Philips

Philips
Smarta lampor är uppenbarligen den stora grejen hos Philips när vi snackar smarta prylar. Den nederländska företaget har satsat stort på sin Hue-serie, och där valt en öppen plattform som är kompatibel med det mesta i ditt uppkopplade hem.

– Philips lär fortsätta att fokusera på sina lampor. Jag ser inte att de skulle börja lansera fler produkter än dem. Men de är säkert lite nervösa inför Ikeas satsning, som är billigare, men däremot inte lika öppen, säger Erik Freiholtz.


Ikea

Ikea
Den svenska möbeljätten Ikea har under året lanserat Trådfri, en serie smarta lampor som vi tyckte var en bra instegsprodukt för det smarta hemmet när vi testade dem. Du kontrollerar Trådfri med en rad olika saker, bland annat fjärrkontroller och app.

– Ikea skiljer sig en del åt jämfört med exempelvis Philips, och satsar på lite enklare produkter främst framtagna för den breda allmänheten. Det blir jättespännande att se vad man kommer att lansera framöver, och vi har förmodligen bara sett början än så länge. Jag tror inte Ikea nöjer sig med lampor. Framöver vill man säkert även kunna erbjuda väggbrytare, och olika typer av sensorer.


Samsung
Samsung har stora planer på det smarta hemmet framöver, bland annat genom serien Smart Things. Här hittar vi allt från sensorer till uttag och dessutom en hubb som har stöd för Z Wave, Zigbee och bluetooth. Med den kontrollerar du en uppsjö av olika prylar, däribland Philips Hue, ip-kameror och högtalare.

– Samsung, som lanserat hubben Smart Things i utvalda delar av världen, har gigantiska resurser i ryggen. Det är fullt möjligt att företaget satsar på prylar och tillbehör på ett helt annat sätt än vad vi ser i dag.

Det här är bara några av exemplen på storföretag som satsar på det smarta hemmet för tillfället. Utöver nämnda har vi bland annat Panasonic, Logitech, Hitachi och Sony – och fler lär dyka upp framöver.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning