Det finns många fördelar med e-böcker. Du slipper släpa med dig en massa tunga pappersböcker, och det här är förstås en extra stor fördel på resande fot. En e-bok kräver extremt lite lagringsutrymme, så du kan ta med dig nästan obegränsat med böcker – oavsett om du väljer datorn, mobilen, plattan eller de skräddarsydda e-boksläsare som vi har testat här.

Många uppskattar också e-böckernas möjlighet att förstora texten, och du kan göra smidiga sökningar.

Även utbudet är en fördel med att läsa digitalt. Gamla pappersböcker försvinner snabbt från bokhandeln, medan utbudet e-böcker bara växer. Hos nätbutiker som Adlibris, Dito och Bokon kan du köpa nästan alla nyutgivna svenska böcker. Du kan också hitta böcker som är helt gratis på exempelvis sajten laddaner.nu/ebok eller via ditt bibliotek.

Passar biblioteksböcker

Nästan alla e-böcker sprids som så kallade epub-filer. Om du har Windows 10 kan du läsa en sådan direkt i den inbyggda webbläsaren Edge. En bättre lösning är dock att installera Adobe Digital Editions på din dator. Det här är ett gratisprogram som låter dig läsa epub-filer i ett smidigt gränssnitt. Det kan dessutom hålla ordning på dina böcker. Så snart du skaffar en ny e-bok är det bara att lägga in den i programmet för att på så sätt skapa ett bibliotek. Har du många böcker kan du skapa ”bokhyllor” med olika teman.

Den riktigt stora poängen är att Digital Editions kan hantera kopieringsskyddade e-böcker. Ska du låna böcker på biblioteket är programmet som regel ett krav.

Den senaste versionen av Digital Editions fungerar inte bara för dator utan även för surfplatta. Om du är inloggad med samma konto kommer du åt samma kopieringsskyddade böcker på alla plattformar.