Om du har använt Googles olika produkter i några år, och vem har inte det, finns säkerligen en hel av dina data sparade på deras servrar. Så om du vill hämta dem lokalt till din dator av någon anledning, kanske för att du inte längre vill anförtro ditt liv till ett av världens största företag, innebär det normalt en del jobb.

Att sitta och gå igenom sida efter sida och ladda ned hundratals bilder och filer en i taget är helt enkelt inte görbart. Men Google tillhandahåller faktiskt själva ett verktyg som underlättar jobbet avsevärt och låter dig hämta data och filer från Google Drive, Gmail, Foto, Youtube, Kontakter, Grupper, Hangouts, Chrome och allt vad det nu kan vara du använt.
Proceduren är ganska enkel.

Google

1. Takeout

Du kan komma rätt genom att leta dig igenom Googles inställningar, men enklast är faktiskt att surfa till takeout.google.com/settings/takeout. Du kan behöva logga in en gång till.


Google

2. Välj produkter

Alla Googles olika produkter finns listade och du kan enkelt välja vilka du vill hämta. Vill du ha allt som finns är det enklast att lämna alla reglagen på grönt. Klicka på Nästa.


Google

3. Hämtning

Alla filer skickas packade i en eller flera filer, så det bästa valet är normalt att behålla zip-formatet som alla kan hantera. Du ska också välja hämtningsmetod, där en länk i e-posten är vettigast. Klicka på Skapa arkiv.


Google

4. Vänta

Nästan klart, skriver Google nu, vilket betyder att det kan ta dagar innan det faktiskt är klart. Sedan kommer ett e-postmeddelande med en länk där du kan hämta ditt material och använda det som du vill, med eller utan att fortsätta utnyttja Googles tjänster.