Det tar bara sekunder att säkert ta bort en usb-enhet eller en extern hårddisk. I Windows kan du mata ut en usb-enhet från meddelandefältet eller från Utforskaren.

I Utforskaren väljer du en usb-enhet och högerklickar. Klicka på Mata ut för att säkert ta bort en enhet. I meddelandefältet, högerklicka på ikonen usb-enhet och välj alternativet Mata ut för den enhet du vill ta bort. Om allt går bra kommer Windows att berätta att det är säkert att ta bort maskinvaran inom några sekunder.

Men det finns naturligtvis undantag för detta. Ibland berättar Windows att det inte är säkert att ta bort en usb-enhet eftersom den används av en app eller en process. Däremot sägs inte ett ord om vad det som låser den.

Men om du inte kan lista ut det själv kan du ta Loggboken till hjälp. Loggboken är ett program som loggar alla aktiviteter, både användare och system, när de händer. Den är inget du normalt behöver utnyttja, men för systemadministratörer är den väldigt användbar och nu kommer den väl till pass.


1. Upptaget

Om Windows säger så här när du vill stoppa ett usb-minne för uttagning får du tyvärr inte besked om vilket program det är som använder enheten.

Upptaget

2. Loggboken

Då kan du ta Loggboken till hjälp. Högerklicka på startknappen och välj Loggboken. (I Windows 7 hittar du i stället Loggboken under Administrationsverktyg i Kontrollpanelen.)

Loggboken

3. Filtrera

Öppna Windows-loggar till vänster och högerklicka på System. Välj Filtrera aktuell logg. Klicka i fältet <Alla händelse-ID> och skriv 225 (som är felkoden för en misslyckad usb-utmatning). Stäng med OK.

Filtrera

4. Undersök

Nu visas aktuella felhändelser och du kan ta hjälp av programbeskrivningen i fältet under Allmänt för att förhoppningsvis kunna lista ut vilket program det handlar om.

Undersök