I tisdags skrev PC för Allas konsumentredaktör Martin Appel en krönika om problemet med mobiltelefoner som inte går att uppgradera. ”Vi håller på att få en slags engångsmobiler, och det är dåligt för både miljön och din plånbok” konstaterade han.

PC för Allas läsare håller med, och här vittnar de om hur snabbt deras egna telefoner blivit oanvändbara.

"Nackskott på miljön"

Den heliga kon "ekonomisk tillväxt" orsakar sådana här saker. Ekonomin ska ständigt gå uppåt. Att detta innebär ett nackskott på miljön spelar ju mindre roll, för de som orsakar problemen lever inte när det är dags att betala tillbaka.
Pierre


"Ni kan göra en insats"

Äntligen någon som säger ifrån om detta resursslöseri. Jag tror ni som testare kan göra en insats. Ge bättre betyg till de mobiler som kan uppgraderas till exempel med nytt batteri, nya operativsystemversioner och minneskort.
Kenneth F


"Man anses som udda"

Läste med road förtjusning om dagens slit och släng-mobiler. Jag har inte ens en smartphone. Köpte 2006 en Ericsson-mobil. Den fungerar utmärkt fortfarande och fyller mina behov. Fast jag måste nog medge att jag lite skäms när jag tar fram min antikvitet på resor och skall använda den. Folk tycks anse att man är något udda som inte har en smartphone
Agneta


"Ett sorgligt upplägg"

Du har säkert rätt på alla punkter avseende konspirationen. Det är ju samma sorgliga upplägg som med glödlampor och skrivare som ”manipulerades” att hålla max antal timmar eller utskrifter.
Jurgen


"Inget fuffens ihop"

Att flera gör samma sak behöver inte betyda att de har något fuffens ihop. Ta till exempel alla som går till bolaget efter fyra på fredag, de drivs av samma behov men har troligen inte kört någon sms- eller Facebook-grej.
Stig M


"En lönsam strategi"

Delar helt din frustration över detta. Beteendet är alldeles för uppenbart för att det kallas konspiration. Solklart att ingen av de stora vill gå före. Varför rasera en så lönsam strategi?
Torsten


"Fairphone har slutat med reservdelar"

Jag gick jag nyfiket in på Fairphones sajt. Efter fyra års försäljning av första modellen har de nu dock slutat att överhuvud taget sälja reservdelar till den, eller upprätthålla operativsystemet. De har en skälig förklaring, och det förtar inte resonemanget i din text. Inte heller det vällovliga i Fairphones ambition. Men i praktiken illustrerar det nog att det är hos de etablerade spelarna som förändringen måste komma. En liten holländare kan inte driva förändringen själv.
Alexander


"Biltillverkarna är inte bättre"

Bra artikel. Och biltillverkarna är inte bättre. En veteranbilsträff 2047 kommer bestå av bilar som folk dragit dit på varsin trailer eftersom elektronikfel gjort dem icke körbara för länge sedan.
Nils


"Vår tids snuttefilt"

Min mobil är sju år. Det är en Samsung Galaxy S-3 /GT-19300 och den funkar fortfarande. På den kan man ta bort bakstycket och ta ur batteriet. Vill du spara batteri, ha bara de allra nödvändigaste apparna och inget mer. Man behöver inte ha det allra senaste. Mobilen har blivit vår tids ”snuttefilt”.
Folke


"Du är oansvarig"

Jag håller med dig fullständigt. Jag har i flera år sagt att jag vill ha en telefon som går att använda i flera år men ingen lyssnar. Säljarna blir förvånade när jag säger att min telefon är en gammal Samsung S2. De frågar: ”varför köper du inte en ny, det gör jag varje år”. Då brukar jag svara ”du är oansvarig mot dig själv och din ekonomi”. Sluta med släng och slösa-samhället!
Mauritz


"Inget konstigt"

Det här är väl inget konstigt? Det har vi ju på i princip på allt utom just en stationär pc. Fattar inte det upprörande med det och skulle man klaga på detta så får man ju i så fall utöka till bärbara datorer, tv-apparater, kylskåp, bilar och alla annat där du just inte bygger hela produkten själv från grunden.
Jesper


"Bedrövligt, Samsung"

Håller helt med dig om det du skriver. Jag köpte min Samsung Galaxy J5 för drygt ett år sedan och nu skapar Samsung appar som inte går att installera i den, till exempel Samsung Pay. Bedrövligt. Sen tycker jag att fler apptillverkare borde göra apparna möjliga att installera på sd-kortet. Där har jag gott om utrymme medan internminnet är nästan fullt.
Torgny


"Du måste rensa"

Varför inte avinstallera appar och rensa mobilen från bilder och nedladdade filer så det finns plats? Sen tuffar den nog igång igen. Om uppdateringar inte går att köra på grund av platsbrist funkar snart inget. Städa, synka bilder och videor till en dator eller molnet och rensa!
Kristian


"Det här är skrämmande"

Detta har jag påtalat länge. Det är egentligen skrämmande att en produkt som kostar närmare 10 000 kronor inte går att uppgradera!
David


"Måste tåla stryk"

En mobil ska kunna tåla mer användande och stryk än exempelvis en dator. De ska tåla regn, snö, minusgrader, stekande sol, fall från höjd och så vidare. Om folk hanterade sin dator på samma sätt som sina mobiler skulle de inte hålla speciellt länge.
Anders


"Dyra mobeller lika dåliga"

Drygt två år brukar mina mobiler överleva. Köpte tidigare dyrare modeller men har övergått till billigare då de har samma livslängd.
Jimmy


"Höll tre år och två månader"

Min förra Samsung S4 Mini höll tre år och två månader. Garantin för fabrikationsfel är tre år. Kan det finnas något samband?
Ingvar