Utstickande design och hög kvalitet

PC för Alla Bäst i testHP är inte en tillverkare vi vanligen förknippar med spel, men de har faktiskt jobbat på i ett par år nu med sin Omen-serie av både bärbara och stationära speldatorer. Senaste modellen av Omen 15 som vi testat här är faktiskt den av alla sex som ser mest utpräglat spelnördig ut, med illröd bakbelysning I tangentbordet, feta kylflänsar och kantig design. Kanske är den lite för kantig, då det går ut över bekvämligheten. Omen 15 är stor i måtten och nästan lite vass i kanterna. Det gör den småjobbig att bära runt, och passar bäst på en fast plats på skrivbordet.

Däremot är den bekväm att använda. Chassit är ungefär hälften i metall och hälften i plast. Bostad plåt runt tangentbordet ger sval och bekväm känsla. Knapparna har en gedigen känsla med precis rätt respons och tangentbordet är väl disponerat, HP utnyttjar Omen 15:s extra bredd väl.

HP Omen 15

Musplattan är i minsta laget men ger god kontroll. De separata musknapparna under den är dock stumma och obekvämt smala. Så vi rekommenderar en separat mus på usb eller bluetooth när du har den på sin “standardplats” i hemmet. Skärmen sitter lite högre placerad än i de flesta notebooks, ett par extra centimeter upp från bordet. Det uppskattar vi.

Förutom den portuppsättning vi ser i de flesta av testets datorer – usb c, usb 3.0, fast nätverksport och hdmi – har HP Omen 15 också en mini displayport och en separat 3,5 millimeters ingång för mikrofon.

Skärmen är hyfsat ljusstark och skarp med neutrala färger, men har inte den djupa svärta i mörka partier som vi hoppats på. Vi kan även se en viss skiftning i ljusstyrka i snävare betraktningsvinklar, men annars är det inte mycket att klaga på. Det här är en ips-skärm väl lämpad för både spel och jobb.

De inbyggda högtalarna gör ett godkänt jobb men imponerar inte direkt. Vi har bra möjlighet till egen equalizerinställning med ett program från Bang & Olufsen, men det hjälper inte så mycket när högtalarna i sig saknar kapacitet. Vi får ett kraftfullt mellanregister och väldigt bra ljudegenskaper för just röst, men en bas som visserligen hörs men aldrig känns, och en odistinkt diskant.

Programutbudet utöver Windows är annars relativt återhållsamt. Vi hittar också Omen Command Center som övervakar prestanda och temperatur – kanske mer användbart i datorer med kraftfullare grafikkort än denna. Sen får vi med en handfull extraappar vi inte bett om men vars största synd är att de tar upp plats på disken. Även här finns det också saker du kan ha glädje av, som ett års Dropbox-utrymme och ett års virusskydd.

HP Omen 15

Prestandamässigt håller Omen 15 jämna steg med resten av startfältet. Processorn presterar lite bättre än snittet, och grafikkortet lite sämre, men det är marginellt, och kan troligen förklaras med hur effektiv vardera komponenters kylning är i datorn.

Hälften av datorerna i testet ligger dock steget före på en punkt, och HP Omen 15 är en av dem. Här sitter en så kallad M.2-ssd ansluten med pci express. Sådana är extremt mycket snabbare än sata-anslutna ssd:er, med läshastigheter på upp emot 1 300 MB/s mot mellan 300 och 400 för en sata-ssd.

Vi vill också ge HP ett pluspoäng för utmärkt kontrollerad och för det mesta nästan helt tyst kylning. Även när den går på högvarv är den rätt så dämpad.

Fakta HP Omen 15-ce012no

Kontakt: www.hp.se
Processor: Intel Core i5 7300HQ, 2,5 GHz quad core.
Grafik: Geforce GTX 1050, 2 GB.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd.
Optisk enhet: Nej.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc.
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter.
Pekskärm: Nej.
Webbkamera: 720p.
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3 st usb 3.0, lan, hdmi, mini displayport, headset, mikrofon.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Ja.
Batteritid: 2h 40min (hög belastning), 10h 30min (låg belastning).
Ljudnivå: 32-37 dBa.
Storlek: 38,9 x 27,5 x 2,5 cm.
Vikt: 2,62 kg.
Pris: 10 000 kr.

Prestanda:

Cinebench 11.5, cpu: 5,94 poäng.
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 56,64 fps.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 260 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 775 poäng.
Disk, läsning: 1375,9 MB/s.
Disk, sökning: < 0,1 ms.

plus

Extra snabb ssd.
God ergonomi.
Tyst kylning.
Bra bildskärm.
Bra batteritid.

minus

Bökig att bära runt.
Något platt ljud.

Betyg 4 av 5