På årets upplaga av Computex-mässan fick vi veta att Intel skulle lansera nya processorer för stationära datorer i den övre prisklassen. Dessa går under namnet Intel Core i9 och släpps i ett antal varianter som kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor styck.

Intel Core i9
Intel i9.

Först ut är ingångsmodellen Intel Core i9-7900X, en tiokärnig processor med 20 trådar. Värsta konkurrenten i det här segmentet är AMD Ryzen 7 1800X, en processor som kostar mindre än hälften så mycket.

För de allra flesta användare lär Ryzen 7 1800X räcka mer än väl, men för er som vill få ut maximal prestanda i spel är frågan om inte Intel i9 är ett bättre val. 

Intel i9 - nytt moderkort krävs

De nya Core i9-processorerna kräver ett moderkort med den nya sockeln LGA2066 och styrkretsen X299. Så sannolikheten är hög att du behöver köpa ett nytt moderkort till din dator.

Samtidigt bör du även köpa nya minnen. För att få ut maximal prestanda rekommenderas nämligen DDR4 2666MHz eller bättre. Med andra ord är det i princip en helt ny dator som du behöver införskaffa eller bygga på egen hand.

Vad gäller antalet PCIe-banor är de 44 stycken för 7900X och övriga Core i9-processorer. Det är 20 fler än vad den värsta konkurrenten AMD Ryzen erbjuder. Det här kan möjligtvis tilltala dig som vill använda flera ssd-enheter samtidigt, men för de flesta användare är det inget som spelar någon större roll i praktiken.

Hur står sig Intel i9 mot AMDs senaste monster till processor? I klippet ovan diskuteras de två topp-processorerna utan och innan. (engelska)

Funktioner och design

Intel Core i9-7900X baseras på Skylake-X, något som kan låta föråldrat med tanke på att Skylake redan har ersatts av Kaby Lake. Men i själva verket är Kaby Lake endast en optimerad version av Skylake, så det är inte gammal skåpmat vi bjuds på.

Intel i9
Intel har en lång rad nya processorer på ingång, men Intel i9 är flaggskeppet.

Skylake-X baseras i sin tur på Skylake-SP som återfinns i de Xeon-processorer som används i arbetsstationer och servrar. Det innebär att vi bjuds på mer sekundärcache (level 2 cache) och andra funktioner som normalt sett inte erbjuds till konsumentdatorer.

En av dessa funktioner är Turbo Boost Max 3.0, något som i korthet innebär att de två bästa kärnorna kan komma i 200 megahertz högre hastighet än övriga kärnor. Det innebär 4,5 i stället för 4,3 gigahertz i turboläget. Den vanliga klockfrekvensen ligger på 3,3 gigahertz.

Skulle du vilja få ut ännu mer kraft är det som vanligt överklockning som gäller, men här bör det påpekas att det kan bli mycket svårt att få tillräckligt med kylning på grund av konstruktionen. Tänker du experimentera kan det alltså vara klokt att googla fram vad proffsen tar sig för med just Intel Core i9.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Intel Core i9 7900X X-series 3,3GHz Socket 2066 Box without Cooler Pris vid test: 9856 kr.

Bästa pris just nu: 9483 kr