Du känner säkert till de nya billiga bärbara datorer som kallas Chromebook och kör Googles enkla operativsystem Chrome OS. Systemet har funnits ett tag nu och hunnit utvecklas långt – det är värt att prova.

Men du behöver inte lägga ut pengar för en ny bärbar dator för att bara köra Chrome OS. Du kan installera det på nästan vilken bärbar dator som helst, eller till och med på en stationär dator, med en applikation som heter Cloudready.

Missa inte: Så ska Chrome OS anpassas för pekskärmar

Chromebook
HP Chromebook 13 G1 är ett exempel på en riktig Chromebook, men har du en pc över kan du, helt gratis, göra också det till en Chromebook.

Googles version av Chrome OS är inte tillgänglig för vanliga användare att installera, men den öppna källbasen, Chromium OS, är fri. Cloudready, från utvecklaren Neverware, gör det enkelt att installera det på din dator. Du behöver inte fippla med drivrutiner eller hitta kompatibel hårdvara – det är bara att klicka bara för att installera.

Cloudready går igenom processen med att installera Chromium OS och hanterar de flesta tekniska sakerna bakom kulisserna. Det gör det lika enkelt som att installera andra operativsystem. Det finns dock fortfarande några saker som du bör tänka på.

Det fungerar inte på alla datorer. Medan Cloudready ska kunna installeras på de flesta Windows och Mac-datorer som tillverkats sedan 2007 är det omöjligt att garantera att det kommer att fungera på allt.

Du kan kolla in en lista över testad maskinvara, liksom grundläggande systemkrav här.

Chrome kan andas nytt liv i din trötta pc

Chrome OS är utformat för att kunna köras på enkel hårdvara, så även om du har en gammal maskin med tråkiga specifikationer kan operativsystemet andas nytt liv i den.

Med tanke på att Microsoft håller på att fasa ut både Windows XP och Vista finns det stora säkerhetsrisker med att fortsätta använda dessa system – och att byta till Chrome kan med andra ord vara en säkrare lösning.

Installation av Cloudready kommer att rensa din hårddisk från allt innehåll, så se till att använda en enhet som du kan radera helt. Installera inte detta på din primära dator. Var noga med att säkerhetskopiera alla data du vill behålla innan du fortsätter.

Tänk också på att du inte får en perfekt Chromebook. Medan Chromium OS är mestadels identiskt med Chrome OS finns det fortfarande några skillnader. Viktigast är att du inte får något officiellt stöd. Det kommer inte heller med Flash inbyggt, men Cloudready gör det enkelt att installera det manuellt första gången du startar.

Den stora fördelen är att du kan utnyttja en gammal dator som du inte längre använder till att få en känsla av huruvida du kan leva och arbeta med en dator som kör Chrome OS utan att behöva köpa en Chromebook.

Du behöver som sagt en dator och utöver den ett usb-minne på åtta eller 16 gigabyte. Det är enklast att förbereda allting på din vanliga dator, men i nödfall kan du ladda ned allt direkt till datorn som du vill installera Chromium OS på och sedan skriva över dess innehåll när du når installationssteget.

Tänk dig ett operativsystem som bara kör webbläsaren Chrome, ingenting mer. Det är Chrome OS.

Det finns ett skrivbord som du kan titta på, men inte placera filer på, ett aktivitetsfält (kallat ”hyllan”) där du kan fästa dina favoritappar, se klockan och kontrollera styrkan på din wifi-anslutning och det finns en webbläsare. Det är allt.

Chrome OS – enkelt, men inte lika flexibelt

Försäljningsargumentet här är enkelhet. Genom att fokusera på en sak – webbappar – och utesluta allt annat kan Chrome OS undvika komplexiteten och storleken hos traditionella operativsystem. Det är gjort för att fungera bra på billig maskinvara, det ska vara enkelt att distribuera och hantera och fritt från skadlig kod och exploateringsmöjligheter.

Om du har en pålitlig internetåtkomst fungerar det också ungefär så. Men man insåg snart att ett rent internetbaserat operativsystem innebar problem på platser där mobilt bredband inte alltid är tillgängligt och det är långt mellan wifi-nätverken.

De senaste versionerna har därför tillåtit offlineåtkomst i viss utsträckning – det går att arbeta med dokument offline och synkronisera vid återanslutning till nätet vid användning av Googles egna appar. Däremot förväntar sig tredjepartsappar oftast en nätverksanslutning.

Chromes fokus på enkelhet innebär att det inte är så flexibelt som en Windows eller Mac-dator. Det går inte att utnyttja ett lokalt nätverk och det finns inga skrivardrivrutiner, så det behövs en skrivare som stöder Googles Cloud Print-tjänst eller åtkomst till en annan dator med webbläsaren Chrome.

Systemet klarar inte alla medieformat och det är många program som är vanliga i andra datorer som inte finns i appformat till Chrome. Men det går ofta att hitta alternativ och Googles egna kontorsprogram är riktigt bra. I en riktig Chromebook finns numera också stöd för att köra Androidappar. Denna möjlighet saknas än så länge i Cloudready-versionen.

Chrome OS är lätt att använda och lätt att lära sig – så länge du inte förväntar dig ett operativsystem, utan accepterar att det i princip bara är en avancerad webbläsare.


Flera namn

Det finns flera tillverkare som gör riktiga Chromebook-datorer, exempelvis HP (se bilden längst upp i artikeln).

För att kunna installera Chromium OS på din avlagda dator behöver du ett startbart usb-minne att installera från.

För att göra i ordning ett usb-minne att installera ditt nya operativsystem från behöver du din vanliga dator och ett minne på åtta eller 16 gigabyte – varken mer eller mindre. Varför bara dessa storlekar fungerar framgår inte, men det är vad som hävdas.