Fråga

Jag har köpt en ny bärbar dator med Windows 10. När jag klickar på en bild kan jag inte använda det gamla fotovisningsprogrammet Windows Fotovisaren (Windows Photo Viewer). Jag måste i stället använda den nya appen Foto, som inte är lika bra. Fotovisaren är bara associerad med tif-filer.

Jag vill få tillbaka mitt gamla sätt att se på foto, hur kan jag lösa detta?

Sven

Svar

Filer i Windows kan, precis som du säger, associeras med olika program. Förklaringen är att alla filer har en så kallad filändelse, alltså 3-4 bokstäver som står i slutet av filnamnet. Som regel syns dessa bokstäver inte utan de är dolda.

Associationen betyder att ett program är förvalt att öppnas om du dubbelklickar på en filer med en given filändelse. När man installerar nya program – eller byter Windows-version – kan detta förval ändras, men det är lyckligtvis enkelt att ändra tillbaka. Så här gör du:

1. Leta upp en fil av den typ du vill ändra på.

2. Högerklicka och välj Öppna med, välj en annan app i menyn.

3. Nu visas en lista över möjliga program. Gör ditt val och kryssa i rutan Använd alltid denna app för att öppna XX-filer. Klicka på OK.

4. Om du inte hittar den app du vill använda kan du klicka på Fler appar och Sök efter en annan app på den här datorn.

5. I ditt fall heter programmet alltså Windows Fotovisare/Windows Photo Viewer. Det ingår tyvärr inte i Windows 10, men om du har uppgraderat en dator från Windows 7 finns det lyckligtvis kvar.

Martin Appel, PC för Alla

Du väljer själv vilket program du ska använda för att titta på dina bilder.
Du väljer själv vilket program du ska använda för att titta på dina bilder.