägguttaget – där någon kanske är för utomhusbruk. Det kan också finnas temperatur- och luftfuktighetsmätare, magnetkontakter för dörrar eller fönster och rörelsedetektorer.

Många leksaker. Startpaketen innehåller alla möjliga användbara saker.
Startpaketen innehåller alla möjliga användbara saker.

När du väl har skaffat dina prylar gör du så här för att börja använda dem:

1. Installera kontrollenheten

Det första du behöver göra är att placera Tellstick Net-enheten vid din router. Anslut den till ett vägguttag för strömförsörjning och koppla den medföljande nätverkskabeln till ett ledigt uttag på routern.

Om din router inte är placerad i mitten av bostaden kan det vara en god idé att använda en längre nätverkskabel för att kunna parkera Tellstick Net mer centralt. Räckvidden för signalerna är nämligen inte mer än 10 till 20 meter.

Kontrollenhet

2. Skaffa konto

Nu är det dags att skapa ett konto hos Telldus. Det är gratis för enklare användning, vilket bör räcka till att börja med. Surfa till start.telldus.com och klicka på Skapa ett konto.

Skapa konto

Klicka på Create a new account. Har du konto hos Google eller Yahoo kan du nu välja att hämta namn och e-postadress därifrån genom att klicka på länkarna upptill. Annars anger du namn och e-postadress och klickar på Register. Ett inloggningslösenord skickas till dig per mejl.

Logga in

2. Aktivera

Du kan nu logga in. Det första som händer är förhoppningsvis att du får ett meddelande om att en ny enhet hittats, nämligen din inkopplade Tellstick Net. När du aktiverar den kan du ge den ett eget namn och om du vill ange var den finns med hjälp av en karta.

Aktivera

3. Lägg till mer

Skulle enheten inte upptäckas eller om du vill lägga till ytterligare en, till exempel på landet, klicka på Hantera platser och sedan på plustecknet. Ange aktiveringskoden som står på undersidan av enheten och klicka på Aktivera. Nu är du klar att köra igång med att lägga till enheter.

Lägg till mer

4. Lägg till en kontakt

Det enklaste att lägga till är vanliga brytare, en mellankontakt som du stoppar in i vägguttaget och sedan kopplar den utrustning, lampa eller något annat, som ska styras till. De finns med eller utan en knapp på själva enheten, så att du också kan slå på och av utan att behöva logga in. De förstnämnda är dyrare, men mer praktiska.

Du kan köpa nästan vilka sådana brytare som helst – de som säljs i trepack för en billig slant på alla möjliga ställen fungerar utmärkt. På de enklare måste du ställa in vilken kod som styr dem med två rattar på baksidan, medan de mer avancerade är självlärande. Du kan också ansluta nästan hur många som helst.

Du behöver ha nära mellan gränssnittet och uttaget när du gör detta, så använd en skarvdosa vid datorn och placera ut dem där de ska vara först när det är klart. Märk dem gärna med ett nummer och använd samma nummer i gränssnittet, så blir det lätt att hålla reda på dem.

Lägg till kontakt

5. Ställ in en kod

På fliken Kontrollera Enheter, klicka på plustecknet. Välj plats om du har flera. Välj 433,92 MHz enheter och sedan märke. Som du ser finns det väldigt många sorter som fungerar.

Välj modell. För varje märke finns en eller flera olika omkopplare, sensorer och annat. Om det handlar om en kodomkopplare, ange det namn du vill ha på den. Ett nummer och en beskrivning brukar fungera bra. Ställ in en kod på omkopplaren och välj samma i gränssnittet. Alla måste vara olika. Klicka på Nästa. Klart.

Kontrollera enheter

Om det är en självlärande enhet, ange ett namn och klicka på Nästa. Stoppa in enheten i ett vägguttag nära dig. Tryck på upplärningsknappen på enheten, se bruksanvisningen. Klicka på Lär upp. Mottagaren paras med din Tellstick och bekräftar parningen genom att blinka eller klicka till några gånger. Klicka på Klar.

Din nya enhet finns nu i din lista och du kan manövrera den med hjälp av glödlampssymbolerna, var du än befinner dig. Allt som krävs är att du är inloggad.

Lägg till enhet

6. Lägg till sensorer

Att lägga till sensorer av olika slag, som temperatur- och fuktmätare eller dörrmagneter, går till på likartat sätt. I motsats till brytare är det dock i det fallet enheten som sänder signaler. Du behöver ställa den i programmeringsläge och vänta medan Telldus söker efter den.

Eftersom många enheter sänder hela tiden kan det också hända att Telldus upptäcker dem av sig själv och lägger till dem. Det kan dyka upp sensorer som du inte känner igen eller vet var de finns… Du kanske har någon stektermometer som är Telldus-kompatibel eller också är det grannen. Sådana spöksensorer kan du dölja i gränssnittet om du vill.

Du kan enkelt redigera och ta bort dina enheter genom att klicka på dem i listan. Telldus skiljer på enheter och sensorer och du hittar dem på olika flikar. Sensorer är sådant som sänder ett värde, medan enheter är allt som har ett av- eller påläge.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning