Extra processorkraft till bra pris

Bra valAcer har haft svårt att etablera sig som speldatortillverkare i Sverige, trots att det sedan flera år finns två serier med gaming-produkter från tillverkaren – Predator för riktiga prestandamonster, och Nitro med mer behärskade specifikationer.

Här är Nitro 5 den senaste modellen, en stilig dator med rena, enkla linjer, en kylfläns baktill, och röda detaljer som just vittnar om spelinriktningen. Att gamingdatorer ska vara neonfärgade på något sätt är tydligen något som ingen tillverkare vill gå ifrån.

Acer Nitro 5

Alla ytor är i stum plast, vilket gör att datorn är snyggare på avstånd än på nära håll. Ytorna runt och under tangentbordet är av högre kvalitet så den är fortfarande bekväm nog att sitta och jobba på. Dessutom håller både tangentbord och musplatta god klass. Möjligen är knapparna något stumma, men inte värre än hos många andra datorer i samma prisklass.

Nitro 5 presenterades i våras och har nu i sommar börjat dyka upp i svenska butiker. Vi har testat den billigaste modell av Nitro 5 vi kunde hitta i svenska butiker. Det är en av de datorer som sticker ut lite i specifikationerna, med en Core i7-processor istället för Core i5 som resten av startfältet. Det är givetvis positivt, speciellt med tanke på att Acer fortfarande håller priset lågt. Core i7 ger den ett visst övertag i jobbprestanda, men det är ingen enorm skillnad mot datorerna med Core i5. Att rendera en video i Adobe Premiere Pro går till exempel 15-20 procent snabbare. För spel märks det ännu mindre, eftersom det är grafikkortet som sätter gränserna där.

Acer Nitro 5

Med extra kraftfull processor är risken för överhettning och högljudd kylning högre, och tyvärr kan den bli rejält påträngande när vi spelar spel eller jobbar med processorintensiva sysslor. Vi tycker också att tangentbordet vid tillfällen blir lite väl varmt. Batteritiden är godkänd med runt nio timmar av försiktig användning, eller knappt två timmar vid tyngre jobb.

Skärmen imponerar tyvärr inte. Här sitter en matt ips-panel som visserligen ger oss en behaglig yta att titta på och bra betraktningsvinklar, men som inte riktigt levererar i ljusstyrka och färgomfång för att övertyga för spel och film. Det är ingen katastrof, men vi förväntade oss helt enkelt lite mer stuns i panelen.

Däremot gillar vi skärmen för kontorsjobb, där vi inte vill ha samma färgkavalkad i ansiktet. Den måttliga ljusstyrkan, bara knappt 250 cd/m2, kan dock ställa till med problem i många ljusare miljöer. Datorns inbyggda högtalare levererar ett rent ljud med fin detaljåtergivning, men relativt tunt, och har svårt att få tryck i både bas och mellanregister.

Slutligen får Acer ett extra minus i marginalen för en massa extra skräp på skrivbordet som vi inte bett om. Reklamlänkar, prova på-program och andra bloatware som i och för sig inte påverkar prestanda, men som innebär lite extra jobb i början för den som vill ha rent skrivbord och startmeny.

Fakta Acer Nitro 5 AN515-51 (NH.Q2SED.002)

Kontakt: www.acer.com
Processor: Intel Core i7 7700HQ, 2,8 GHz quad core.
Grafik: Geforce GTX 1050, 2 GB.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd.
Optisk enhet: Nej.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc.
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter.
Pekskärm: Nej.
Webbkamera: 720p.
Anslutningar: Usb 3.0 typ c, usb 3,0, 2st usb 2.0, lan, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Ja.
Batteritid: 1h 45min (hög belastning), 9h (låg belastning).
Ljudnivå: 33-43 dBa.
Storlek: 39 x 26,6 x 2,7 cm.
Vikt: 2,7 kg.
Pris: 10 000 kr.

Prestanda:

Cinebench 11.5, cpu: 7,04 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 56,15 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 999 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 890 poäng
Disk, läsning: 338,6 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Extra jobbprestanda.
Bra mus och tangentbord.
God batteritid.

minus

Bitvis mycket högljudd.
Aningen blek bildskärm.
En del bloatware.

Betyg 4 av 5