Högre pris för hög kvalitet

Bra valAsus är veteraner på speldatormarknaden och deras datorer med märket Republic of Gamers (eller ROG) är väl etablerat bland både inbitna gamers och ”vardagsspelare”. Asus hade ingen aktuell ROG-dator som riktigt kom ner i vår föredragna prisnivå på 10 000 kronor, så vi valde att ta in en som kom nära på 11 500 kronor. Rent ytligt ser den inte riktigt ut att vara värd de extra kronorna.

Den har samma fyrkärniga Core i5-proesssor, samma GTX 1050-grafikkort med 2 GB videominne, samma 1080p-skärm och samma 256 GB ssd som majoriteten av de lite billigare konkurrenterna. Det enda som avviker är 12 GB ram-minne istället för 8 GB som konkurrenterna har. Det känns som rätt mycket pengar för 4 GB extra. Det finns även en version av ROG Strix GL553V med 8 GB ram, som kostar ca 10 500 kr. Den fick vi inte tag på för test.

Asus ROG Strix GL553V

Visst finns det tillfällen då extra ram kan vara värt det, speciellt om du jobbar med olika saker samtidigt, men det är inget vi märker av i våra tester. Alla datorerna presterar allmänt bra. Även batteritiden är godkänd, med mellan två och knappt tio timmars driftstid beroende på belastning och skärmljusstyrka.

Har den då andra egenskaper som kan göra den värd pengarna? Ja, det tycker vi faktiskt. En snygg, skarp och relativt ljusstark ips-panel gör den utmärkt för både jobb och media, tillsammans med Asus Splendid-app som ger smidig färgkontroll, blåljusfilter och förbättrad videokvalitet. Ips ger som sagt lite längre svarstider än tn-skärmar, men vi föredrar ändå det i den här typen av dator som inte är för high-end-gaming.
Datorn har också bra kvalitet på de inbyggda högtalarna, som ger oss klart och snyggt ljud med tydlig om än inte så kraftfull bas.

Musplatta och tangentbord håller hög klass, med utmärkt kontroll på pekaren och knappar med skön skrivkänsla, extra slaghöjd och justerbar bakbelysning. Du kan inte bara ställa in styrkan utan även färgen i typisk gaming-stil både på hela tangentbordet och med olika färger i olika zoner.

Chassit är mestadels i matt hårdplast, förutom skärmlocket som har borstad metall på utsidan. Datorn har lite osnygga vinklar och kanter vilket inte gör den helt bekväm att bära omkring på, men då är vi petiga. På det stora hela är det en stadig och praktiskt konstruerad dator med god ergonomi och väl placerade portar. Ett litet minus är att den matta och lite stumma plasten även är där du vilar handlederna. Ytorna ser snygga ut på avstånd, men tappar lite av känslan när man väl använder datorn.

Asus ROG Strix GL553V

En sak som också är ett litet minus är kylningen, som känns onödigt högljudd. Den håller sig för det mesta dämpad, men när den väl drar igång väser det rejält. Det finns också möjlighet att justera fläktarna i ett program. Programutbudet är annars trevligt nog begränsat just till appar som kontrollerar hårdvaran, samt ett medföljande antivirus. Fler program finns att ladda ner i en ”GiftBox”. Ett bra sätt att undvika bloatware.

Fakta Asus ROG Strix GL553VD-FY333T

Kontakt: www.asus.se
Processor: Intel Core i5 7300HQ, 2,5 GHz quad core.
Grafik: Geforce GTX 1050, 2 GB.
Minne: 12 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd.
Optisk enhet: Nej.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc.
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter.
Pekskärm: Nej.
Webbkamera: 720p.
Anslutningar: Usb 3.0 typ c, 2st usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Ja.
Batteritid: 2h (hög belastning), 9h 15min (låg belastning).
Ljudnivå: 33-40 dBa.
Storlek: 38,3 x 25,5 x 3 cm.
Vikt: 2,5 kg.
Pris: 11 500 kr.

Prestanda:

Cinebench 11.5, cpu: 5,82 poäng.
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 54,37 fps.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 266 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 798 poäng.
Disk, läsning: 344,3 MB/s.
Disk, sökning: 0,1 ms.

plus

God ergonomi och inställbart tangentbord.
Mycket bra bildskärm.
Bra batteritid.

minus

Bitvis högljudd kylning.
Lite dyrare.

Betyg 4 av 5