Surface Book, Surface Laptop och Surface Studio visar ett Microsoft som försöker sig på nya saker och vill slå sig in på nya marknader – vanliga laptops och allt-i-ett-datorer. Fast med Microsofts egna Surface-vinkel på det hela.

Nya Surface Pro kommer därför lite i skymundan. Sett till de flesta punkter är den nämligen inte särskilt ny, utan det handlar mest om en plikttrogen uppgradering av hårdvaran från den förra generationen. Den har samma mått och samma färg som Surface Pro 4 – enda påtagliga skillnaden i konstruktionen är att stödet baktill har fått en ny upphängning. Det gör att Surface Pro kan lutas längre bakåt, ungefär lika långt som Surface Studio.

Surface Pro
Så här kan du inte göra med en Surface Pro 4

Ingen femma, men lik fyran

Microsoft har också bestämt sig för att sluta med versionsnummer, och den heter därför inte Surface Pro 5, utan bara Surface Pro. Vi undrar om det kan ha gjort att en del lite mindre ouppmärksamma möjliga kunder missat att den ens existerar.

Annars är sig allt likt, på gott och ont. Vi får samma lite gammalmodiga uppsättning anslutningar – usb 3.0, mini displayport och en hörlursutgång men ingen usb typ c. Här hittar vi också samma proprietära laddningsport som också kan funka som port för en liten dockningsdosa Microsoft säljer. Medföljande strömadapter har precis som hos föregångaren en extra usb-port om du tycker att en är för lite. Och det kan man ju tycka.

Surface Pro
Gammal stor usb 3.0 och gammal mini displayport. Kanske dags för Microsoft att hänga med resten av branschen?

Små förbättringar i skärmen

Bildskärmen är såvitt vi kan se också densamma. En ips-panel på 12,3 tum, 3:2-bildförhållande och 2 736 x 1 824 bildpunkter, vilket ger en punkttäthet på 267 pixlar per tum. Det borde vara nog för en knivskarp bild i allt utom extremt speciella fall.

Men nya Surface Pro har faktiskt ett par förbättringar jämfört med Surface Pro 4. För det första verkar Microsoft fokuserat på monteringen av panelen, vilket gjort att det irriterande ljusläckage från sidorna som Surface Pro 4 hade är åtgärdat. Här har vi mycket mindre problem med det. För det andra har vi fått tillgång till direktval för färgprofiler – neutrala srgb för yrkesfolk och mer mättade men kanske inte lika korrekta Enhanced för oss andra.

Microsoft Surface Pro i5 8GB 256GB Pris vid test: 14490 kr.

Bästa pris just nu: 9063 kr