Intel har lanserat 18-kärniga Core i9-7980X och 16-kärniga Core i8-7960X, två processorer som är tänkta att ge AMD:s Ryzen Threadripper svar på tal. Vem som går segrande ur den kampen återstår att se, men vi konsumenter har allt att vinna på bataljen mellan de båda företagen.

Under ytan på Core i9

Vi kan börja med att konstatera att Core i9 är den första nya "Core i”-serien på ett årtionde. I syfte att hålla processorerna hemliga så länge som möjligt har de exemplar som skickats ut till oss testare varit märkta med Core i7, men det rör sig alltså om Core i9 och ingenting annat.

Core i9-serien är del av en helt ny plattform och baseras på styrkretsen X299 samt sockeln LGA2066. Om du vill skaffa en Core i9-processor kan du med andra ord inte använda dig av äldre moderkort.

Samma plattform används för övrigt av åttonde generationens processorer av typen Kaby Lake, så om du skaffar ett nytt moderkort kan du använda alltifrån fyrkärniga Core i5-7640X till 18-kärniga Core i9-7980XE (Extreme Edition). De nya processorerna kallas med ett gemensamt namn för Core X, vilket syftar på Kaby Lake-X respektive Skylake-X.

Core-X
Här är Intels utbud av nya processorer i sin helhet.

När det gäller pci-express-banor har Intel emellanåt valt att strypa antalet enbart för att skapa större skillnad på processorerna. Sålunda får den som skaffar en sex- eller åttakärnig Skylake-X-processor nöja sig med 28 banor medan den tiokärniga varianten har 44 banor. När det gäller Kaby Lake-X ligger maxgränsen på 16 banor.

Ett annat kontroversiellt beslut rör det som kallas för ”Virtual RAID on CPU” (vroc), vilket är en funktion som låter en användare konfigurera upp till 20 stycken nvm-express-enheter till en enda startbar partition.

Dongel
Foto: Gordon Mah UngSå här ser dongeln för VROC ut.

Problemet är att Intel tänker ta betalt för vroc. De exakta priserna är ännu inte fastslagna, men det kan bli uppemot 3 000 kronor extra i slutändan. Den som hostar upp pengarna får en speciell hårdvarudongel som låser upp funktionen. Observera att vroc endast kommer att fungera med Skylake-X, dessutom krävs det att du använder dig av Intels egna ssd-enheter.

Fördelarna med Skylake-X

Bortsett från ovanstående kontroverser är Skylake-X en förbättring på alla punkter, till exempel fyrdubblas mängden sekundärcache till en megabyte per kärna.

Cache
Core i9 erbjuder mer cacheminne.

Intel har också valt att satsa på en helt ny nätverksarkitektur som är bättre anpassad för flerkärniga processorer. Till utformningen påminner den nya arkitekturen om AMD:s Infinity Fabric och resultatet innebär högre hastigheter.

En annan nyhet som är värd att nämna är Turbo Boost Max 3.0. Som namnet antyder handlar det om att öka hastigheten vid behov. Jämfört med föregångaren är den stora nyheten att två kärnor kan ”boostas” i stället för endast en. Resultatet är några hundra megahertz extra prestanda.

Cinebench R15

För att testa Intels nya processorer har vi bytt ut den tiokärniga Core i9-processorn i vår testdator och satt dit en 18-kärnig Core i9-7980X i dess ställe. Moderkortet är Asus Prime X299-Deluxe och grafikkortet är Nvidia Geforce GTX 1080 Founders Edition. I övrigt har vi använt oss av ddr4-/2600-minnen på sammanlagt 32 gigabyte och ssd-enheten Hyper X Savage på 240 gigabyte. Vi har även använt 16-kärniga Core i9-7960X i en del test, men fokus ligger som sagt på 18-kärniga Core i9-7980X.

Vi börjar som vanligt med Cinebench R15, ett gratis 3d-renderingstest baserat på Maxons professionella motor Cinema4D. Det fokuserar nästan helt på processorn och tar hänsyn till antalet kärnor och trådar.

Cinebench R15
Cinebench R15

Det kommer inte som en stor överraskning att 18-kärniga Core i9-7980X hamnar i topp följt av 16-kärniga Core i9-7960X. Med andra ord får AMD:s Threadripper 1950X finna sig nedputtad till tredjeplatsen.

Huruvida skillnaden i prestanda motiverar skillnaden i pris låter vi vara osagt, men här och nu fokuserar vi på prestanda.

Med tanke på att långt från alla program och spel drar nytta av flera kärnor testar vi även med en enda kärna. Även här hamnar de nya Core i9-processorerna i topp, men skillnaden gentemot konkurrenterna är som väntat mindre.

Blender 

Vårt nästa test baseras på Blender, ett program som använts för att skapa effekter i en lång rad kända och okända filmer. Här kan resultatet variera kraftigt beroende på arbetsbördan, men slutresultatet visar återigen att de båda Core i9-processorerna vinner över Ryzen Threadripper 1950X.

Blender
Blender

Winrar och 7-Zip

Vi går vidare till kompressionstester och kan konstatera att det klassiska programmet Winrar inte riktigt kommer överens med de nya nätverksarkitekturerna som Intel och AMD har gått över till. Här är det nämligen Broadwell-processorer som hamnar i topp, men Core i9 får ändå en högre placering än Threadripper.

WinRAR
WinRAR

I vårt andra kompressionstest använder vi oss av det inbyggda mätverktyget i 7-Zip. Här hamnar de båda Core i9-processorerna i topp följt av Threadripper, vilket motsvarar våra förväntningar.

7-Zip
7-Zip

Adobe Premiere Creative Cloud 2017

Går vi vidare till videoredigering testar vi att exportera både 4k-video och hd-video som vi filmar med hjälp av en Sony Alpha-kamera.

Resultaten visar att 18-kärniga Core i9 återigen hamnar i topp, men skillnaden gentemot Ryzen Threadripper är ärligt talet inte särskilt stor.

Adobe Premiere Creative Cloud 2017
Adobe Premiere Creative Cloud 2017

Handbrake

Har du för avsikt att konvertera filmer från ett format till ett annat är Handbrake ett populärt program.

Vi testar att konvertera en fil på 30 gigabyte till mkv-formatet. Det tar 796 sekunder med Core i9-7980X och 806 sekunder med COre i9-7960X. Som jämförelse tar det 875 sekunder med Threadripper 1950X.

Handbrake
Handbrake

Rise of Tomb Raider

Det är ärligt talat ingen vidare smart idé att slösa sina pengar på en 18-kärnig processor enbart för att spela spel, då gör du betydligt klokare i att investera i ett riktigt bra grafikkort.

Med det sagt får du betydligt högre prestanda i spel som Rise of Tomb Raider med Core i9 än med Threadripper, som bekant är ju de flesta spel optimerade för Intels processorer. Men det bör nämnas att resultatet är nästan lika bra för tiokärniga Core i9-7900X som för 18-kärniga Core i9-7980X.

Rise of Tomb Raider
Rise of Tomb Raider

Vi får liknande resultat när vi testar Tom Clancy's Rainbow Six Siege och andra spel. Även när vi testar med mätverktyget 3DMark Time Spy 1.0 får vi samma utslag.

Strömförbrukning och pris

Det finns naturligtvis andra faktorer än enbart ren prestanda att ta hänsyn till när man väljer processor. När det kommer till strömförbrukning kan vi till exempel konstatera att Core i9 slukar mer resurser än Threadripper.

Valuta
Så här mycket valuta får du för pengarna.

Sedan har vi naturligtvis prislappen på processorn och här kan vi konstatera att Core i9 är betydligt dyrare än Threadripper. Även om vi tar hänsyn till antalet kärnor och trådar är AMD:s processorer klart billigast. Minst valuta för pengarna får du dock med Core i7-6950K, en av Intels Broadwell-processorer.

Slutsatser och omdöme

Det finns två sätt att se på Core i9. Det ena är utifrån prestanda och där är det inget snack om att Intel är herre på täppan. Du får leta länge för att hitta ett enskilt område där Threadripper får ett bättre testresultat.

Cpu
Vilken processor ska du välja?

Sedan har vi frågan om priset, där Core i9 onekligen är i dyraste laget för många privatpersoner. Om du bygger din egen dator och vill betala så lite som möjligt i totalkostnad är förmodligen AMD Ryzen Threadripper ett mer logiskt val.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Intel Core i9 7900X X-series 3,3GHz Socket 2066 Box without Cooler Pris vid test: 9856 kr.

Bästa pris just nu: 9384 kr