Har du genom oförsiktigt klickande fått in en sökmotor du inte vill ha, eller glömt att kryssa bort något extra program under en installation? Får du reklam på oönskade ställen eller underliga popuprutor?

Det kan hända oss alla att vi råkar släppa in något skräp i datorn. Det handlar inte om virus eller elak kod, så det är inte alltid säkerhetsprogrammen bryr sig om det, men irriterande kan det ju vara likafullt. Lyckligtvis finns det program som kan hjälpa till att rensa. Adwcleaner är ett förträffligt litet sådant som är alldeles gratis – och reklamfritt.

Hämta Adwcleaner på www.malwarebytes.com/adwcleaner. Det är ett så kallat portabelt program och behöver därför inte installeras. Kör bara filen närhelst du behöver den.

En liten varning: Adwcleaner ska ta bort skräp från ditt system, men i alla sådana sammanhang kan det vara bra att ha en säkerhetskopia om något skulle gå fel.

1. Skanna

Gränssnittet kunde inte vara enklare, bara tre knappar. Börja med Scan. Systemet genomsöks, vilket kan ta en stund. Sedan presenteras en lista med resultat.

Skanna

2. Flikar

Adwcleaner identifierar fyra sorters oönskade program – adware, pups, verktygsfält och webbläsarkapare – och presenterar dem på två eller fler flikar.

Flikar

3. Kontrollera

Gå igenom alla flikarna för att säkerställa att det inte finns något som du själv installerat och faktiskt vill ha kvar. Detta kan dock vara lite svårt att avgöra på Registry-fliken.

Kontrollera

4. Städa

Klicka på Clean, läs varningen och tryck OK. Öppna program stängs och rensningen genomförs. Klicka på OK två gånger för att starta om datorn. Efter omstart visas en loggfil med utförda åtgärder.

Städa