Det finns olika sorters gamers. En del vill ha maxad framerate och precisionskontroll, och är beredda att betala vad som helst för det, och även kompromissa bort annat. För dem testade vi nyligen Asus nya ROG Zephyrus, med maxat grafikkort, stor, snabb ssd och g-sync-skärm på 1080p.

Andra vill istället ha den vackraste grafikupplevelsen och bryr sig inte lika mycket om fps, så länge datorn åtminstone håller normal konsolklass på de punkterna. Det verkar vara dessa gamers som Dell riktar in sig mot med den senaste bärbara Alienware-datorn.

Alienware 13
Alienware 13 är inte supertunn utan reser sig tre centimeter över bordsytan. En del av det är dock tjocka fötter på undersidan för att underlätta för kylning.

Snabb, men inte snabbast

Alienware 13 R3 heter den, och har en 1440p-skärm och ett GTX 1060-grafikkort, en kombination som gör att du antingen får kompromissa med grafikeffekter eller dra ner på upplösningen för att nå upp till 60 fps i mer krävande spel. Med fyrkärnig Intel Core i7, 16 GB snabba ddr4-minnen och en 256 GB ssd med över 800 MB/s i läshastighet lär i alla fall inga andra komponenter hindra att kortet kan utnyttjas till max.

Möjligen kunde kylningen vara ett problem, men Dell lyckas riktigt bra med att hålla hårdvaran under kontroll. Visst låter det rejält från fläktarna, men det får man räkna med i en kompakt gamingdator som denna. Det viktigaste är att den undviker överhettning, och vi kan inte säga att vi upptäckte några sådana problem.

Alienware 13
Tangentbord i mer traditionell stil än vad som brukar sitta i notebooks. Och så givetvis en på-knapp som ser ut som en alien.

Dell är tyvärr lika dåliga som Apple på att differentiera mellan olika generationer av sina datorer, för det mesta är nya datorn bara omnämnd som ”Alienware 13”. Precis som den redan existerande Alienware 13. Som också säljs. Så det du måste tänka på som eventuell köpare är att vara specifik och leta reda på en Alienware 13, med just de rätta specifikationerna.

Lyckligtvis är det en av specifikationerna som sticker ut rejält, och det är den som gör nya modellen extra intressant. Skärmen är nämligen av oled-typ. Vi testade den första bärbara datorn med oled förra hösten, en Lenovo Thinkpad X1 Yoga. Sedan dess har även HP släppt en oled-dator, en version av Spectre x360. Bägge dessa är främst tänkta för kontorsjobb och media. Därför var vi extra intresserade av hur bra en sådan skärm funkar för grafiktunga spel.

Kantig, stadig och bekväm

Men låt oss börja med det yttre! Alienware 13 är en typisk Alienware-dator med bastant vikt, rejäla, tydliga kylningshål baktill och på sidorna, kantig design och lite lätt udda avfasade kanter. Och så givetvis ett par glödande Alienware-loggor, en i skärmlocket och en som startknapp. Skärmen är inte bara oled - utan också en pekskärm, och hela insidan av skärmlocket är täckt av glas.

Alienware 13
Det här är såvitt vi kan minnas första gången vi sett en självlysande musplatta. 

Tangentbord och musplatta ser förvånansvärt traditionella ut för att sitta i en speldator. Knapparna är samma halvmekaniska modell som vi ser i många business-datorer från till exempel Fujitsu, och vi förväntar oss nästan att hitta en musstyrningsknapp i mitten av det. Det är riktigt bekvämt att använda, både för vardagsjobb och för rapp känsla och snabb respons när vi spelar.

Slår vi på datorn möts vi dock av typisk neonfärgad bakgrundsbelysning som de flesta speldatorer har. Inte bara i tangentbordet, utan också i musplattan!