Datortillverkare som MSI, AIienware och Asus tävlar konstant med varandra om att stoppa in så mycket datorkraft som möjligt i sina bärbara gaming-datorer. Oftast är resultatet massiva och tunga jättemaskiner, speciellt när en ny generation mobila grafikkort har tagit prestandan till nya nivåer. Men det jobbas lika mycket på att tränga ihop tekniken så att du inte behöver kompromissa mellan maxade prestanda och bärbarheten.

Asus ROG Zephyrus som visades upp för första gången så nyligen som i juni på Computex-mässan, är en sådan. Och redan nu finns den alltså att köpa, eller i skrivande stund förbeställa, här i Sverige. Det är en 15-tummare med kraftfull fyrkärnig Core i7-processor samt det kraftfullaste grafikkort du kan stoppa in i en bärbar dator just nu, Nvidia Geforce GTX 1080.

Asus ROG Zephyrus
Asus ROG Zephyrus är en tunn men kantig dator, som ser riktigt stilig ut ihopfälld.

Både kraftfull och framtidssäkrad

Vi har alltid varit lite skeptiska till dyra bärbara gamingdatorer, eftersom de i jämförelse med stationära har så kort livslängd. Men med thunderbolt 3 på sidan har bärbara speldatorer faktiskt till viss del löst det problemet, då du kan koppla in externa kort den vägen istället i framtiden. Nu lär ju i och för sig ett GTX1080 räcka länge. Men inte för evigt för den som jagar perfektion.

På desktopsidan har vi ett par tre gpu:er som är vassare, men inget slår en GTX 1080 i en bärbar. Förutom två GTX 1080, men då pratar vi åter igen de där vansinnesstora släpbara monstren. Det här är definitivt spelprestanda i riktig toppklass, i ett chassi som fortfarande är riktigt slimmat. Konstruktionen är byggd på Nvidias nya ”Max-Q”-design för mobila grafikkort, som ska göra att de får plats i extra tunna datorer, men för att lyckas med det har Asus fortfarande fått vara lite kreativa.

För att kylning för hårdvaran ska få plats har Asus fått flytta på tangentbordet, så att det ligger en mot framkanten, och musplattan har fått flytta till ena sidan, där nummertangentbord annars hade suttit. Precis som på MSI:s bjässe går det med ett knapptryck att göra om musplattan till ett touch-baserat siffertangentbord. Den som spelar på datorn lär plugga in usb-mus eller kontroller i alla fall. En helt okej separat mus medföljer också.

Asus ROG Zephyrus
Den kombinerade musplattan och nummerknappsatsen på sidan har vi sett förr, i en del riktigt biffiga bärbara speldatorer.

Upplägget funkar, trots allt

Vi har sett den lösningen förut, fast då i jättebärbara med dubbla grafikkort och mekaniska tangentbord, som MSI GT83VR och Acer Predator 21X. De var tekniskt imponerande men kanske inte så ergonomiskt genomtänkta, med både höga knappar och en hög kant innan man nådde upp till dem.

Här tycker vi faktiskt att det funkar bättre. Eftersom datorn inte är så hög får vi en mer naturlig vinkel på händerna, trots att vi alltså inte kan vila dem på datorn under tangentbordet. Vill du justera handledsvinkeln medföljer också ett litet handledsstöd att sätta framför datorn.

Zephyrus må vara tunn för att vara så kraftfull som den är, men det är fortfarande en ganska tung dator som inte direkt är lätt att bära runt på, med sina rätvinkliga kanter och vassa hörn. Chassit är i bastant metall och skärmdelen är ovanligt rejält byggd.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning