Windows XP-bakgrunden Bliss är antagligen världens mest kända skrivbordsbakgrund. Totalt uppskattas bilden ha dykt upp på över en miljard datorer världen över sedan Windows XP lanserades år 2001. Och i en artikel från Artsy berättar nu fotografen att bakom motivet ligger faktiskt en invasion med insekter.

Missa inte: Microsoft uppdaterar Windows XP för att stoppa Wannacry-attacken

Det var då efter en lång och svår skadedjursinvation i Napa Valley i USA under 90-talet som bilden kom till. Omkring 25 000 hektar, främst vindruvsodlingar, utplånades till en kostnad av över en halv miljard dollar. För att komma till rätta med problemet hade mängder av odlingar ersatts av gräs och området hade aldrig sett så idylliskt ut förut.

Bilden i fråga föreställer specifikt Sonoma County och togs på en bilresa längs highway 121 i januari 1998 av fotografen Charles O´Rear som var på väg till sin flickvän i San Francisco. Bilden laddades sedan upp på Corbis, en sajt för bildlicensering som grundades av Bill Gates. Ett par år senare ringde Microsoft och sa att de ville använda det som standardskrivbordsbakgrunden för sitt nya operativsystem.

På grund av sitt kontrakt har Charles O´Rear aldrig sagt vad Microsoft betalade för bilden, men det ska vara den näst högsta summan någonsin till en levande fotograf, näst efter en bild på när Bill Clinton kramar Monica Lewinsky. Enligt Artsy så värderades negativen så högt att O´Rear fick lämna över dem personligen till Microsoft eftersom ingen budfirmas försäkring kunde täcka dem ifall något skulle hända.

Varför Microsoft ville ha just O´Rears bild vet han själv fortfarande inte. Experter har sedan dess beskrivit Bliss som en symbol för det globala informationssamhället som växte fram under början av 2000-talet. Ett fridfullt fält som skulle kunna finnas nästan var som helst i världen och som alla skulle kunna ha en realtion till. Och eftersom bilden blev bakgrunden för Windows XP är Bliss idag ett av världens mest sedda fotografier.