Jag brukar inte ägna mig åt konspirationsteorier, men nu tänkte jag presentera en sådan: Jag tror att Samsung, Sony och LG konspirerar mot dig och din plånbok. Och de gör det tillsammans med Apple, Google och Telia.

Låt mig återkomma till min teori, men först en enkel fråga: Hur gammal är din smartphone? Min gissning är att svaret hamnar någonstans mellan ”ny” och ”tre år gammal”. Våra mobiler har nämligen fått extremt kort livslängd.

Min egen Samsung-mobil är snart pensionsfärdig, trots att den bara är två år gammal. Själva telefonen är det inget fel på, men lagringsutrymmet har blivit så trångt att jag inte kan installera fler appar. Min förra telefon fick jag också byta i förtid, men här var problemet en usel batteritid.

Inget av problemen är oförklarliga. Våra appar får hela tiden nya funktioner som tar mer plats. På samma sätt är det naturligt att batterierna blir sämre, eftersom de tekniskt bara klarar ett begränsat antal laddningar.

Det märkliga och upprörande är i stället i att telefonerna är byggda så att de inte går att uppgradera. Alla som har en traditionell dator vet hur smidigt det är att byta ut komponenter. Om minnet blivit för litet och batteriet tappat kraften är det bara att byta.

Våra mobiltelefoner har däremot helgjutna skal som över huvud taget inte går att öppna. Visst finns det modeller där vi fortfarande kan byta batteri, men de blir allt mer ovanliga. Och visst går det att lämna in sin telefon på batteribyte, men det är dyrt och krångligt – och andra komponenter går inte att byta.

Dessutom handlar problemet inte bara om hårdvaran. Inte heller mjukvaran uppdateras till gamla telefoner. Vill du ha senaste Android-versionen måste du med andra ord köpa nytt. Ja, vissa tillverkare går längre än så. Google förklarade nyligen att säkerhetsuppdateringarna till de populära Nexus-telefonerna ska sluta gälla 2018, alltså tre år efter lanseringen.

Det som håller på att hända är att vi får en slags engångsmobiler. De kan användas i ett par års tid, och sedan är det dags att köpa nytt. Det här är dåligt för din plånbok och en katastrof för miljön.

Tillverkarnas förklaringar är att kunderna vill ha slimmade telefoner, men jag tror att den verkliga förklaringen är att det är extremt lönsamt att sälja engångstelefoner – och det är här min konspirationsteori kommer in i bilden: Alla aktörer har nämligen samma intresse av att vi plockar fram plånboken. Samsung, Sony och Apple maximerar sin försäljning. Och operatörer som Telia kan sälja på oss ett ännu dyrare abonnemang när vi byter telefon.

Lilla nederländska Fairphone är en av få tillverkare som utmanar slit och släng-tänkandet med en mobil som faktiskt går att uppgradera. Problemet är att deras mobiler inte finns ute i butikerna, och att de ofta är slutsålda.
Jag önskar att någon stor tillverkare kunde göra dem sällskap. Jag önskar att någon vågade gå mot strömmen och prioritera kundens plånbok och miljön framför kortsiktiga vinster. Jag önskar att någon kunde punktera min konspirationsteori.