Äntligen Kaby Lake

Största skillnaden mellan förra och nya modellen är processoruppgraderingen. Surface Pro har äntligen uppgraderats. Den går att få med Core m3, Core i5 och Core i7-processor. Samma som Surface Pro 4 med andra ord, men nu är det till slut sjunde generationens Core-processorer, även kallade Kaby Lake. Det ger en viss ökad prestanda, men framför allt lägre energiförbrukning och mindre kylningsbehov.

Det handlar faktiskt om så lite kylningsbehov att den modell vi testar med Intel Core i5 inte ens behöver fläkt. Den kyls helt passivt och är därmed knäpptyst. Det klarade bara Core m-modellen av tidigare. Core i7-modellen behöver dock fortfarande fläktkylning. Just därför valde vi att testa Core i5-varianten. Lyckas Microsoft kombinera solida jobbprestanda med knäpptyst drift?

Surface Pro
Surface Pro med Core i5 behöver ingen fläktkylning, men den har samma chassi som modellen med Core i7, och därmed fortfarande kylningshål. Kanske behövs det också här för självdraget. 

Klarar det mesta utan fläkt

Jo då, när det kommer till prestanda för kontorsjobb, media, webb och enklare redigering av både foton och film klarar Surface Pro jobbet, även om det kan bli lite pauser och väntetider i renderingar och om vi försöker göra något lite mer avancerat.

Core i5-modellen finns med 4 eller 8 gb minne, och det första är nog lite för lite, men med 8 gb klarar den det mesta. Det beror också delvis på en stabil och snabb ssd på 256 gb, med söktider under 0,1 millisekunder och läshastighet på nära en gigabyte per sekund för större filer. En annan orsak är givetvis att vi får ett så avskalat Windows som möjligt. Troligen vill du installera ett eget antivirus på den, vilket kan dra ner prestanda en aning, men väljer du rätt så bör påverkan vara marginell.

Batteritiden är även den klart förbättrad. Pressar du datorn hårt och kör hög skärmljusstyrka kan du fortfarande tömma batteriet på under två timmar. I sparsamt läge klarar nya Pro sig mycket bättre än föregångaren, och vi får ut upp till 14 timmars arbetstid jämfört med nio och en halv tidigare.

Surface Pro
Nya tangnetbordet Signature Type Cover har en , tycker vi, tilltalande gråflammig yta.

Skönare och smartare kontroll

Två andra nyheter hittar vi bland tillbehören. Tyvärr ingår det varken ett tangentbord eller en pekpenna med Surface Pro, utan dessa får du köpa till separat. Det är som alltid ett minus, och till Surface Pro 4 fick vi ju i alla fall en penna. Nya pennan är en uppgradering, med 4 096 tryckkänslighetsnivåer mot tidigare 1024 samt tiltkänslighet.

Enligt Microsoft ska också latensen vara klart lägre. Vi tyckte i och för sig att responsen var snabb även i Surface Pro 4, men visst kan vi skönja en lite mer direkt kontroll när vi använder penna nu.

Surface Pro har fått ett nytt tangentbord kallat Signature Type Cover. Gamla Type Cover för Surface Pro 4 fungerar också, men det nya har fått så kallad Alcantra-belägging, en mjukare och mer filtaktig yta av samma typ som Surface Laptop har. Dessutom är tangenterna tystare och ger inte ifrån sig ett lika påtagligt klickljud som Type Cover. Det kan ju vara ett bra komplement till de Surface Pro-modeller som är fläktlösa.

Slutligen kan du också använda nya Surface Dial till Surface Pro. Det är dock inget unikt, den fungerar med alla Windows 10-datorer som har bluetooth, och med extra funktionalitet på enheter med kompatibel pekskärm. Vi testade den mer ingående i vårt test av Surface Studio, och den fungerar exakt likadant med Surface Pro. Men det blir lite fånigt att placera den på skärmen. Det passar bättre på Studios 27-tummare.