5: Readyboost kan snabba upp

Från och med Windows Vista och i alla följande versioner finns en möjlighet att förbättra prestanda med hjälp av ett usb-minne, som utnyttjas som mellanlagring (cache) vid läsning från hårddisken.

Upp till fyra gigabyte kan användas i 32-bitars Windows och upp till 32 gigabyte i 64-bitars. Det går att använda ända upp till åtta usb-minnen för att få en så stor cache som möjligt, upp till 256 gigabyte. Och givetvis ska usb-pinnarna vara så snabba som möjligt.

Högerklicka på minnet, välj Egenskaper och byt till fliken Readyboost. Välj att dedikera enheten för att utnyttja hela, eller pricka för att använda delar av minnet och välj storlek med reglaget.

Det kan hända att ett meddelande visas på Readyboost-fliken om att enheten inte går att använda för Readyboost för att den inte har tillräckliga prestanda. Prova i så fall med ett snabbare minne.

Det kan också stå att Readyboost inte är aktiverat eftersom datorn redan är tillräckligt snabb. Det innebär förmodligen att Windows är installerat på en ssd. I så fall kan Readyboost inte tillföra något och är ingenting för dig.

Extra usb. Med ett flera usb-minnen permanent placerade i datorn kan du få upp farten – om datorn är slö nog och minnet snabbt nog.

Readyboost

6: Den ultimata uppsnabbningen

Om allt känns hopplöst och du inte får någon ordning på Windows kan en ominstallation vara lösningen. Detta tar bort all oönskad mjukvara som saktar ner datorn, raderar reklamprogram och annan skadlig kod, rensar bort skräpfiler och så vidare.

Men det är en ganska drastisk lösning som ger dig en hel del merjobb med inställningar och ominstallation av program. Undvik den om det inte är nödvändigt.

I Windows 10, klicka på startknappen, välj Inställningar och sedan Uppdatering och säkerhet. Klicka på Återställning och sedan på Kom igång. Nu har du två val, antingen tar du bort allt eller också tar du bort allt utom dina personliga filer.

I Windows 7 behöver du ett installationsmedium, skiva eller usb-minne, för att göra samma sak och starta från detta.