Är du på jakt efter en bärbar dator med ordentligt med prestanda och modern teknik under skalet, något som kan vara huvuddator i hemmet och ersätta stationära pc:n? Då är den senaste generationen av bärbara speldatorer i mellanklassen en intressant kategori att hålla ögonen på. Och inte bara om du är en inbiten gamer.

Många av de saker som gör en speldator bra är också saker som andra typer av datoranvändare kan ha glädje av. Förutom mycket prestanda för pengarna så är de ofta generösa med stor hårddisk eller ssd (ibland bägge), har gott om moderna anslutningar och pålitlig wifi, och inte sällan riktigt bra tangentbord. Ofta har de också extra bra ljud i både hörlurar och inbyggda högtalare, vilket är ett plus om du också använder datorn som musikspelare eller för att se på film med.

Ny teknik för mer mångsidighet

Bärbara speldatorer har länge haft väldigt svårt att hålla nere effekten, och batteritiden har varit beklämmande låga. Med senaste generationen av processorer och grafikkort under huven har det dock blivit en rejäl förbättring på den punkten. Det gör att dessa datorer nu även går att arbete med i flera timmar utan att du behöver jaga vägguttag.

Är du bara ute efter en kraftfull dator för till exempel videoredigering är de också ett prisvärt alternativ till mer utpräglade jobbdatorer. Datorerna i detta test ligger i prisklassen runt 10 000 kronor och för det får vi faktiskt förvånansvärt mycket dator. Kombinationen av fyrkärnig processor, snabba minnen, stor ssd och Geforce-grafikkort med Cuda-kompatibilitet ger dig gott om kraft i kreativa program. Visst, en riktig arbetsstation med proffsgrafik är givetvis bättre, men då får du också betala betydligt mer.

Inte för krävande gamers

Kanske är det faktiskt just för spel som de här datorerna kommer mest till korta. De modeller som vi testat är bland de billigaste i sin klass, och grafikkortet (ja, de har alla precis samma) Geforce GTX 1050 är inte det snabbaste. Det är det näst enklaste i senaste generationen av Geforce-kort, och man ska nog inte ha för stora förväntningar på det.

Vi pratar lägre mellanklass för ett grafikkort. Du kan utan tvekan köra många spel i 1080p på bra om än inte alltid maxade inställningar och få 60 bilder per sekund, men räkna med att alla spel inte levererar det stabilt. Kortet är heller inte kraftfullt nog för att köra vr-headset som Oculus Rift och HTC Vive, då behöver du som minst ett GTX 1050 Ti eller ett GTX 1060-kort.

Samma datorer går också alla att få med mer minne, större diskar och kraftfullare grafikkort. Då skjuter dock priset i höjden. I vår prisklass är alla sex datorerna väldigt lika varandra, med identiska specifikationer, förutom enstaka undantag. En dator har en lite kraftfullare processor, en har lite mer ram-minne och en har en annan lösning för lagring. Ingenting som är direkt avgörande. Därför blir det helt andra saker som också avgör hur prisvärda datorerna är, som bildskärm, ljudkvalitet, ergonomi, batteritid, kylning och diverse andra extrafunktioner.

Det är ett jämnt startfält, där ingen dator får alla rätt och ingen heller får helt underkänt. Så det är nog mest upp till dig att läsa på och fundera över vilka saker som är viktigast för dig, och vilka brister du kan tolerera.


Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare av bärbara datorer som enligt Prisjakt.nu hade aktuella modeller som matchade våra kriterier – 15 tumsskärm i minst 1080p och senaste generationen av Core-processor eller motsvarande AMD samt grafikkort för spel, med ett pris på cirka 10 000 kronor. Av sex tillfrågade tillverkare var det fem som hade modeller att skicka in. En kompletterande dator lånades direkt från butik.

Datorerna testades en och en fabriksnya eller efter systemåterställning, samt med senaste uppdateringarna av Windows 10 och Geforce-drivrutiner installerade. Prestanda mättes med Cinebench 11.5, 3dmark och HD Tune Pro, samt bedömdes manuellt med spelen Doom och Xcom 2, samt med videoredigering i Adobe Premiere Pro. Batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1.