Alla användare av Windows vet att datorn bara blir trögare och trögare. Så har det varit sedan urminnes tider och det verkar som om Microsoft inte kan eller vill komma tillrätta med detta. Visst, det har blivit lite bättre sedan Windows 95, men inte tillräckligt.

Det är helt enkelt så att all användning genererar skräp i form av tillfälliga filer, onödiga program som startar, fragmenterad eller överfylld hårddisk, kanske adware och malware som letat sig in, onödigt bling-bling och en massa annat. Att städa upp i allt det här kan ge en avsevärt piggare dator som känns som den gjorde när den var ny.

 Proffstips: Trimma datorn och snabba upp Windows

Några timmars jobb är vad som behövs. Vi beskriver hur det går till i Windows 10, men det fungerar nästan likadant i Windows 7.


1: Rensa och stoppa

Det viktigaste för en snabb dator är att inte belasta den för mycket och att se till att det finns plats nog på hårddisken för Windows att arbeta.

De flesta program- och hårdvarutillverkare anser att just deras mjukvara är viktigast i världen och därför måste vara igång hela tiden. De lägger därför till en autostartinstruktion för sina program, vilket innebär att du ständigt har en hel radda med program som du sällan eller aldrig använder igång i bakgrunden, där de bara tar upp minne och resurser.

Läs även: Så rensar du bloatware och oönskade appar

Ta kontroll över ditt Windows och se till att dessa program bara startas när du själv vill. Tryck Ctrl + Skift + Esc för att starta Aktivitetshanteraren. Byt till fliken Autostart.

Här hittar du alla program som startas automatiskt när Windows startar. De är säkert många... Nu behövs ditt eget omdöme, men det är säkert massor av dessa program som du inte behöver eller själv kan starta när de ska användas. Med hjälp av namn och utgivare kan du lista ut vad de flesta är för något.

Markera de som känns onödiga och klicka på Inaktivera. Ett bra exempel är Adobe, som gärna fyller denna lista med program. Alla kan stängas av. Det är ingen katastrof om du stänger av något du sedan märker att du skulle haft kvar - det är bara att återvända och välja Aktivera.

Observera att du inte avinstallerar programmen – du bara hindrar dem från att starta på egen hand. Men lämna allt som har med säkerhet att göra – brandväggar, antivirus med mera – påslaget hela tiden.

Windows 10. I Autostart visas alla program som startar automatiskt tillsammans med datorn.
Windows 10. I Autostart visas alla program som startar automatiskt tillsammans med datorn.

I Windows 7 ser det annorlunda ut. Starta programmet Systemkonfiguration genom att skriva msconfig i Startknappens sökfält och sedan klicka på programmet som visas högst upp. Byt till fliken Autostart och ta bort bockarna vid oönskade program.

Windows 7. Autostart-funktionen ser lite annorlunda ut i Windows 7.
Windows 7. Autostart-funktionen ser lite annorlunda ut i Windows 7.