AMD Radeon
Foto: AMD

Om du har tänkt uppgradera ditt grafikkort i sommar och hade bespetsat dig på AMD:s Polaris-baserade Radeon RX 570 eller RX 580 lär du snopet få vänta. Korten är nämligen i princip helt slutsålda överallt. De få butiker som har några i lager säljer till absurda priser.

Att det råder sådan brist beror inte på tillverkningsproblem hos AMD, eller att de prisvärda korten har fått pc-gamers att gå man ur huse för att uppgradera. Nvidias GTX 10-serie är ändå i många fall snabbare och många gamers vill ha de korten.

Nej, orsaken stavas Ethereum.

Ethereum är en kryptovaluta ungefär som Bitcoin, som på några månader har gått från att kosta cirka 170 kronor till 2 000 kronor. Till skillnad från Bitcoin och Litecoin kan Ethereum inte beräknas effektivt med så kallade ASIC-datorer och därför är grafikkort eftertraktade bland de som försöker tjäna pengar på Ethereum.

Radeon RX 570 och 580 är de mest kostnadseffektiva korten på marknaden för det här ändamålet. De har hög prestanda med låg energiförbrukning och kostar betydligt mindre i inköp än Nvidiakort med motsvarande prestanda för Ethereum-beräkningar.

I slutet av sommaren kommer AMD:s nya Vega-serie med mer kraftfulla grafikkort som ska utmana Geforce GTX 1070 och 1080. Vi får hoppas att de inte möter samma öde.