Vissa appar är nästan magiska, och för bara några år sedan skulle de känts som science fiction. Claro Scanpen är en sådan. Vad appen gör är att förvandla skriven text till tal. Du kan alltså hålla upp telefonen framför en vanlig sida i en pappersbok, och efter några sekunder hör du texten uppläst av en syntetisk röst.

Scanpen är framför allt tänkt för skolungdomar som har svårigheter att läsa. Genom att höra texten samtidigt som de läser blir det lättare att förstå. Men det är givetvis inte bara skolungdomar som kan ha problem med att läsa, och appen kan lika gärna användas av personer med nedsatt syn – eller av alla oss andra som ibland behöver lite hjälp att koncentrera oss.

Och Scanpen klarar inte bara av svenska. Appen har stöd för en rad språk, så du som exempelvis studerar engelska, spanska eller franska kan låta appen läsa upp en boksida eller tidningsartikel samtidigt som du läser den.

Text och röst

Scanpen har blivit möjlig tack vara två olika tekniker. Den ena kallas ocr, optical character recognition (optisk teckenigenkänning). Ocr handlar alltså om att man kan ta en bild och omvandla all text som finns där till bokstäver och siffror. På så sätt blir texten sökbar och den går även att arbeta vidare med i exempelvis ett ordbehandlingsprogram.

Den andra tekniken kallas för tts, text to speech (text till tal). Det här är en teknik som gör att man kan få vilken skriven text som helst uppläst av en helt syntetisk röst.

Båda de här teknikerna har utvecklats mycket de senaste åren, och de har blivit så bra att de går att använda i professionella sammanhang. Och i Scanpen har de med andra ord kombinerats till en tjänst som känns ganska magisk.

Fem frågor om Scanpen

1. Hur installerar jag?

Öppna din mobiltelefons appbutik (Google Play Butik eller App Store) och sök upp Claro ScanPen. Klicka på Installera så sköter sig resten automatiskt. I vårt exempel använder vi Android-versionen av appen.

Du installerar Scanpen snabbt och enkelt via din appbutik.
Du installerar Scanpen snabbt och enkelt via din appbutik.

2. Vad kostar den?

För dig som har Android är Scanpen i skrivande stund gratis. Iphone- och Ipad-användare behöver däremot betala 7 pund, alltså cirka 80 kronor. Du kan också betala för att få fler röster.

3. Hur får jag bättre kvalitet?

För att få bra resultat krävs att du har en bra ”bild” av din textsida. Se därför till att du har ordentligt med ljus, och undvik att använda mobilens blixt. Det är förstås också viktigt att hålla mobilen stilla så att bilden blir skarp.

Via Inställningar, Kameraalternativ kan du stänga av kamerans blixt.
Via Inställningar, Kameraalternativ kan du stänga av kamerans blixt.

4. Hur byter jag språk?

Som standard använder Scanpen det språk som telefonen är inställd på, alltså som regel svenska. Du kan dock ändra det genom att klicka på inställningsikonen högst upp till höger och välja Röst. Klicka på Röstnamn och byt till exempelvis engelska eller spanska.

Scanpen klarar av att läsa text på många språk.
Scanpen klarar av att läsa text på många språk.

5. Hur gör jag i datorn?

Scanpen finns tyvärr inte i någon datorversion, men det finns förstås bra ocr- och tts-verktyg. En populär ocr-tjänst som du kan köra direkt från webbläsaren är I2ocr. Den text du har skannat in kan du sedan få uppläst via Acapela Box, som är en webbaserad text-to-speech-tjänst.

I2ocr är en gratistjänst som skannar bilder som du har tagit med valfri kamera.
I2ocr är en gratistjänst som skannar bilder som du har tagit med valfri kamera.

Så funkar Claro Scanpen

Dump Scanpen
Klicka på bilden för att se i stort format.

1. Scanna

När du öppnar Scanpen ser den ut som en kamera. Fokusera på den text du vill läsa in och tryck på avtryckaren.

2. Läs upp

För att läsa upp en text markerar du den med fingret. Den blir då gulmarkerad och börjar läsas upp automatiskt.

3. Stäng

Om du vill avsluta en uppläsning klickar du på ett område utan text.

4. Ny sida

För att skanna en ny sida klickar du på krysset och börjar om från början.

5. Inställningar

Klicka på kugghjulet för att ta fram inställningsmenyn (till vänster).

6. Byt språk

För att byta språk eller ändra hastigheten på uppläsningen går du hit.

7. Blixt

Under Kameralternativ kan du slå av mobilens inbyggda blixtlampa.

8. Markering

Här väljer du hur du ska göra för att markera text och vilken färg markeringen ska ha.

9. Support

För mer information om appen och för att hitta svar på supportfrågor väljer du Produktinformation.

10. Bli hemlig

Som standard delar du med dig av information från appen för att förbättra den. Slå av den funktionen här.

11. Återgå

Här återgår du från inställningar till appen.