Det välrenommerade och ideella amerikanska konsumentmagasinet Consumer Reports rekommenderar inte längre fyra av Microsofts laptops. De rekommenderar inte heller andra Microsoft-produkter med löstagbara tangentbord, så som Surface Pro som släpptes i juni, Surface Book eller Surface laptops med traditionell design. Detta på grund av dålig pålitlighet i jämförelse med andra märken.

Missa inte: Läsarnas attack mot mobiljättarna - "Ett nackskott för miljön"

Till grund för beslutet är en ny läsarundersökning bland Consumer Reports prenumeranter som fastställer att cirka 25 procent av Microsofts laptops och surfplattor har problem inom två år.

De fyra laptops som förlorar sin tidigare rekommenderad-status är Microsoft Surface Laptop (128Gb och 256Gb-modellerna) och Microsoft Surface Book (128Gb och 512Gb-modellerna).

Microsoft själva försvarar samtidigt sina laptops och surfplattors pålitlighet.

– Microsofts återlämning och support-statistik för tidigare modeller skiljer sig signifikant från Consumer Reports hållbarhetsuppskattning, skriverr företaget i ett mejl till Consumer Reports.

– Vi tycker inte att dessa siffror reflekterar Surface-ägares sanna upplevelse eller visar på förbättringarna i arbetskraft och pålitlighet som görs med varje ny Surface-generation.

I en bloggpost går Surface-chefen Panos Panay ytterligare in på att han respekterar Consumer Reports men inte håller med om vad de hittat, och pekar bland annat på att Microsofts egna undersökningar bland kunder visar på betydligt bättre siffror.

Consumer Reports undersökning baseras på data från 90 741 surfplattor och datorer som tidnings prenumeranter köpt mellan 2014 och början av 2017. Den uppskattade pålitligheten hos nyare modeller baseras på hur pass användare upplevt att äldre modeller fungerat.