Apple

Apple
Apple har varit aktiva på smarta hemmet-marknaden ett tag nu med sin Homekit-serie. Deras strategi är något annorlunda än övriga aktörer, framför allt genom att du förväntas använda din Ipad eller Apple TV för att kunna styra Homekit-prylarna. För att en produkt ska fungera med Homekit behöver den ha stämpeln ”Works with Homekit” på sig.

Missa inte: Så smart blir ditt framtida hem – och detta bör du tänka på för att förbereda dig

– Det är många som vill slå sig in i Applesfären. Redan nu har Philips Hue stämpeln ”Works with Homekit”, och framöver kommer flera tillverkare att satsa på sådana produkter, säger Erik Freiholtz, vd på M.nu – ett företag som specialiserat sig på smarta prylar för hemmet.

Han fortsätter:

– Medan Amazon och Google vill stödja andra system och tekniker vill Apple att andra ska lägga till stöd för Homekit och därmed anpassa sig till Apple och inte tvärtom. De som vill bygga sitt smarta hem kring Homekit blir därmed låsta till att välja produkter som vid lansering stöds.


Google Home

Google
Nu: Google satsar uteslutande på sin Home, en slags hemassistent som kan kommunicera med dina uppkopplade prylar genom röststyrning – och som bygger på samma mjukvara som återfinns i deras Pixel-telefoner. Du kan exempelvis säga åt Google Home att den ska spela upp en låt från en specifik artist, eller be den läsa upp de senaste sportresultaten. Google Home nådde marknaden förra året, men har ännu inte hittat till Sverige.

– Det släpps uppdateringar till Google Home precis hela tiden. Google har så mycket information som kan underlätta – redan i dag kan du fråga något till Google Home och få följdfrågor tillbaka. Systemet blir mer avancerat hela tiden, och den utvecklingen kommer bara att fortsätta. Däremot har jag svårt att tro att Google kommer satsa på hårdvara för det smarta hemmet, företaget fortsätter förmodligen fokusera på enbart Google Home.


Amazon
Precis som Google har Amazon valt att lägga sitt smarta hem-fokus på hemassistenter, som kan underlätta din vardag, och kommunicera med dina uppkopplade prylar. Röstsystemet heter Alexa och produktkatalogen heter Echo. Liksom Google Home kan Echo-enheter prata med övriga enheter för att bland annat spela upp musik eller utföra andra vardagliga sysslor.

– Google har mer rutin på sökdelen, men Amazon släpper kontinuerligt uppdateringar och blir bättre hela tiden. Jag tror absolut att Amazon kommer att satsa på fler tillbehör för det smarta hemmet. Det är åtminstone mer sannolikt än att Google gör det.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning