Stilren dator med snabb ssd

För att vara en MSI-dator har GL62M en ovanligt konservativ och avskalad design, och av våra speldatorer är det här kanske den som faktiskt minst av alla ser ut som en. Den har en röd logga i skärmlocket, och några diskreta fartränder baktill, men annars är det väldigt diskret och avskalat.

Chassit är helt gjort i matt svart plast med en överlag behaglig yta, men vi hade hoppats på lite lenare ytor just runt tangentbordet. I långa loppet kan den bli lite obekväm att sitta och jobba på i flera timmar i sträck. Vi tycker också att skärmens upphängning är lite svajig, den vibrerar lätt bara av att vi skriver på tangentbordet.

MSI GL62M 7RD-1069NE

Tangentbord och musplatta håller dock mycket hög klass. Tangentbordet är byggt i samarbete med Steelseries och har utmärkt skrivkänsla och extra hög slaghöjd för att vara ett notebooktangentbord. Tyvärr har det ingen bakbelysning och kan bli lite svårt att jobba på i extra dunkel belysning. Förutom samma standarduppsättning portar som de flesta andra (lan hdmi, hörlur och några usb-portar) hittar vi även en displayport på ena sidan.

Prestandamässigt sticker den inte ut särskilt mycket, det är samma processor, grafikkort och minne som i de flesta av konkurrenterna. Däremot får MSI pluspoäng för den utomordentligt snabba ssd-enheten av M.2-typ. Vi pratar läshastighet på en bra bit över en gigabyte per sekund i våra tester. Under hård belastning har datorn en aggressiv kylning som pumpar mycket luft genom systemet. Med bra fläktkonstruktion blir det dock inte så evinnerligt störande som i många andra liknande datorer.

Däremot kan du behöva gå in i systemkontrollprogrammet Dragon Center och göra egna inställningar för kylningen i mer passivt läge, för i standardläge har den en tendens att spinna upp och ner mer eller mindre kontant, vilket är både onödigt och väldigt irriterande om du vara ska kolla på en film eller surfa lite.

MSI GL62M 7RD-1069NE

Kanske är det också kylningen som ställer till det för batteritiden, som tyvärr inte är lika bra som konkurrenterna vid låg belastning. Pressar du processor och grafik räcker den ungefär lika länge som genomsnittet, men livslängden när du gör enklare saker är klart kortare än på de bästa i testet.

Skärmen är en tn-panel, vilket innebär snäva betraktningsvinklar. Men på det hela taget hör den till de bättre tn-skärmar vi sett, med fin stuns i färger och duglig svärta i mörka bildpartier. Tn-skärmar brukar ha fördelen att de ofta har snabbare svarstider än ips, men här går det lite segare. Vi skulle inte rekommendera denna skärm om du har kraftfullare grafikkort och vill spela med precision. För den typ av mindre krävande spelare denna prisklass är tänkt för duger den dock bra.

Fakta MSI GL62M 7RD-1069NE

Kontakt: www.msi.eu
Processor: Intel Core i5 7300HQ, 2,5 GHz quad core.
Grafik: Geforce GTX 1050, 2 GB.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd.
Optisk enhet: Nej.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc.
Bildskärm: 15,6 tum matt tn, 1920x1080 bildpunkter.
Pekskärm: Nej.
Webbkamera: 720p.
Anslutningar: Usb 3.0 typ c, 2 st usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, mini displayport, hörlur, mikrofon.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Nej.
Batteritid: 1h 45min (hög belastning), 6h 40min (låg belastning).
Ljudnivå: 34-39 dBa.
Storlek: 38,3 x 26 x 2,9 cm.
Vikt: 2,4 kg.
Pris: 10 000 kr.

Prestanda:

Cinebench 11.5, cpu: 5,85 poäng.
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 59,01 fps.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 431 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 790 poäng.
Disk, läsning: 1393,8 MB/s.
Disk, sökning: < 0,1 ms.

plus

Enkel, snygg design.
Snabb ssd.
Högklassigt tangentbord.
Extra skärmutgång.

minus

Inget bakbelyst tangentbord.
Blek bildskärm.
Tveksam batteritid.

Betyg 3 av 5