Det finns ett problem med att vara tidigt ute med ny teknik. Risken är stor att man väljer lösningar som ska visa sig vara ganska dåliga. För 15 år sedan var exempelvis Spray, Home och Passagen utmärkta mejltjänster, men i dag utklassas de av Gmail och Outlook.

På samma sätt är det ett dåligt alternativ att ha mejladressen hos sin internetoperatör, eftersom man på så sätt blir fastlåst till något dyrt och dåligt.

Det är inte heller helt ovanligt att mejladresser som man skapade för länge sedan känns väldigt fel att använda. Snygging17 och Maria_mys passar kanske bättre på skolgården än i arbetslivet.

Byt i dag!

Många skulle gärna byta adress, men dilemmat är att det känns alltför krångligt. För den som har använt sin mejladress länge är det mycket som måste ändras om man byter.

Men även om det kan bära emot att byta bort en dålig adress är ett bra tips att göra det så snabbt som möjligt, ungefär som när man sliter bort ett plåster.

Framför allt är det klokt att göra det under ordnade former, när den gamla mejltjänsten fortfarande fungerar. På så sätt kan du använda båda adresserna parallellt under en övergångsperiod. Skulle du däremot hamna i ett läge där du snabbt och oväntat blir av med din gamla adress är risken stor att du förlorar viktiga mejl.

Vilken mejltjänst du ska byta till är förstås en smaksak, men Google Gmail (www.gmail.com) och Microsoft Outlook (www.outlook.com) är två av de mest populära. Du kan förstås också registrera ditt eget domännamn för att själv få kontrollen.

Oavsett vilket är det klokt att tänka igenom både vilken tjänst du använder och vilken adress du skapar. Gör du ett klokt val nu slipper du förhoppningsvis byta om 15 år.

Ta med det gamla

Vill du ha med dig adresslista och mejl från din gamla adress? I Gmail-klickar du på kugghjulet och väljer Inställningar, Konton och import, Importera e-post och kontakter. I Outlook klickar du på kugghjulet, Anslutna konton och väljer Gmail eller Andra konton.

Om det här inte fungerar kan du exportera kontaktlistan som fil. Det här gör du via din gamla mejltjänsts inställningsmeny under ett alternativ som heter något med Exportera. För att sedan importera klickar Outlook-använder på knappen högst upp till vänster och väljer Kontakter, Hantera, Importera kontakter. I Gmail klickar du på Gmail (till vänster), byter till Kontakter och klickar på Importera kontakter.

Observera att importen inte alltid fungerar och att du kan behöva testa dig fram.

Ofta kan du importera gamla mejl och adresser till din nya mejltjänst.
Ofta kan du importera gamla mejl och adresser till din nya mejltjänst.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning