Fråga

Jag har läst era artiklar om att man inte kan installera Movie Maker numera. Till min stora glädje så gick det att göra från sajten Windows-movie-maker.org. Jag har under ett år provat detta och inte lyckats.

Jag har haft Movie Maker under många år och jag tycker det är utmärkt för mina behov och dessutom så är det marigt att lära ett nytt. Att jag lyckades installera Movie Maker kanske var en slump, men jag är superglad så länge det funkar…

Arne

Svar

Du har laddat hem programmet från en sajt som inte har något med Microsoft att göra. Sajten du hänvisar till ägs av en privatperson (eller ett företag) i Denver USA, och de har ingen rätt att sprida Microsofts produkter vidare.

Att på det här sättet ladda hem och installera program från okända sajter är alltid riskabelt. Virusmakare sprider ofta virus och spionprogram genom att bädda in dem i populära gratisprogram. När man installerar ett sådant program är det inte säkert att antivirusprogrammet varnar eftersom det är du själv som installerar det.

Vi har inga uppgifter om just Windows-movie-maker.org. Om du har tur så används sajten inte för att sprida virus. Det kan mycket väl vara en snäll människa som bara sprider originalversionen av Microsofts installationsprogram vidare. Men jag brukar alltid avråda bestämt från att ladda hem och installera program från andra sajter än tillverkarens egen. När det gäller Microsoft-program betyder det med andra ord att man bara bör ladda hem dem från www.microsoft.com.

Martin Appel, PC för Alla