Bra batteritid och kraftfulla högtalare

Dells gamingdatorer går vanligtvis under namnet Alienware, men i år har det även dykt upp en serie enklare datorer med spelinriktning i Inspiron-serien. Inspiron 15 Gaming kallas de på Dells hemsida (eller ibland Inspiron 7000 Gaming), vilket också är enda stället vi hittade den testade modellen till pressat pris. Dell är lite nyckfulla med priserna i sin egen webbutik, så det finns en liten risk att prislappen justerats upp när du läser detta.

Datorn har ett snyggt chassi med greppvänliga rundade kortsidor och hög kvalitetskänsla i matta och repsäkra ytor. Musplattan är generöst stor och ger god kontroll, men känns samtidigt lite stum att använda. Tangentbordet har bakbelysning i tre steg: av, jättesvagt och svagt. Även här är responsen i knapparna lite stum och tangenterna är dessutom ovanligt små, något som vi tidigare sett, och irriterat oss på i till exempel Toshibas datorer. Dell får också ett minus för få usb-portar, tre där konkurrenterna har fyra, och ingen av dem är av usb c-typ.

Dell Inspiron 15 Gaming

Det är hårdvarumässigt en dator i precis samma klass som konkurrenterna, en 15-tummare med 1080p-panel, fyrkärnig Core i5-processor, 8 GB ram, 256 GB ssd och ett Geforce GTX 1050-grafikkort. Den har dock 4 GB grafikminne istället för 2 GB, vilket faktiskt boostar spelprestanda marginellt, speciellt för sådant som texturer och renderingsavstånd i vissa 3d-spel. Någon enorm skillnad är det dock inte.

Av någon anledning imponerar Dells dator lite extra i våra batteritester. Vi kan inte se att den har större batteri, så vi misstänker att det handlar om en kombination av strömsnål skärmpanel, smarta egna energirutiner och effektiv kylning. Just kylningen är dock extra högljudd och den har en tendens att dra igång sina väsnande fläktar även då den inte gör något tungt, till exempel vid ordbehandling, eller ibland i helt passivt läge.

Skärmen är en tn-panel med blek kontrast och ingen riktig lyster i färgerna. Hög ljusstyrka har den dock, vilket ju alltid är ett plus. Det finns ett program som aktiverar något som heter True Color, som ska expandera färgrymden. Vi har svårt att säga exakt hur dock, det ser mest ut som om den tar bort en del blåtoner ut bilden. Men kanske kan det vara något för den som vill ha högre korrekthet.

Dell Inspiron 15 Gaming

Det är synd att skärmen är så blek, för med Inspiron 15 Gamings inbyggda högtalare hade den potentialen att bli en grym mediadator. Det är datorns kanske starkaste kort, med både fin diskant, rejält fyllig bas och bra stereospridning.

Slutligen vill vi ge Dell ett plus i kanten för ett system som är uppfriskande fritt från bloatware. Vi hittar ett par egna program för skärmegenskaper och ljudinställningar, och ett års medföljande antivirus. Det ser ut att vara allt.

Fakta Dell Inspiron 15 Gaming 7567 (50H9G)

Kontakt: www.dell.se
Processor: Intel Core i5 7300HQ, 2,5 GHz quad core.
Grafik: Geforce GTX 1050, 4 GB.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd.
Optisk enhet: Nej.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc.
Bildskärm: 15,6 tum matt tn, 1920x1080 bildpunkter.
Pekskärm: Nej.
Webbkamera: 720p.
Anslutningar: 3 st usb 3.0, lan, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Ja.
Batteritid: 2h 15min (hög belastning), 14h (låg belastning).
Ljudnivå: 33-42 dBa.
Storlek: 38,4 x 27,4 s 2,7 cm.
Vikt: 2,76 kg.
Pris: 10 000 kr (på Dell.se).

Prestanda:

Cinebench 11.5, cpu: 5,80 poäng.
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 55,51 fps.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 611 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 812 poäng.
Disk, läsning: 312,4 MB/s.
Disk, sökning: 0,1 ms.

plus

Elegant design.
Utmärkta högtalare.
Extra bra batteritid.

minus

Blek bildskärm.
Ingen usb c.
Högljudd och påträngande kylning.

Betyg 4 av 5