Bärbara business-pc brukade en gång i tiden vara tråkigt designade men praktiska. HP hör till de som under de senaste åren satsat hårt på att få in mer design och stiltänk även i den kategorin. För det mesta har de lyckats kombinera avskalad elegans med det mesta man kan tänka sig behöva i en jobbdator för både små och stora företag.

Elitebook Folio 1040 G3 är en dator som lyckas bra på den punkten. Det är en 14-tummare med slimmat aluminiumchassi, kromglänsande avfasade kanter och lyxig ultrabookkänsla. Samtidigt känns den stabilare än de flesta liknande datorer i samma storlek. Ett utmärkt exempel på det är tangentbordet som har bättre kilckkänsla i knapparna, och även en aningen högre slaghöjd, än notebooks vanligen har.

HP Elitebook Folio 1040 G3
HP Elitebook Folio 1040 G3 är i grund och botten en solitt välbyggd halvtunn 14-tums businessdator. Byggkvaliteten går inte att ta miste på.

Pekskärm och nfc

Den solida känslan beror delvis också på en rätt så hög vikt. Skärmen har pekfunktion och en heltäckande glasyta under locket, vilket lägger till någon millimeter i tjocklek och åtskilliga gram. Pekskärmen fungerar helt klanderfritt och kombinerat med en responsiv och bekväm, om än aningen liten, musplatta i matt glas har vi god kontroll i alla lägen. Unden musplattan sitter dessutom en nfc-läsare, vilket är en extra bonus.

På kortsidorna hittar vi dubbla usb 3.0, en snabb usb 3.1 typ c, hdmi-port, ljudutgång och HP:s egna långsmala port till en medföljande dockningsdongel som även ger oss fast gigabit ethernet och analog vga. Visst, det hade kanske varit bättre att skippa den och usb 3.1-porten och köra med ett par thunderbolt 3 istället, men det här är en enkel lösning som fungerar bra. Avsaknad av sd-kortläsare kan också vara ett stort minus för många användare.

HP Elitebook Folio 1040 G3
Hela chassit är i stadig aluminium.

Dags för uppgradering?

Som alltid med HP:s businessdatorer finns de i en mängd olika konfigurationer. Modellen vi testar är en påkostad variant med rejäl prislapp på hela 34 000 kronor. Det finns flera orsaker till det höga priset. En är dess väl tilltagna specifikationer. Här har vi en Intel Core i7-processor, 16 GB snabba ddr4-minnen och en 512 GB pcie-ssd.

Trots att det är Skylake och inte senaste Kaby Lake-generationen så är datorn tyst i drift. Endast vid ett fåtal tillfällen drar fläktar igång på allvar, och inte heller då är de störande högljudda.