Com Hem är en av jättarna när det gäller internetuppkopplingar, och företaget har länge erbjudit sina kunder en gratis mejladress. Nu är det dock slut på det här. Om några veckor slutar alla Com Hem-adresser fungera.

– Slutet av november 2020 börjar vi stänga ned e-posttjänsten från Com Hem (xxx@comhem.se), skriver företaget på sin sajt.

Den som inte omedelbart byter kan med andra ord få stora problem.

Men det är inte bara Com Hem-användare som gör klokt i att byta sin mejl. Det finns även andra lösningar som numera är riktigt dåliga. För 15 år sedan var exempelvis Spray, Home och Passagen utmärkta mejltjänster, men i dag utklassas de av Gmail och Outlook.

På samma sätt är det ett dåligt alternativ att ha mejladressen hos sin internetoperatör, eftersom man på så sätt blir fastlåst till något dyrt och dåligt.

Det är inte heller helt ovanligt att mejladresser som man skapade för länge sedan känns väldigt fel att använda. Snygging17 och Maria_mys passar kanske bättre på skolgården än i arbetslivet.

Byt i dag!

Många skulle gärna byta adress, men dilemmat är att det känns alltför krångligt. För den som har använt sin mejladress länge är det mycket som måste ändras om man byter.

Men även om det kan bära emot att byta bort en dålig adress är ett bra tips att göra det så snabbt som möjligt, ungefär som när man sliter bort ett plåster.

Framför allt är det klokt att göra det under ordnade former, när den gamla mejltjänsten fortfarande fungerar. På så sätt kan du använda båda adresserna parallellt under en övergångsperiod. Skulle du däremot hamna i ett läge där du snabbt och oväntat blir av med din gamla adress är risken stor att du förlorar viktiga mejl.

Vilken mejltjänst du ska byta till är förstås en smaksak, men Google Gmail (www.gmail.com) och Microsoft Outlook (www.outlook.com) är två av de mest populära. Du kan förstås också registrera ditt eget domännamn för att själv få kontrollen.

Oavsett vilket är det klokt att tänka igenom både vilken tjänst du använder och vilken adress du skapar. Gör du ett klokt val nu slipper du förhoppningsvis byta om 15 år.

Ta med det gamla

Vill du ta med dig mejl från din gamla adress? I Gmail-klickar du på kugghjulet och väljer Visa alla inställningar, Konton och import, Importera e-post och kontakter. Du får då logga in på ditt gamla konto, och se om du kan göra det automatiskt. Det gäller dock inte alla tjänster.

Något som dock brukar fungera är att importera gamla adresslistor/kontaktlistor. Det du gör är att först exportera listan från din gamla mejltjänst. Den blir då en fil i det så kallade csv-formatet. Hur du gör det här varierar från mejltjänst till mejltjänst, men som regel går man in under Inställningar och väljer Exportera kontakter.

Du ska sedan importera dem till din nya mejltjänst.

I Gmail klickar du på ikonen med ett rutmönster (uppe till höger) och byter till Kontakter (du kan behöva bläddra en bit ned för att hitta funktionen. Klicka sedan på Importera i menyn till vänster och leta upp din fil

Gmail

Du som kör Outlook trycker på knappen högst upp till vänster och letar upp Personer. (Du kan behöva trycka på Alla appar först). Nu öppnas en ny sida och här ska du välja Hantera (uppe till höger), och därefter Importera kontakter.

Observera att importen inte alltid fungerar perfekt och att du kan behöva testa dig fram. Du kan också få tips om hur du gör hos just din mejltjänst. Com Hem har exempelvis guider på sin kundservice-sajt.


Så byter du mejladress – steg för steg

1. Skaffa en ny adress…

Om du saknar en modern adress får du en Outlook- eller Hotmail-adress gratis på www.outlook.com. Klicka på Registrera dig, fyll i alla uppgifter och välj Skapa konto. Föredrar du i stället Googles tjänster gör du samma sak på www.gmail.com.


2. … och börja använda den

Om du använder en Gmail- eller Outlook-adress behöver du inte använda mejlprogram som Windows Live Mail eller Thunderbird. Du läser och skickar mejl direkt via webbläsaren. Det här kan kännas ovant i början, men man vänjer sig snart.

Börja använda ny mejl

3. Ändra i mobilen

Du som använder mobilens mejlapp måste förstås ändra inloggningsuppgifter här. Men en smidigare lösning är skaffa Microsofts eller Googles mejlapp. Installera genom att söka efter Outlook (Microsoft) eller Gmail (Google) i din appbutik.

Ändra i mobilen

4. Meddela dina kontakter

Nu kan du meddela alla du känner att har bytt adress, och det är smart att göra från din gamla adress eftersom risken är att mejl från den nya hamnar i spam-korgen. Glöm inte heller att ändra registreringar och nyhetsbrev.

Meddela kontakter

5. Lägg till ett autosvar

Alla som ändå fortsätter mejla till din gamla mejladress måste få veta att du har bytt. Gör du enklast med ett autosvar från din gamla adress. Det här hittar du som regel genom att gå in via Inställningar och leta upp alternativet Autosvar.

Lägg till autosvar

6. Skicka vidare

I början är det smart att hålla koll på din gamla brevlåda. Om du vill slippa kan du vidarebefordra mejlen från din gamla. Du gör det via Inställningar och ett alternativ som ofta heter Vidarebefordra. Ibland saknas funktionen i gratisabonnemanget.

Skicka vidare