Nykomling med mycket lagring

Lenovo är pc-veteraner men deras satsning på speldatorer är bara något år gammal. Det var först 2016 som vi i Europa började bekanta oss med deras spelvarumärke Legion, och först i våras dök de första Legion-datorerna upp i svenska butiker. De flesta tillverkares billigaste gaming-datorer landar på just 10 000 kronor, men Lenovo har också billigare modeller att erbjuda. I de fallen tycker vi dock att det blir allt för mycket kompromisser med prestanda, och just denna modell för 10 000 jämnt har en del intressanta egenskaper.

Processor, grafikkort och spelprestanda är precis som förväntad, det är samma Core i5-processor och Geforce GTX-grafikkort här som i konkurrerande maskiner, och prestanda avviker inte mer än marginellt. Lagringslösningen sticker dock ut i vår testade modell. Den har en 128 GB ssd där de andra har 256, men kompletterar det med en stor mekanisk hårddisk på 1 TB. Det kan vara bra för dig med stort Steam-bibliotek eller massor med video att lagra. Ssd:n är dessutom exceptionellt snabb, en M.2-modell med läshastighet på över 1,3 GB per sekund.

Lenovo Legion Y520 15

Till det yttre ger tyvärr Legion Y520 15 ett väldigt plastigt intryck, med grovt matta plastytor och kantig design. Förutom där det verkligen gäller, runt tangentbordet är det nämligen skönt lena material. Även tangentbordet håller bra kvalitet och det är fin känsla i musplattan. Den är dock ganska liten. Tangentbordet har tyvärr ingen bakbelysning, men det ser nästan ut att lysa ändå, då det har neonfärgade kanter.

Här sitter även en speciell knapp för direkt skärminspelning, en klar flirt med alla som vill spela och strömma, eller dela med sig av sina högpunkten på Youtube eller liknande sajter. Det är en kul idé men lite irriterande att den sitter mitt bland alla andra knappar och är lätt att komma åt av misstag.

Datorn har ett brett luftutblås rakt bakåt, och är relativt tyst även när den blåser på som mest. Det går dock att slå på ”extrem kylning” i ett av Lenovos egna inställningsprogram. Då låter det, tja, extremt mycket. Men det är nog främst till för dyrare modeller av datorn med kraftfullare grafikkort. Här märker vi inte att det skulle behövas.

Lenovo Legion Y520 15

Skärmen är en ips-panel med fin lyster i färgerna, god kontrast och bra svärta i mörka partier. Den är dock inte lika ljusstark som de bästa konkurrenterna. Inomhus lär du dock inte ha problem med det. Tyvärr matchas skärmen inte av lika bra högtalare. De är klart tunnast och burkigast i testet. Det märks att datorn försöker pressa ut mycket ljud ut högtalarelementen men inte lyckas. Bas och mellanregister saknar mycket djup och kraft. Det finns ett program som ger oss olika ljudprofiler men ingen av dem låter särskilt bra.

Lenovodatorer kommer med en hel del extraprogram, varav en del verkar lite väl överambitiösa. Ett som heter Lenovo Setting är förvirrande, då det mesta är saker som du lika gärna ställer in i vanliga Windows-menyerna. Nerve Sense är bästa appen, den innehåller inställningar för ljud, nätverksoptimering, kylningskontroll med mera. Lyckligtvis får vi inte med något extra bloatware från tredje part, så det ska Lenovo ha en eloge för.

Fakta Lenovo Legion Y520 15 80WK0005MX

Kontakt: www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core i5 7300HQ, 2,5 GHz quad core.
Grafik: Geforce GTX 1050, 2 GB.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 128 GB ssd + 1 TB hdd.
Optisk enhet: Nej.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc.
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter.
Pekskärm: Nej.
Webbkamera: 720p.
Anslutningar: Usb 3.0 typ c, 2 st usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Nej.
Batteritid: 1h 40min (hög belastning),10h 10min (låg belastning).
Ljudnivå: 33-38 dBa.
Storlek: 38 x 27,3 x 2,8 cm.
Vikt: 2,53 kg.
Pris: 10 000 kr.

Prestanda:

Cinebench 11.5, cpu: 5,87 poäng.
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 58,8 fps.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 392 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 788 poäng.
Disk, läsning: 1308,5 MB/s.
Disk, sökning: < 0,1 ms.

plus

Relativt tyst kylning.
Mycket snabb ssd.
Stor extra hårddisk.
Bra batteritid.

minus

Tråkiga högtalare.
Inget bakbelyst tangentbord.
Plastigt yttre.

Betyg 4 av 5